Çocuklarla Uykudan Önce İletişim

Yazar Hatice Kübra GüzeloğluPsikolog • 17 Ocak 2021 • Yorumlar:

Uyku tüm gün yaşananların işlendiği şifalı bir süreçtir. Koca günün değerlendirmesini yapar beyin bu yarı kapalı bilinç durumunda.

Özellikle okul öncesi çocuklarda altın dakikalar olarak değerlendirdiğim uykuya hazırlanma evresinde ebeveynler olarak neler yapabilir, bu altın dakikaları nasıl ilişkinizi güçlendirmek için kullanabilirsiniz bu konuları yazmaya çalıştım bugün.

Beyin tüm günün analizini yapacak demiştik ya uykuda işte tam da buna yönelik olarak son dakika yatırımlatı yapmaya ne dersiniz?

İlk olarak güzel bir ten teması (iyi geceler öpücüğü, sarılma vb) ile çocuğunuza ona ne kadar yakın olduğunuzu, ne kadar onu sevdiğinizi hissettirebilirsiniz.

Seni ne kadar da çok seviyorum, varlığın için o kadar mutluyum ki, senin annen olmak beni ne kadar da mutlu ediyor.

Bugün nasıl bir gün geçirdin, mesela en çok neye sevğndşn, neye üzüldün anlatmak ister misin?

Benim için de şöyle bir gündü : biraz stresli, heyecanlı, çok mutlu, çok dinlendiğim, çok yorulduğum bir gündü gibi örnekler verebilirsiniz.

Çocuğun yaşına ve duygusal gelişimine uygun olarak gğn içinde karşılaştığınız bir sorunu nasıl çözdüğünüzü, çözemediyseniz çözmek için neler yapacağınızı anlatabilirsiniz.

Gün içinde çocukla aranızda bir gerginlik, çatışma yaşandıysa bu konuyu en sakin ve dingin halinizle açıp varsa hatalarınızı kabul edip bundan sonra benzerinin yaşanmaması adına neler yapacağınızı, ondan neler beklediğinizi aktarabilirsiniz.

Peki sence bugün birbirimize karşı nasıldık, hiç hatalı davranışım olduğunu düşünüyor musun? Diye sorarak cevabını dinleyebilirsiniz, bu cevaba ilişkin geri dönüşünüzü yapabilirsiniz. Tabi aynı soru için kendi cevabınızı da vermeyi unutmayın.

Tekrar onu ne kadar sevdiğinizi hatırlatıp iyi geceler dileyip uykuya geçmesini bekleyebilirsiniz.

4 yaştan sonra aynı yatakta yatmayı önermiyoruz, ama uykuya geçmesine her akşam olmasa bile haftada 1-2 gün eşlik ederek, günün muhasebesini yapıp çocuğunuzla bağınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Sevgiyi ilk sırada vurguladık, ardından muhasebeyi yaptık, ardından da gene sevgiyle konuyu bitirdik. 2 sevgi arasında yaptık yani tüm değerlendirmeyi.

Sevgiyle kalın.

.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)