Oyun Çocuklar İçin Ciddi Bir İştir

Yazar Hatice Kübra GüzeloğluPsikolog • 19 Şubat 2021 • Yorumlar:

Oyunu, çocuğun sadece boş zamanlarını geçirdiği bir etkinlik olarak görmek yanlıştır. "Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oynar." Kuşun kendini bulduğu yer gökyüzü, balığınki deniz, bir çocuğun ise oyun ve oyuncaklarının yanıdır.

Oyunun yararları nelerdir ?

·oyun sayesinde çocuk bedensel aktiviteler gerçekleştirir, zıplar, koşar, yürür, eliyle kavrar, atar tutar… bunlarn ince ve kaba motor becerileri destekleyen hareketlerdir.

·Oyun en iyi sosyalleşme aracıdır, oyun içinde çocuk oyunun kurallarına uymayı, verilen görevlere göre gerekeni yapmayı, kendini bir grubun üyesi olarak görmeyi öğrenir.

· her oyunun belli kural ve strateji ile oynanarak kazanması gerektiği için çocuk, kendi stratejisini ve problem çzöme becerilerini geliştirir. Bu da bilişsel gelişimini destekler.

· Oyun duygusal gelişimi açısından da bir prova niteliği görür. Çocuk oyunun içinde başarının getirdiği mutluluğu deneyimlerken başarısızlığın getirdiği üzüntüyü, bu üzüntünün tetiklediği öfkeyi ve bu öfkeyle baş etme becerilerini geliştirmeyi öğrenir.


Okul öncesi Dönemde Oyun ve Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır ?

3 yaş : Artan el becerileri ile beraber oyun hamurları, blokları dizme, kumla şekiller yapma, boyboya kalemlerinin kullanımı önem kazanır.

4 yaş : Artık diğer çocuklarla oyunlar başlar. Oyuncaklar paylaşılır. Ancak oyun tam olarak organize olmamış bir oyundur. Çocuklar çoğunlukla evcilik, askercilik gibi hayali oyunlar oynamayı tercih ederler, izledikleri filmlerdeki karakterleri taklit ederler. Ahşap bloklar ve Legolarla çeşitli inşa oyunları oynarlar.

5 yaş : Açık hava oyunlarının yanı sıra çocukları masa oyunlarını, Kesme yapıştırma, resim yapma, rakamları yazma, yapbozlar ile oynamayı tercih ederler.

6 yaş : Daha uzun süreli daha iyi organize edilmiş oyunlar oluşur. Kurallı oyunlara da ilgi artmıştır. Çekişmeli grup oyunları bu yaş grubunun favorisidir. Kaybetme ve verdiği hislerle mücadele edebilmeyi öğrenme için fırsatların doğduğu bir dönemdir. Evcilik, bakkalcılık, doktorculuk oyunları ve bu döneme uygun bebekler, evcilik ve doktorculuk setleri, marangozluk aletleri, kuklalar, temizlik ve mutfak setleri, bahçe aletleri, hayvan setleri, dükkanlar, ip, top, ip merdiven, kızak, kayak ve paten gibi oyun malzemeleri tercih edilebilir.

Oyunlarda aile katılımının önemi nedir ?

· Kaliteli zaman geçirmenin en eğlenceli yolu oyundur. Böylece çocuğunuzla aranızdaki bağ kuvvetlenir, iletişim gücünüz artar.

· Özellikle hayali evcilik gibi oyunlarda, çocuğun penceresinden olayları ve hayatı izleme şansı edinirsiniz. Oyunu anlamak çocuğu anlamaktır.

· Çocuk en büyük işi olan oyuna sizlerin de dahil olduğunu görünce Çocuk, bu dünyada bir yeri olduğu hissini kazanır.

· Aynı zamanda, önemsendiğini, ilgilenildiğini hisseden çocuğun kendine olan güveni artar. Hep beraber oynayan ailelerin birbirlerine karşı daha işbirlikçi, destekleyici olduğu ve birbirleri ile iletişimi daha güçlü olduğu görülmektedir.

· Ailede yaşanan günlük problemler (kavga, tartışmalar, kabalık, tembellik, öfke nöbetleri gibi) oyunun gücüyle aşılabilir.

· Çocuğunuzla beraber gülmek, gevşemek, eğlenmek sizin sağlığınıza da iyi gelecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)