Çocukluk Çağı Travmaları Geçer Mi?

Yazar Eda ElbirPsikolog • 6 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Çocukluk çağı travmaları; çocukken yaşadığımız üzücü olayların fiziksel, cinsel ve duygusal istismar veya ihmallerin sonucunda oluşan travmatik anlardır. Bu anlar fiziksel şiddet , sevdiğin birinin kaybı, terkedilme, cinsel istismar vs olabilir. Bazen ise o çağda adlandıramadığımız, ne yaşadığımızı tam anlamıyla dillendiremediğimiz fakat bize duygusal olarak çökkünlük, yetersizlik, güvensizlik, sevgisizlik vb. duygular miras bırakmış olabilir.

Yaşanılan olumsuz deneyimlerin yetişkinlikte ki etkisi nelerdir?

Çocukluk çağında yaşadığınız travmatik olayların izlerini yetişkinlik döneminde görebilirsiniz. Bu dönemde kurulan ikili ilişkiler, aile tutumları, romantik ilişkiler gibi konularda nasıl bir tutum sergileyeceğinizi ve davranacağınızı ilk çocukluk döneminde öğreniyoruz. Yıllarca bizlere öğretilen veya bizim görerek öğrendiğimiz doğruluğundan emin olduğumuz doğru/yanlışlar ile günümüze kadar geliyoruz.

 

‘GEÇMİŞİ UNUT’ DİYE KOLAY SÖYLENSE DE, SİZİN İÇİN -GEÇMİŞ- CANLILIĞINI KAYBETMEDEN SENELER SONRA DA HAYATINIZDA AYNI OLUMSUZ DUYGULARI HİSSETTİRMEYE DEVAM EDİYOR OLABİLİR.



 

Peki yaşadığımız çocukluk travmaları geçer mi?

 

Hayatınızda öyle bir noktaya geliyorsunuz ki; geçmişten taşıdığınız onca yükle birlikte içinden çıkamadığınız olaylar veya duygular içindesiniz. Kendinizi iyi hissetmediğiniz, sorunlarınızla baş edemediğiniz, takıntı haline getirdiğiniz şeylerin vb. problemler ile hem fiziksel hem de duygusal olarak sizi etkileyen bir zamandan geçiyorsunuz. Günümüzde yaşadığınız bu zorlu anların temelinde çocukluğunuzda yaşadığınız size travma oluşturmuş anılar yatıyor olabilir.

 

Bazılarımız için travmatik anılar derin ve yaşantınızda ki etkileri belirgin olabilir. Yaşamınız boyunca deneyimlediğiniz hiçbir olayı veya anıyı yok sayamayız. Hepsi yaşandı ve olumlu-olumsuz öğretileri ile sizi siz yapan unsurlar oluştu. Bu anıları iyileştirmek ve bilişsel olarak yeniden şekillendirmek,  yaşamınızda ki olumsuz etkileri en aza indirgeyecek ve geçmişte yaşadığınız o anları geride bırakarak şimdiye odaklanmanızı sağlayacaktır. 

 

Çocukluk çağı travmalarınızın artık hayatınızı bu denli olumsuz etkilemesini istemiyor ve yaralarınızı iyileştirmenin zamanı geldiğini düşünüyorsanız mutlaka alanında uzman bir psikolog ile bu yolda ilerleyebilirsiniz. Uzman psikolog eşliğinde, çocukluk döneminizde yaşadığınız olumsuz anılara ulaşarak, o dönemki çocuğun görüşünden değil yetişkin ve sağlıklı bir bakış açısı ile geçmişi yeniden şekillendirmek mümkün.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)