Duygusal Açlıkla Başa Çıkma

Yazar Eda ElbirPsikolog • 6 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Duygusal açlık; kişinin duygularının yönlendirdiği ve aniden gelen açlık hissine denir. Öfke, üzüntü, kızgınlık ya da mutlu hissettiğimiz anlarımızda ihtiyaç duyduğumuz bir beslenme şeklidir. Duygusal açlık yaşayan kişi bazen o an hissettiği bir duygudan kaçmak ister, bazen ise o an ihtiyaç duyduğu bir duyguyu hissetmek için beslenebilir. Aniden gelen bu açlık hissi ile kişi ne yediğini önemsemeden abur cuburlara yönelebilir. Doyma hissi kaybolur ve miktarı önemsemeksizin yalnızca yiyecek tüketimine odaklanılır. Yiyecek tüketimi sonrasında oluşan pişmanlık hissi ve hayal kırıklığı kişinin duygusal açlık ile beslendiğinin en önemli özelliklerinden biridir. Yaşanılan pişmanlıklar sonrasında genelde telafi davranışları görülür (kendini kusturma, mide boşaltma ilaçları vs.).

Duygusal açlıkla beslendiğini fark edip bu durumla başa çıkmak isteyen kişiler öncelikle içinde olduğu durumu kabullenmeli. O anları düşünüp beslenmenin asıl sebebinin tamamiyla duygusal ihtiyaçlardan kaynaklandığını fark etmek çok önemli bir adımdır. Bir diğer önemli adım ise duygusal besin günlüğü tutmaktır. 1 veya 2 hafta boyunca hangi durumlarda ve hangi duygular ile besinleri tüketiyor olduğunuzu yazdığınız bir günlük. Duygusal açlık ile beslenme şeklini değiştirmek isteyen kişilerin hayatında yeniden yapılandırması gereken konular içinde düzenli ve yeterli uyku ile hayatında fiziksel aktivitelere yer vermesi vardır.

 

Neden yaşadığınız beslenme bozukluğu sizin psikolojik veya ruhsal halinizden kaynaklı olmasın ?

 

Duyguları ile beslenen kişiler yukarıda bahsedilen farkındalıklar sonucunda eğer kabul edilen duyguların altından kalkamıyorsa mutlaka bir uzmandan destek alması önerilir. Yaşanılan duygusal açlık kişilerin psikolojik ve ruhsal halinden kaynaklı durumlardan oluşuyorsa, uzmanlığı beslenme üzerine olan bir psikologdan yardım almak en doğru tercih olacaktır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)