Çok odacıklı kalp pilleri

Yazar Gürhan GünayKardiyolog • 19 Ocak 2018 • Yorumlar:

Kardiyak resenkronizasyon tedavisi(Biventriküler pace maker)

Çok odacıklı kalp pilleri;sol ve sağ karıncıkları senkron çalışmayan bazı kalp yetmezliği hastalarında,karıncıkların senkron çalışır hale getirilmesini sağlayan ve bu sayede kalp yetmezliği semptomlarını iyileştiren özel kalp pilleridir.

Normal kalpte karıncıklar ile kulakçıklar kendi aralarında senkron olarak çalışmaktadırlar.Elektriksel uyarı sol karıncığa geç iletilirse(sol dal bloğu);sol karıncığın kanı pompalaması da gecikmektedir ki bu da kalp yetmezliği olan hastalarda semptomları ağırlaştırmaktadır.

Kalp yetmezliği olan hastalarda, sol kalpte iletim gecikmesi varsa nefes darlığı,kuru öksürük,halsizlik,ayaklarda şişlik ,irregüler ritim gibi kalp yetmezliği şikayetleri artmaktadır.

Geleneksel kalp pilleri bir dakikadaki nabız sayısı 40’ın altına düşmüş semptomatik hastaların tedavisinde kullanılmaktadır.Nabız düşüklüğünün sebebine göre yalnızca sağ karıncığa veya sağ karıncık ve sağ kulakçığa lead yerleştirilmektedir.Kalp pilleri normal kalp fizyolojisini taklit edecek şekilde ayarlanmaktadır.

Çok odacıklı kalp pillerinde, kalp üç ayrı odadan uyarılmaktadır;normal kalp pillerindeki gibi sağ kulakçık,sağ karıncık leadleri bulunmaktadır.Çok odacıklı kalp pillerinde amaç kalbi sol kaplten uyarmaktır.Bunun için kalbin ana toplardamarı yolu ile sol kalbin yan duvarını direne eden toplar damara üçüncü lead yerleştirilmektedir.

Başarılı biventriküler pace maker implantasyonu sonrasında hastaların %50’sinde semptomatik iyileşme görülmektedir.Ekokardiyografik incelemede kalbin pompalama fonksiyonunda ve mitral kapak kaçağında gerileme görülmektedir.

Kimler kardiyak resenkronizasyon tedavisi adayıdır:

Sol dal bloğu olan,ejeksiyon fraksiyonu %30’un altında olan,ilaç tedavisi altında semptomatik noniskemik kardiyomiyopatili hastalar kardiyak resenkronizasyon tedavisi adayıdırlar.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gürhan Günay Kardiyoloji, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)