Çoklu Duyusal Öğrenme Nedir?

Yazar Guşef AydemirPsikolog • 9 Eylül 2021 • Yorumlar:

Öğrenme farklılıklarına yönelik müdahaleleri okumak için herhangi bir zaman harcadıysanız, muhtemelen çoklu duyusal öğrenme terimiyle karşılaşmışsınızdır Bu ifade, örneğin disleksi terapilerinin tanımlarında oldukça sık ortaya çıkar. Ancak , bir moda kelime dışında , çoklu duyusal öğrenme tam olarak nedir? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Bilgileri birçok farklı şekilde özümseriz. Bazen bir metni okurken olduğu gibi görerek öğreniriz  . Ya da bir öğretmen bize bir ders anlatırken olduğu gibi işiterek öğrenebiliriz  .

Bazı çocuklar için belirli bir duyuyla öğrenmek zor olabilir. Disleksikler duyduklarını (konuşma dili) gördükleriyle (yazılı dil) eşleştirmede zorluk yaşarlar.

Çoklu duyusal öğrenme, bilgiyi birden fazla duyu kullanarak sunar ve böylece beynin öğrenmesi için yeni kanallar açar.

Çoklu duyusal öğrenme , bilgiyi birden fazla duyu  kullanarak sunar ve böylece beynin öğrenmesi için yeni kanallar açar. Bu, çocukların kendilerine doğal gelen yollarla öğrenmelerini kolaylaştırır ve yeni beceriler geliştirmelerine ve bilgileri daha iyi muhafaza etmelerine yardımcı olur.

Yine disleksiyi örnek alalım. Daha önce de söylediğimiz gibi, harfleri sadece görsel bir tasvir ve konuşma sesiyle ilişkilendirmek disleksisi olan biri için çok zordur. Pek çok müdahale programı, harfleri renkler, hareket, şekiller, dokunma ve müzikle ilişkilendirmek için çok-duyulu öğrenmeyi kullanır.

Okuma ve yazmayı öğretmek için çok duyusal öğrenmeyi kullanan bazı iyi bilinen öğretim yöntemleri arasında  Orton-Gillingham Yaklaşımı , Barton Okuma Sistemi ve Lexia-Hermann Metodu yer alır . Öğretmenler, bire bir veya sınıf ortamında okuma ve yazmanın temellerini öğretmek için hareketi, renkleri ve diğer çağrışımları kullanır.


Dybuster Orthograph harfleri renk, şekil ve sesle ilişkilendirir.
 

Diğer yöntemler, öğrencilere çok duyusal öğrenmeye erişim sağlamak için teknolojiyi kullanır. Dybuster yazılımı için disleksi ve DİSKALKULİ şekiller, renkler ve müzikal tonlar ile ilişkilendirmek harfler ve rakamlar öğrencilerin okuma ve becerilerini yazım geliştirmek için verdiği özel oyunlar öğrenme kullanımları.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)