Öğrenme Farklılıkları İle Evde Eğitim

Yazar Guşef AydemirPsikolog • 9 Eylül 2021 • Yorumlar:

Bir çocuğun normal bir eğitim sistemine devam etmesine izin vermek çocuk için başarılı ve yararlı olabilirken, aynı zamanda yürümeme ihtimali de vardır. Öğrenme farklılıkları olan çocuklar çok daha sistematik ve bireyselleştirilmiş bir öğrenme sürecine ihtiyaç duyarlar ve bazen normal bir okul bunu sağlayamayabilir.

Evde eğitim, ebeveynin, çocuğun ihtiyaçlarına ve yeteneklerine göre tamamen bireysel bir öğrenme süreci oluşturmasına olanak tanır. Çocuk, ebeveyni ile öğrenirken çok daha rahat hissedecek ve bu, öğretme sürecinin daha etkili olmasına yardımcı olabilir. İyi bir sonuç elde etmek için ebeveynin, öğrenme farklılığı olan bir çocuğun nasıl öğrendiğinin farkında olması gerekir.

Evde eğitimin zorlukları

Bu, çocuğunuzun öğrenmesine ve büyümesine gerçekten yardımcı olacak harika bir fikir gibi görünse de, çok fazla araştırma yapmaya hazır olmanız gerekir. Okuduğunuz ilk makale ile çocuğunuza öğretmek için en iyi yolu bulmanız pek olası değildir ve kesinlikle okumaya devam etmeli ve öğretim tekniklerinizi geliştirmelisiniz.

Bununla birlikte, çocuğunuz için öğrenme sürecini kolaylaştırmak için sürekli olarak çocuğunuza öğretecek yeni şeyler aramalı ve doğru kaynakları bulmalısınız. 

Son olarak, hem ebeveyn hem de çocuğun öğretmeni olduğunuzda hangi sınırları belirlemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu tür bir ilişki, özellikle çocuğunuz küçükse, biraz fazla karmaşık olabilir. Çalışma zamanının önemli olduğunu ve onları tam olarak desteklerken, aynı zamanda size saygı duymalarını ve onlara ne öğretmek istediğinizi dinlemelerini de beklediğinizi erkenden anlamalarına yardımcı olmalısınız.

Çocuğunuzun ihtiyaçlarını anlamak

Aklınızda bulundurmanız gereken ilk şey, her çocuğun farklı olduğu ve farklı ihtiyaçları olacağıdır. Hecelemekten çok okumakta zorlanabilirler ve bu yetenekler üzerinde bireysel olarak çalışmaya hazır olmanız gerekir.

Çocuğunuzun yeteneklerini doğru bir şekilde teşhis etmek ve öğretirken en çok neye odaklanmanız gerektiği konusunda size özel talimatlar vermek için bir eğitim psikoloğuna danışmak ve onlarla birlikte çalışmak iyi bir fikirdir. Aynı zamanda, her bir çocuğun ihtiyaçlarına göre uyarlanan Orthograph (yazım) veya Calcularis (matematik) gibi kapsayıcı öğrenme sistemlerini de kullanabilirsiniz . Bunlar öğrenmeyi gerçekten artırabilir ve çocuklar bunu bağımsız olarak kullanabilir, bu nedenle evde eğitimin getirebileceği ağırlık ve stresin bir kısmını alır.

Bu şekilde, her bir konuya ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini tam olarak bilebilecek ve yeni öğretim teknikleri ve öğrenme alıştırmaları aramayı çok daha kolay bulacaksınız. Çocuğunuzun öğrenme ihtiyaçlarına ne kadar aşina olursanız, öğretiminiz o kadar iyi ve etkili olacaktır.

Tüm çalışma alanlarını bireyselleştirme

Evde eğitimle ilgili en önemli şeylerden biri, ebeveynin tüm çalışma alanlarını bireyselleştirmesine nasıl izin verdiğidir. Belirli bir günde belirli şeyleri öğrenmesi için bir baskı olmadığında, çocuğun yeni bir şey öğrenmesi ve onu gerçekten anlayıp ezberlemesi için zaman ayırmasına izin verilir.

Heceleme, okuma, kompozisyon ve anlama söz konusu olduğunda, bazı çocuklar normal okul sisteminin hızına ayak uydurmakta güçlük çekerler. 

İşe yarayan tekniklerle öğrenme sürecini etkileşimli hale getirmek

Tüm çocuklar etkileşimli öğretim yöntemlerinden büyük ölçüde yararlanır. Öğrenme farklılıkları hakkında bilinen şeylerden biri, onların çok-duyulu öğrenenler olma eğiliminde olmalarıdır. Bununla ilgili iyi bir öğretim tekniği belirlemek için aklınızda bulundurmanız gereken iki şey vardır.

Bir yandan, çocuğunuz başka bir şey düşünmeye başlamadan önce uzun süre hareketsiz oturup sizi dinleyemeyebilir. Öte yandan, bu size çok duyusal içeriği dersinize dahil etme ve çocuğunuzun dikkatini daha uzun süre tutma fırsatı verir.

Aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer şey de, öğrenme seansınız sırasında ne öğreneceğinizi her zaman açıklamanız gerekeceğidir. Disleksi veya diskalkuli gibi öğrenme farklılıkları olan çocuklar genellikle büyük resmi düşünürler ve onlara ne öğrenmeyi beklemeleri gerektiğine dair temel bir fikir verirseniz tüm dersi daha iyi anlayabileceklerdir.

Yazım veya okuma öğretirken birçok farklı renk, malzeme ve şekil kullanmak iyi bir fikirdir.

Çocuğunuzun dersleriniz sırasında nasıl not tutacağını anlamasına yardımcı olduğunuzdan emin olmalısınız. İlk başta not tutmaya kendileri konsantre olamıyorlarsa, onlara önceden hazırladığınız notları vererek yardımcı olmalısınız. Zihin haritalama teknikleri, not tutmayı anlamalarına yardımcı olmak için harika bir yol olabilir.

 

Disleksik bir çocuğu sorunsuz bir şekilde evde eğitmek

Çocuğunuzun öğretmeni olmak, onlara öğretirken daha yaratıcı olmanız gerektiği anlamına gelir. Öğrenme söz konusu olduğunda her çocuğun bireysel ihtiyaçları vardır ve yeterince araştırma yaparak çocuğunuzun öğrenmesine ve büyümesine yardımcı olabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)