Çörekotu Faydaları

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Çörekotu nedir?

Nigella sativa, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Batı Asya’da yetişen mor veya beyaz renkte çiçekli küçük bir çiçekli çalıdan elde edilir.

İlginç gibi görünse de, çalı küçük siyah tohumlara sahip meyveler üretir. Bu siyah tohumlar binlerce yıldır ilaçlarda ve alternatif tedavide kullanılmaktadır.

Arkeologlar, Kral Tut’un türbesinde çörekotu buldular ; şifa ve koruma için tarihte önemlerini vurguladılar. Ayrıca ekmeklere ,soslara ve turşulara lezzet katmak için yemek pişirmede de kullanılırlar.  Genellikle kimyon veya kekik ile karşılaştırıldığında daha acı bir tada sahiptir.

Çörekotu  için diğer kullanılan  isimler şunlardır:

-kara kimyon

-siyah tohum yağı

-siyah soğan tohumu

-Kalonji

Çörekotunun  antioksidan özelliklere sahip olduğu da gösterilmiştir. Bu özelliği  vücutta ve ciltte iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Çörekotu  yağının yararları

Çörekotu yağı, yüksek tansiyon ve astım dahil olmak üzere en yaygın sağlık durumlarının bazılarının tedavisinde umut vaat etmiştir. Ayrıca Candida albicans’a karşı güçlü antifungal aktivite gösterir .

Yüksek tansiyonun düşürülmesinde olumlu sonuçlar vermiştir : İki ay boyunca çörekotu  özü almanın, tansiyonu hafifçe yükselen kişilerde yüksek tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir.

Yüksek kolesterolü düşürmek: Çörekotu  yağı almanın yüksek kolesterolü düşürdüğü gösterilmiştir. Daha sağlıklı kolesterol seviyelerini korumanıza yardımcı olabilecek sağlıklı yağ asitleri yüksektir. Bu yağ asitlerinin örnekleri arasında linoleik asitler ve oleik asit bulunur. Bu yağların miktarı ise ,  nerede yetiştirildiğine bağlı olarak değişebilir.Çörekotunu baharat olarak  tüketirken de sonuçlar görebilir.

Romatoid artrit semptomlarını iyileştirme: Çörekotu yağı düzenli  almak inflamatuar romatoid artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Astım semptomlarının azalması: Çörekotu yağının anti-inflamatuar etkileri astım semptomlarını iyileştirmeye katkı sağlayabilir . Hava yollarındaki inflamasyonu azaltmadaki etkisi de bronşit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Mide rahatsızlığını azaltmak: Çörekotu tohumu  yemek veya yağını  almak mide ağrısını ve kramplarını hafifletmekle ilişkilidir,gaz, mide şişkinliği ve ülser insidansını azaltmaya yardımcı olabilir.

Çörekotu yağının antikanser özelliklerine sahip olduğu da düşünülmektedir. Topikal olarak uygulandığında cilt kanserlerine karşı savaşmaya yardımcı olabilir.

Timokinon ve diğer tohum iksirleri olarak bilinen çörekotu yağı,laboratuar farelerinde tümörlerin büyümesini azaltabilmiştir. Yağ ayrıca kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan radyasyonun dokuya zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak bu sonuçlar insanlarda incelenmemiştir. Çörekotu  yağı, geleneksel kanser tedavilerinin yerine kullanılmamalıdır.

Çörekotu  yağı güzellik faydalar

Çörekotu yağı, sorunlu cilt koşulları için çeşitli uygulamalara ve faydalara sahiptir. Yağ, birçok sağlıklı gıda mağazasında ve eczanelerde bulunur. Güzellik ve cilt için uygulama örnekleri şunlardır:

Akne/sivilce : Dermatoloji ve Dermatolojik Cerrahi Dergisi’ne göre, yüzde 10 çörekotu  yağı ile hazırlanan bir losyon uygulamak, iki ay sonra akne insidansını önemli ölçüde azalttı. Çalışmaya katılanlar yüzde 67 memnuniyetlerini  bildirdi.

Nemlenmiş saçlar: İSaçları  yumuşatmak ve parlaklığı arttırmak için çörek otu yağı uygulanabilir.

Sedef hastalığı:Çörekotu yağı uygulamasının sedef plaklarının insidansını azalttığı gösterilmiştir.

Cildi yumuşatma: Cildin nemini  artırmak için yağlara ve nemlendiricilere çörekotu  yağı eklenmiştir.

Yara iyileşmesi: Çörekotu  yağı uygulamasının, iltihabı ve yara iyileşmesine yardımcı olmak için bakteri varlığını azalttığı gösterilmiştir. Yeni kollajen liflerinin büyümesinde yardımcı görünmese de, vücudun yeni, sağlıklı bir cilt yaratmasına yardımcı olmak için diğer büyüme faktörlerini de uyarır.

Unutmayın ki , çörekotu  yağı bir doktorun size verebileceği reçeteli tedavilerin yerini kesinlikle almamalıdır. Ancak cildinizi iyileştirmek için bu tedavilere ek olarak çalışabilecek güzellik faydaları vardır.

Çörekotu yağı güvenli midir?

Çörekotu  yağının, vücudun sitokrom P450 yolağı yoluyla işlediği ilaçların etkilerini artırabilir. Bu yoldaki enzimler yaygın ilaçların yüzde 90’ını metabolize eder. 

Düzenli olarak herhangi bir reçeteli ilaç alıyorsanız, çörekotu yağı almaya başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Öncelikle doktorunuzla konuşmadan düzenli ilaçlarınızı almayı bırakmamalısınız.

Çörekotu  yağı karaciğer fonksiyonunu iyileştirmeye  yardımcı olabilir, ancak çok fazla çörekotu  yağı almak da karaciğerinize ve böbreklerinize zarar verebilir. Bu organlardan herhangi biriyle ilgili sorunlarınız varsa, güvenli bir doz (varsa) belirlemek için doktorunuzla konuşun. Ayrıca, topikal çörekotu  yağı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Cildinizdeki geniş bir alana uygulamadan önce bir alerji  testi yapın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)