Çörekotu Yağı

Yazar İrem Altıparmak • 28 Mart 2023 • Yorumlar:

Çörekotu nigella sativa (N.Sativa); Orta Doğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’da yetişen küçük çiçekli bir bitkidir.

Çörekotu yağı, tohumlardan elde edilir ve birçok terapötik faydası nedeniyle 2000 yılı aşkın süredir geleneksel tıpta kullanılır.

Potansiyel Yararları

  • Çörek otu yağı antioksidan bakımından zengindir. Vücuttaki inflamasyonu azaltabilir. Kalp, Alzheimer ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterdiğinden antioksidanlar sağlık için çok kıymetlidir.

  • Özellikle çörek otu yağı, güçlü bir antioksidan ve anti-İnflamatuar etkiye sahip olan “timokinon” açısından zengindir.

  • Yapılan araştırmalar çörek otu yağının ve özellikle timokinonun, iltihaplanmayı azaltarak hava yolundaki kasları gevşeterek astım tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermiştir.

  • Tip 2 diyabetli bireylerde yapılan çeşitli çalışmalarda ise, günde 2 gram ezilmiş çörek otunun, açlık kan şekeri ve 3 aylık kan şekeri (HbA1c) düzeylerini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.

  • Antimikrobiyal ve anti-İnflamatuar etkileri nedeniyle; akne, egzama- kuru cilt- sedef hastalığı tedavisinde de destek olacağını düşündürtmektedir.

  • Antifungal etkisiyle de özellikle kandidaya yol açabilen bir maya olan Candida albicans’a karşı koruma sağlayabilir.

  • Çörek otu yağının obezite, metabolik sendrom veya tip 2 diyabetli bireylerde beden kitle indeksini (BKI) düşürmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

    • 8 hafta süren bir çalışmada 25-50 yaş arası obez olan 90 kadına düşük kalorili bir diyet ve toplam 3 gram plasebo -1 gram çörekotu yağı verilmiş. Yapılan çalışmanın sonunda çörekotu yağı alanlar, plasebo grubuna göre önemli ölçüde daha fazla kilo kaybetmiş. Ayrıca LDL (kötü kolesterol) seviyelerinde önemli gerilemeler yaşamış.

Potansiyel Yan Etkileri

Çörek otu yağı 3 ay veya daha kısa süreli kullanımlarda herhangi bir ciddi yan etki ile ilişkilendirilmemiştir. Ancak bir çalışmada 8 hafta boyunca günde 1 çay kaşığı (5 ml) çörek otu yağı alınması bazı katılımcılarda mide bulantısı ve şişkinliğe neden olmuştur.

Çörekotu yağı, varfarin (Coumadin) ve metoprolol (Lopressor) gibi beta bloker ilaçlarıyla etkileşime girebildiği için uzman kontrolünde kullanılması önemlidir.

Çok fazla çörek otu yağı kullanmanın böbreklere zarar verebileceği endişesi de vardır.

Hamile veya emziren kadınlar yiyeceklere tatlandırıcı olarak küçük miktar ekleyebilirler ancak çörek otu yağı kullanmaktan kaçınmalıdır.

Doz önerileri

Çörek otu yağının kullanım amacına göre miktarı farklılıklar göstermektedir. Örneğin; astımı olan bireylerde 4 ay boyunca günde 1000 mg çörek otu yağı kapsülü alınması ek tedavi olarak güvenli ve etkili olduğu görülürken, kilo vermede ve kan şekerini düşürmede ise 8-12 hafta boyunca günde 2-3 gram çörek otunun daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Küçük bir hatırlatma;

Eğer beslenmeniz düzensiz ve yetersizse kullanacağınız ilaç veya takviyenin bir yararı olmayacaktır.

Sevgiler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)