Corona Virüs ve Aşı Korkusu

Yazar Batuhan ToprakPsikolog • 29 Ocak 2021 • Yorumlar:

Koronavirüs salgını ve aşı hakkında duyulan endişe ruh sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Tüm dünya insanoğlu hiç bilmediği bir durumla baş başa kaldı ne yapılması gerekir ne yapılmaması gerekir her kafadan bir ses çıktı dolayısıyla bu anlamda psikolojilerimiz ister istemez sarsıldı. Hastalık psikolojisine baktığımızda aslında insanları yıpratan hastalık değil hastalığın getireceği sonuçlardır Bu evreleri şu başlıklar altında toplayabiliriz

1.Şok Evresi: Kişi hastalıkla karşılaştığında ya da yakın çevresinden birileri karşılaştığında geçirdiği ilk evredir.

2.İnkar Evresi: “Bu hastalık benim başıma gelemez, tahliller karışmıştır, yanlış teşhis konulmuştur.” düşünceleri olur.

3.Öfke Evresi: Neden bu hastalık benim başıma geldi, dünyada o kadar kötü insanlar varken neden ben bu tarz düşüncelerin yaşandığı evredir.

4.Pazarlık Evresi: Kişi adeta hastalıkla pazarlık yapar “bir daha hasta olmamalıyım ilaçlarımı düzenli içersen düzelirim” tarzında düşüncelerin olduğu evredir.

5. Depresyon, Anksiyete Kaygı Bozuklukları Evresi

6. Kabullenme Evresi

Aşı süreci tüm dünya için umut verici şu anda yapılabilecek olan en iyi korunma yöntemi fakat bazı insanlar için gergin ve korkulu bir bekleyiş olduğunu görüyorum. İğne korkusu olan kişiler her ne kadar toplumumuzda az gibi görünse de durum öyle değil. İğne korkusunun mevcut ruhsal bozukluklar tanı sistemlerinde Kan- Enjeksiyon-Yaralanma tipi fobi olarak sınıflandırılıyor. Çevremizden hep duyarız korkularını yenmek için onların üstüne git onlarla yüzleş fakat bu kadar basit bir konu değil aksine derin konu korkunuzu yenmek için öncelikle işlev bozucu fikirlerin farkına varılması gerekiyor aşamalı olarak. Aşı olurken iki fazlı bir anksiyete ortaya çıkıyor, korkulan uyarana maruz kalmanın ilk saniyeleri sırasında yüksek bir fizyolojik aktivite gerçekleşir yani psikosomatik belirtiler ortaya çıkar “canım çok acıdı, midem bulanıyor, başım dönüyor, kolum çok ağrıyor ...”

Eğer yüzleşerek ve üstüne giderek iğne korkusunun üstesinden gelmek mümkün olmuyorsa bir Psikolog ya da Psikiyatristten Psikolojik destek almak gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)