Spor İnsan Psikolojini Nasıl Etkiliyor?

Yazar Batuhan ToprakPsikolog • 6 Kasım 2020 • Yorumlar:

Spor beyne biyolojik ve psikolojik anlamda yaptığı etkilerle ruh sağlığını kalkındırıcı özelliğe sahiptir.

Düzenli spor yapanlarda depresyon nerdeyse hiç görülmez.Hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda, kişide isterse sporun tedavi edici yönünden yararlanılabilir.Şimdi vücudumuzu fiziksel olarak hareket ettirmezsek bir süre sonra beynimizde de stres, kaygı vs olumsuz düşünceler oluşur.

Sporun vücudumuzda fizyolojik olduğu kadar zihinsel etkileri de vardır. Motivasyon ve fiziksel enerjiye baktığımızda aralarında pozitif bir korelasyon olduğunu görüyoruz, yani sporun insan psikolojisi üstünde önemli bir etkiye sahiptir. Spor yapmak aslında antidepresan işlevi görür. Ayrıca ilaç olarak içilen antidepresanlar gibi olumsuz yan etkileri de yoktur.Stressiz bir hayat yoktur yani bu insanın doğasına aykırıdır hatta stresin faydası dahi vardır fakat gereğinden fazlası ruhsal sorunların oluşmasını sağlar.Spor yapmak vücutta stres üreten kortizol hormonunu etkiler ve salınımını azaltır.

Ayrıca Amerika’da yapılan bir araştırmada günde yarım saat spor yapan insanlarda yaşlı insanların kısa süreli belleklerin gelişmesine yardımcı olurken alhzaimer (demans) görülme riskinin %38 oranında düştüğü sonucuna ulaşılmıştır.Ayrıca spor yapmak özgüveni geliştirir, iyi ve düzenli bir uykuya sahip olmamızı sağlar,yaşam kalitemizi arttırmamıza yardımcı olur, stresten korunmaya yardımcı olur, depresyonun hafifletilmesine yardımcı olur(ben depresyondaki kişilerin terapilerinde ek olarak sporun bu yönünden yararlanıyorum), kas gelişimimizi arttırır, yeni insanlarla karşılaşmamıza ve sosyalleşmemize yardımcı olurki bu depresyondaki bir kişi için çok önemlidir.Sistemli ve düzenli yapılan sporla endorfin ve melatonin, dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgısında artış gerçekleşir.

Spor ayrıca kişiler arasında etkileşim ve iletişimi sağlamakta ve işbirliğini geliştirmektedir. Spor kişinin bedenini ve kendini umursamasını, kendine verdiği değeri ve benlik saygısını artırmaktadır.

Spor stresi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı oluyor. Yapılan bazı deneyler, fiziki aktivitenin depresyona bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin azalmasında yardımcı oluyor.Kısacası spor yapmak hem ruhsal olarak hemde fiziksel olarak insana çok iyi gelir.Bir sonraki yazımında görüşmek üzere kendinize çok iyi davranın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)