Coronavirüs Bilgilendirme

Yazar Nazan Sondaç KöroğluPsikolog • 17 Nisan 2020 • Yorumlar:

Corona virüsü ülkemizde de korku oluşturan bir salgın olarak karşımıza çıkıyor. Virüsün yayılma gücünün yüksek olması korkuları arttırıyor. Sosyal medya ve basın aracılığıyla hızlı bir şekilde paylaşılan bilgiler doğru bilginin yanlış bilgiden ayırt edilmesini zorlaştırıyor. Olumlu tarafından bakacak olursak bu kadar kaygı ve korku bizleri virüs hakkında daha çok bilgi edinmemize, dolayısıyla önlem alma ve kendimizi koruma yollarını araştırmamıza yöneltiyor.

Bu tarz salgın gibi olaylar, kişinin varoluşuna bir tehdit olarak algılanır. Hiç birimiz sağlığımızı kaybetmek istemeyiz, ölmek istemeyiz, hasta isek tedavisi olsun isteriz. Bu virüsün şu ana kadar bulunan bir aşı, ilaç vs gibi bir tedavisi olmadığı için bu kaygı ve korku artıyor.

Bilinmezlik ve tehdit uyandıran salgın, insanların psikolojini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kişilerde panik atak, yüksek düzeyde stres, fobi, uykusuzluk, yeme sorunları gibi rahatsızlıklar artış gösteriyor.

Salgın hastalıklar yaşamsal faaliyetlerini değiştirmelerine ya da kısıtlamalarına neden olabiliyor.

İnsanlar konser alanları, alışveriş merkezleri veya toplu taşımalar gibi kalabalık yerlere korkuyla yaklaşıyor veya bu alanlardan kendilerini çekiyorlar. Böylesi bir durumda kişinin sosyal hayatı, iş hayatı veya eğitim hayatı gibi önemli alanlar etkilenebiliyor.

Aynı zamanda salgın karşısında psikolojik dayanıklılığımızı korumak bir diğer önemli konu.

Çevrenizdekilerle konu hakkında olumsuz konuşarak birbirinizi etkilememeye ve korkutmamaya gayret etmeliyiz.

Çocukların yanında yaptığınız konuşmalara dikkat etmeliyiz. Sizin endişe duyduğunuzu ve panik yaptığınızı görürse çocuğunuzda korku duymaya başlayacaktır.

Çocuğunuzun yaşına uygun olarak konu hakkında kısa ve öz bilgiler vermelisiniz. Çünkü sessiz kalmanız veya merakını gidermemeniz çocuğunuzda daha çok endişe uyandıracaktır

ÇOCUKLAR

Aynı zamanda Corona hakkında haberlere veya yetişkinlerin konuşmalarına maruz kalan çocuklar korkabilir ayrıca ebeveynlerdeki panik hali çocuklarda aynı olumsuzluklara neden olabilir. Bu sebeple ebeveynlerin çocukların yanında yapacakları konuşmalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Buradan konu hakkında tamamen sessiz kalmak anlaşılmamalıdır. Tamamen sessiz kalarak gerçeği yok saymak çocuğun endişelerini arttıracaktır. Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak Corona virüsü ve diğer tüm hastalıklardan korunma yolları açısından bilgi vermek en doğrusu olacaktır.

1. Öncelikle sakinleşin

sağduyulu olması, öz düzenlememizi sağlamamız mühim. Kendimiz sakin olmadan çocuğumuza yardım etmemiz pek mümkün değil. Oturmakta, derin bir nefes almakta, ayağımızın altındaki sağlam zemini fark etmekte ve beden duyumsamalarımıza odaklanmakta fayda var.

2. Bilgi kirliliğine dikkat edin

Kaynağı belirsiz haberlere itibar etmemekte fayda var. Önce yetişkinler olarak kendimize steril bir alan yaratmalıyız. Bilgi kirliliği endişeden başka hiçbir şeyi getirmiyor.

3. Yanıt vermekten kaçınmayın

Gelişmeleri çocuktan gizlemeye, hiçbir şey yokmuş gibi davranmaya gerek yok. Çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun bir açıklama yapmak çok önemli. “Virüsler gözle göremediğimiz çok minik, mikrop gibi şeylerdir. Bu ara dünyamızda yayılan bir virüs var. Bilim adamları bu virüsü tanımak ve önlemler almak için çalışmalar yapıyor” gibi. 

4. Alınması gereken önlemleri anlatın

Şimdi güvende olduğumuzu belirtmek, virüse karşı alınan önlemlere değinmek çocukların güvende ve dayanıklı hissetmesine olanak sağlar. Ellerini düzenli yıkamak, elini yüzüne götürmemek, düzenli beslenmek, uyumak, kalabalık ortamlarda bir süre bulunmamak, hapşırınca ağzını kapatmak gibi

6. Rutinlere sadık kalın

Rutinlere sadık kalmak özellikle böyle dönemlerde çok önemli. 

7. Korkutucu haberlerden uzak tutun

Çocukları dehşet verici haberlerden ve sohbetlerden uzakta tutmak bilgi kirliliğini önlemek ve çocukların ajite olmasını önlemek için önemlidir.

8. Duyguları hakkında sohbet edin

Çocuğunuzla duyguları hakkında sohbet edebilirsiniz. Bu sürecin onu nasıl hissettirdiği, ona ne düşündürdüğü, bunu bedeninde nerede…

 

SOMUTLAŞTIRMA

Virüsü resmini çizmek ve onu komik bir hale getirmek. Sonra bunları yok etmek için silebilirsiniz. 

Hamurla virüs şekli yapabilir ve yine onu da komik hale getirebilirsiniz.

Çoraplardan kuklalar yapabilir, üzerine sprey sıkarak yok edebilirsiniz.

 

VİRÜS TABLOSU

 

Her elini yıkadığında biri daha yok oldu diyerek üzerine çarpı koyabilir ya da onu silebilirsiniz.

 

MASKE gerekecek ise;

Resim çizebilirsiniz maskelerin üzerine.

 

9. Cesaret verin

Güven

 

Bu gerçeği kabul ettikten sonra panik halinden çıkarak gerekli önlemler konusunda bilinçlenerek buna uygun adımlar atılması önemli. Gerekli korku düzeyinin bilinçli hareket etmemizde bize yardımcı olacağını fakat günlük yaşantımızı olumsuz etkilemeye başladığında kontrol altına almamız gerektiğini unutmamalıyız. Böyle durumlarda bir uzmandan yardım almak size fayda sağlayacaktır.

 

Ve şimdi herkesin çok daha fazla sağduyulu olma zamanı. Bireysel değil toplumsal iyileşme ve bilinç kurtarır.

Unutulmamalıdır ki virüsler en savunmasız bedenlere daha kolay yerleşir. Hem fizyolojik olarak sağlık ve hijyene dikkat edip hem de psikolojik sağlamlılığımızı arttırmamız bizi koruyacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)