Coronavirüs Salgını Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Yazar Diana GülerPsikolog • 13 Ocak 2021 • Yorumlar:

Coronavirüs şu anda pek çok insan için ciddi bir sağlık endişesine sebep oluyor. Ancak haberleri dinleyen, korkunun etraflarını sardığını düşünen pek çok çocuk için bu durum daha kritik olabilir.

Peki ebeveynler çocuklarının durumun farkında olmaya devam ederek korkularını yönetmeleri konusunda nasıl yardımcı olabilirler?

Konuyu Ne Zaman Açıp Açmayacağınızı Bilin

Hali hazırda endişelerini ifade eden çocuklarda, ebeveynler bu korkuyu aşabilmeleri için hazır olmalılar. Ancak çocuk korkusunu ifade etmiyorsa  aileler genellikle bunu konuşup konuşmama konusunda kararsız kalmaktadırlar. Aileler, çocuklarının endişelerinin olabileceği konusunda onlar bundan bahsetmeseler bile farkındalık sahibi olmaları gerekmektedir.

Çünkü çocukların bu konudan bahsetmemeleri onların aklında soru işaretleri olmadığı anlamına gelmiyor.

Onlarla açık bir şekilde iletişim kurulmalı çünkü bu sayede size sorularla gelebilirler ve eğer gerekli olduğunu ve yardımcı olacağını düşünüyorsanız siz de konuyu onlara açabilirsiniz.

Ayrıca çocuğunuzun sorabileceği soruların yanıtları için önceden kendiniz de konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Çocukların Duygularına Uyumlanın

Çocukların duygularını  ifade etmeleri için yer ve zaman verin:

Çocuklarınızın Duygularını onaylayın, normalleştirin, empati yapın(onun yerine kendinizi koyun).

Çocuklarınızı ağlamaya teşvik edin.

Çocuklarınızla birlikte ağlamak sorun değil. Çocuklarınızla ağlamak sizin de ağlayabileceğinizi gördükleri için sağlıklı olabilir ve unutmayın siz de iyisiniz.

Çocuğunuza, “Tüm hislerin normal. Bu duygulara sahip olabilir ve yine de iyi olabilirsin. Duyguların gelecek ve gidecek. Bu durumda güzelce ağlamak iyi olabilir. Senin için buradayım” diye söyleyin. 

Riskleri Anladığınızdan Emin Olun

Çocuklarla haberlerde gördükleri veya yaşıtlarından duydukları şeyler konusunda konuşmadan önce, virüsü anladıklarından emin olmalısınız.

Eğer sorularına dürüstçe cevap vermek istiyorsanız, resmi kaynakların sundukları bilgilere göz atabilirsiniz.

Şu anda virüsün bir solunum yolu virüsü olduğundan onlara bahsedin ve ayrıca belirti vermeyebileceğini veya hafiften ağır şiddette belirtilere kadar belirtiler olabileceğini söyleyin.

Virüsü grip virüsü gibi diğer virüslerle karşılaştırarak örneklendirebilir, el hijyeni gibi konuların virüsü önlemek için en önemli bir konu olduğundan bahsedebilirsiniz.

Ayrıca tuvaleti kullandıktan sonra, yemeklerden önce ve herkese açık alanlarda bulunduktan sonra ellerini 20 saniye boyunca nasıl yıkayacaklarını da öğretmelisiniz.

Ağızlarına, gözlerine ve burunlarına dokunmama konusunda öğretici olun.

Kullanacağınız dil;

“Coronavirüs hızla yayılan bir hastalık.  Bazı insanlar çok az hastalanırken bazı insanlar daha fazla hastalanabiliyorlar. Ama dünyanın her yerindeki akıllı insanlar birlikte konuşup ve çalışıp bu problemi çözmeye çalışıyorlar.”

“Bu kadar çok insan bir arada çalışırken, onların kararlılığı süper bir güç gibidir. Ama sabırlı olmalıyız, çünkü problemi çözmeleri biraz zaman alacak.”

“Bizim ailemiz çok güçlü, birlikte bunun üstesinden geleceğiz.”

“Anneler, babalar, öğretmenler ve diğer yetişkinler çocukları güvende ve sağlıklı tutabilmek için birlikte çalışıyorlar.”

“Yalnız değilsin, seni çok seviyoruz.”

“Dünyamız buna benzer zamanlardan geçmişti, ve bir çok insan çözüm bulana kadar çok çalıştı.”

Bağ kurun

Çocuklarınız sizinle bağ kurdukları zaman kendilerini daha iyi hissederler.Bu sosyal mesafe zamanını, çocuklarınızla paylaştığınız yemekler, oyunlar ve sohbetler yoluyla bağ kurma zamanına çevirin. 

Davranışları yönlendirmek ve yönetmek için yumuşak yollar bulun:

“Bağlan, sonra yönlendir.” Örneğin , paylaşımda bulunmayan çocuğunuza sarılın ve sonrasında  “sen iyi bir çocuksun, şimdi lütfen  kardeşinle birlikte oynayın.” diyebilirsiniz.

Anlaşma Teklifi: Örneğin, “hadi anlaşma yapalım. Okul ödevlerinin yarısını şimdi ve yarısını akşam yemeğinden sonra yapmaya ne dersin?

Tekrar yapmayı sorun:  Örneğin, “Bu iyi bir davranış değil. Yeniden yapalım, Lütfen kibar kelimelerle  tekrarla.”

Paylaşılan ev işleri: Çocuklarınızı yemek pişirme veya çamaşırları katlama gibi günlük etkinliklere dahil edin. Sohbet edin, şakalar yapın ve eğlenin.

Birlikte oyunlar oynayın:  Oyun hamuru, hayali çorba, el çırpma oyunu, baloncuk üfleme, battaniye çadırı bunlardan bazılarıdır.

Okul ev, ev okul olduğunda…

Çocuklarınız, ders esnasında sizin orada olup onlara yardımcı olmanız konusunda zorlanabilirler. Çünkü öğretmenlerini, arkadaşlarını ve okul gününü özlüyor olabilirler. 

Çocuklarınızın bu farklı durum hakkındaki üzüntülerine önem verin. 

Onlara çalışmalarında yardımcı olun, ancak okul çalışması sırasında sağlıklı bakış açınızı koruyun.  Aranızdaki bağ akademik başarılarından daha önemlidir.

Çalışmaları söz konusu olduğunda çocuklarınıza ve ergenlik çağındaki çocuklara bazı seçenekler sunun. Konu seçmelerine veya nerede çalışacaklarını seçmelerine izin verin. 

Arkadaşları ile bağlantı kurabilmeleri için sosyal medya ile ilgili bazı kuralları gevşetin. 

Uyuma ve çalışma zamanı geldiğinde ise, elektronik cihazları ve oyunları bir kenara bırakmak konusunda kuralları sıkı tutun. 

Konuşmayı Yapmak

Ebeveynler olarak çocukların korkularını dinlemeli ve onları göz ardı etmemeniz gerekmektedir..Aktif dinleme uygulaması ile bunu başarabilirsiniz.

Yani çocuğunuzu  dikkat ile dinlemeli ve duygularını sesli olarak anladığınızı göstermelisiniz. Onlara aynalama yapmanız kendilerini anlaşılmış hissetmelerini sağlar.

Dedikodular ve yanlış bilgiler  yerine gerçekleri anlamalarına yardımcı olabilirsiniz ve bunu gelişimlerine uygun şekilde yapmalısınız.

Bu süreç,  hastalığa dair kendi korkularınızı yönetmenizi gerektiriyor. Bu yüzden ilk önce kendinizi eğitmeniz ve kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz gerekmektedir.

Bir ebeveyn kaygılı olduğunda, çocuk da bu kaygıyı algılar ve kaygısını ne kadar iyi maskeleyip gizlese de bu kaygıya sahip olur. Onların sözel olarak kendilerini ifade edebilme yetenekleri yetişkinler gibi olmadıkları için olumsuz duygularını yıkıcı davranışlarla gösterirler. 

Bu nedenle mevcut haberler kaygılarınızı arttırıyorsa , sosyal medya ve haber kanallarından aldığınız bilgi ağını sınırlandırıp 1- 2 saate indirebilirsiniz. Çocuğunuzun haberlere erişimini sınırlandırın. Ekranda izledikleri her konuyu gözlemleyin. 

Eğer çocuğunuz coronavirüse dair panik atak ve fobiler göstermeye başladıysa, hem size hem de ona yardımcı olabilmek için bir terapistle görüşmeniz gerekli olabilir. Sizinle benzer duygular içerisinde olan insanlardan da sosyal destek alın. 

Önemli olan şey aile olarak açık iletişimi sürdürmek ve güçlendirmek. 

Eğer çocuğunuz endişe ve kaygılar yaşıyorsa, bunları sürdürmelerini istemezsiniz. Bu korkuları konuşun, mümkünse korkuları gidermek için mevcut bilgileri kullanın ve gerekliyse haberleri kapatmaktan çekinmeyin.Hem sizin hem de çocuğunuzun ruh sağlığı için mevcut haber döngüsünden çıkmak önemli ölçüde olumsuz duygular ile baş etmenizde yardımcı olur. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)