Psikoterapi Nedir?

Yazar Diana Güler • 24 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Psikoterapi, eğitimli bir psikoterapist, psikiyatr, terapist veya danışmanla yaptığınız konuşmalara dayandığından bazen konuşma terapisi olarak adlandırılır.

Siz ve terapistiniz hayatınızın geliştirmek istediğiniz yönlerini tartışırsınız. Ancak konuşmak, onlardan daha fazla şey öğrenebilmek için çok çeşitli deneyimleri tartışmak için basit bir yoldur.

Terapistinize, terapinin türüne ve kendi ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, şunlar hakkında konuşabilirsiniz:

. Kişisel tarih

. Duygular

. İlişkiler

. Düşünce Kalıpları

. Davranış ve Alışkanlıklar

. Hedefler ve Engeller 

Birkaç farklı türde ruh sağlığı uzmanı, aşağıdakiler dahil olmak üzere psikoterapi sağlar: . Lisanslı profesyonel danışmanlar 

. Sosyal Çalışanlar 

. Evlilik ve Aile Terapistleri 

. Gelişim veya Çocuk Psikologları 

. Psikanalistler 

. Psikiyatristler veya Psikiyatri Hemşireleri 

. Psikoterapistler 

Psikoterapi Türleri 

Psikoterapi alanı sürekli gelişmektedir ve artık yüz yüze veya çevrimiçi olarak  yapılabilmektedir. Özel ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde aralarından seçim yapabileceğiniz  çeşitli farklı tipler de vardır. Bunlar şunları içerebilir: 

. Bireysel Terapi 

. Çift Terapisi 

. Grup Terapisi 

. Aile Terapisi

Psikoterapi Teknikleri 

Terapistiniz, terapiyi ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak için farklı yaklaşımlardan yöntemler veya  teknikler kullanabilir. Ek olarak, bazı terapistler sanat, oyun veya hayvan terapileri gibi bazı yöntemlerde uzmanlaşmıştır. Bu psikoterapi teknikleri şunları içerebilir: 

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) 

Bilişsel davranışçı terapinin (BDT) amacı, sizin için zararlı olabilecek ya da basitçe yararsız  olabilecek düşünce kalıplarınızı belirlemek ve değiştirmektir.  

Bu tür psikoterapi, depresyon, anksiyete veya travma ile ilgili bozukluklarla mücadele edenler  için faydalı olabilir. BDT sayesinde, sizin için var olan mevcut sorunları fark etmeniz ve  bunlarla uygun ve etkili bir şekilde başa çıkmanız için size araçlar sağlayarak daha kolay olabilir. 

Diyalektik Davranışçı Terapi 

Bir BDT türü olan bu terapi tekniği en çok intihar düşünceleri, sınırda kişilik bozukluğu,  yeme bozuklukları veya travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olanlar için kullanılır. 

Geleneksel BDT’de vurgulanmayan bir yöntem olan duygularınızı işlemenize ve  düzenlemenize yardımcı olmayı amaçlamaktadır. 

Amaç, bu duyguların üstesinden gelmek ve her kişinin sağlıklı olmayan ve olumsuz  davranışların sorumluluğunu almasına yardımcı olacak yeni beceriler öğretmektir. Genellikle bireysel ve grup terapisi yoluyla yapılır. 

Kişilerarası Terapi (KT) 

Bu psikoterapi biçimi, sosyal, kişisel veya profesyonel yaşamınızı etkileyebilecek temel  kişisel sorunlarda size yardımcı olmaya odaklanır. Bazı durumlarda bu, çözülmemiş keder,  günlük yaşamınızdaki ani değişiklikler veya sevdikleriniz ve akranlarınızla olan  çatışmalarınız ile ilgili olabilir. 

Bu terapinin amacı, sağlıklı iletişim becerileri oluşturmak ve bunları, yükleri ve çatışmaları  çözmekle nasıl ilişkilendirebileceğinizi öğrenmektir.

Psikodinamik Terapi

Bu terapi tekniği, bugün hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkta sergilediğiniz olumsuz  davranışları veya kalıpları nasıl etkileyebileceklerini görmek için çocukluğunuzdaki gibi  geçmiş olaylardan yararlanmaya çalışır. 

Bu teknik sayesinde, bu düşünce kalıplarının daha fazla farkına varmak ve onları değiştirmek  için terapistle birlikte çalışılır. 

Amaç, geçmişinizin etkilerinden kurtulmanızı sağlamak ve yaşamınız üzerinde daha fazla  kontrol sahibi olmanızı amaçlamaktadır. 

Psikanaliz 

Sigmund Freud'un teorilerine dayanan bu terapi, bilinçaltı isteklerinizi veya arzularınızı ve  bunların ilişkilerinizi, eylemlerinizi veya düşüncelerinizi nasıl etkileyebileceğini inceler. 

Bu bilinçaltı fikirlerini inceleyerek, terapistiniz onların daha fazla farkına varmanıza sağlar,  sağlıklı bir işleyiş ve iyileşmeyi desteklemek için onları değiştirmenize yardımcı olur. 

Daha yoğun bir psikodinamik terapi şekli olarak ele alına psikanalizde seanslar genellikle  haftada birkaç kez yapılır. 

Destekleyici Tedavi 

Bu teknik, teşvik ve rehberlik yoluyla kendi kaynaklarınızı geliştirmenize yardımcı olmayı  amaçlamaktadır. Benlik saygısını arttırmada, başa çıkma mekanizmalarını güçlendirmede,  kaygıyı azaltmada ve sosyal işleyişi iyileştirmede yardımcı olur. 

Psikoterapiden Kimler Yararlanabilir? 

Psikoterapi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli zihinsel sağlık ve davranış  sorunlarının tedavisinde kullanılabilir: 

. Depresyon 

. Endişe 

. Madde Kullanım Bozuklukları 

. Yeme Bozuklukları 

. TSSB  

.Kayıp ve Yas 

. İlişki Sorunları 

. Stres 

. Önemli Yaşam Geçişleri (kişisel yaşamda veya kariyerde değişiklik) 

. Ruh Sağlığı Bozuklukları

Psikoterapi, düşüncelerinizi ve duygularınızı bir terapistle paylaşmaya açık olduğunuzda size sonucu verebilir. Siz ve terapistiniz arasında güven ilişkisi olması çok önemlidir. Ancak akılda  tutulması gereken en önemli şey, psikoterapinin zaman almasıdır. 

Terapistinizle bir bağ oluşturmak bir gecede olmaz ve işinize yaramayan düşünce ve  davranışları değiştirmek aşamalı bir süreçtir. 

Psikoterapiye başlarken, sürecin birkaç adımı vardır. 

İlk Seans 

İlk seansınız sırasında, terapistiniz büyük olasılıkla geçmişiniz ve sizi terapiye getiren şey  hakkında sizinle konuşmak isteyecektir. Bu şekilde, siz ve terapistiniz birbirinizi biraz daha  iyi tanıyabilecek ve muhtemelen biraz güven inşa etmeye başlayabileceksiniz. Ancak bu bazı  insanlar için uzun bir süreç olabilir. 

Terapi seansları gizlidir, bu nedenle terapistiniz, kesinlikle sınırlı yasal durumlar veya sizin ya  da başka birinin hayatını korumak dışında paylaştığınız şeyleri başkalarıyla paylaşamaz. 

İlerleyen Seanslar 

Daha sonraki seanslarda, genellikle terapi ile neyi başarmak istediğinizi tartışırsınız. Biraz güven inşa edildiğinde, daha derin sorunları tartışmaya başlarsınız. 

Terapistiniz seanslar arasında tamamlamanız için bazı ödevler önerebilir. Ayrıca ruh halinizi,  iletişim becerilerinizi, düşünce kalıplarınızı veya davranışlarınızı geliştirmek için  kullanabileceğiniz stratejiler öğrenebilirsiniz. 

Terapinizin ne kadar süreceği hem kişisel ihtiyaçlarınıza hem de özel terapi tekniğine bağlı  olabilir. 

Psikanaliz vakalarında, seanslar tipik olarak daha yoğundur ve seanslar uzun bir süre boyunca  haftada üç veya daha fazla kez yapılabilir. 

Bazı insanlar için bir terapistle olan ilişkisi destekleyicidir ve terapi aylarca veya yıllarca  devam eder. Diğerleri için, bir sorunu hedeflemek ve mümkün olan en kısa sürede çözmek  önemlidir. Sonuç olarak, terapiye ne kadar süre devam edeceğiniz kişisel bir karar olabilir. 

Psikoterapiden En İyi Şekilde Nasıl Yararlanılır? 

Psikoterapiden en iyi şekilde yararlanmanın ve iyi sonuçlar görmenin en iyi yolu, sürece  tamamen açık olmak ve açılmaya hazır olmaktır. Terapiyi olabildiğince etkili hale getirmek  için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır: 

. Terapistinize güvenin. 

. Mevcut sorunlarınız hakkında açık olun. 

. Size verilen herhangi bir ödevi yapın. 

. Süreç boyunca sabırlı olun. 

. Ulaşmak istediğiniz hedeflere odaklanın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)