Kendinizi Yalnız Hissettiğinizde Yapabileceğiniz 13 Şey

Yazar Diana Güler • 24 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Yalnızlık yaygın bir duygudur, ancak daha bağlı hissetmenize yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar bulunmaktadır. Müzik dinlemek, bir arkadaşınızı aramak, dışarıda yürüyüş yapmak ve diğer aktiviteler yalnızlık duygunuzu azaltabilir.

Uzun süreli yalnızlık sizi duygusal olarak tüketebilir, hayatı kasvetli ve anlamsız gösterebilir. Ayrıca ağrılar, uyku sorunları ve zayıflamış bir bağışıklık tepkisi gibi fiziksel semptomlara da yol açabilir.

Yalnızlığın sosyal izolasyonla aynı şey olmadığını unutmayın. Kendinizi yalnız hissetmeden yalnız kalabilirsiniz. Başkalarının yanındayken bile yalnız hissedebilirsiniz. Yalnızlık, yalnızken kendinizi sıkıntılı hissettiğinizde olur, sosyal izolasyon ise diğer insanlarla düzenli etkileşimlerin olmamasıdır.

Yalnızlık duygularından kaçmanın imkansız olduğunu hissettiğinizde, bu 13 ipucu, bu duyguları yönlendirmenize ve sizi yıpratmalarını engellemenize yardımcı olabilir.

Yeniden Çerçevele

Yalnız olmanın ne anlama geldiğine farklı bir ışık tutmak, yalnızlık duygularında gezinmeyi kolaylaştırabilir.

Yalnızlık, sosyal etkileşim ve insan bağlantısı ihtiyaçlarınız karşılanmadığında ortaya çıkar. Farklı insanların farklı etkileşim ihtiyaçları vardır, dolayısıyla bu herkes için aynı noktada olmaz. Örneğin:

-Çoğu geceyi arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle geçiriyorsanız, haftada yalnızca bir gece kendinizi yalnız hissedebilirsiniz.

-Kendi başınıza olmayı tercih ediyorsanız, her hafta bir arkadaşınızı görerek kendinizi son  derece tatmin olmuş hissedebilirsiniz. 

-Pek çok güçlü arkadaşlığa sahip olsanız bile, boş bir eve döndüğünüzde kendinizi yalnız  hissedebilirsiniz. 

-Birlikte yaşadığınız bir partnerle bağlantı kurmakta zorlanıyorsanız, sık sık birlikte olsanız  bile kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. 

Çoğu insan gelişmek için yakın ilişkilere ihtiyaç duyar. Araştırmalar, bir miktar yalnızlığın - veya yalnızca kaliteli zamanın - da önemli olduğunu gösteriyor. Yalnızlık, kendini keşfetme,  yaratıcı düşünce ve kendini yansıtma için fırsatlar yaratır. 

Yalnız geçirilen zaman, kaygı ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabilecek daha fazla  farkındalığa kapı açabilir. 

Ne yapmayı seçerseniz seçin, yalnız geçirdiğiniz zamanı en iyi şekilde değerlendirmenin  yollarını bulmak, yalnızlığa yönelmenize ve bunu kendi yararınıza kullanmanıza yardımcı  olabilir.

Teşekkür Pratiği 

Kendinizi yalnız hissettiğinizde hayatınızdaki olumlu şeyleri fark etmek zor gelebilir, ancak  her gün teşekkür pratiği yapmak için birkaç dakika ayırmak kendinizi daha iyi hissetmenize  yardımcı olabilir. 

Teşekkür pratiği yapmak, bir arkadaşınızla konuşmak veya lezzetli bir yemek yemek gibi son  zamanlarda keyif aldığınız küçük bir şeyi düşünmek kadar basit olabilir. Ayrıca şunları da  deneyebilirsiniz: 

. Minnettar olduğun birkaç şeyi yazın 

. Gününüzden birkaç olumlu anı hatırlayın 

. Birine minnettar hissediyorsanız, ona bundan bahsedin 

. Geçmişteki mutlu bir deneyimi zihninizde yeniden yaşayın 

Evinizi Sesle Doldurun 

Müzik ve diğer seslerin yalnızlığı azalttığı özellikle kanıtlanmamıştır ancak yine de bu hissi geri itmeye yardımcı olabilirler. 

Ses, ortamınızdaki ve düşüncelerinizdeki boşluğu doldurmanıza yardımcı olabilir, bu da onu  daha az bunaltıcı hissettirebilir. Örneğin: 

. Araştırmaya göre müzik, ruh halinizi iyileştirebilirken, sesli kitaplar dikkat dağıtma ve geçici  bir kaçış sağlayabilir. 

. Podcast'ler ve radyo bilgilendirir, eğlendirir ve konuşma atmosferleri de dinlediğiniz kişilerle bir bağlantı duygusu yaratmaya yardımcı olabilir. 

. En sevdiğiniz dizi veya film, oturup baştan sona izlemeseniz bile sessizliği rahatlatıcı bir  şekilde bozmanıza yardımcı olabilir. 

. Kuşları ve yoldan geçenleri duymak için bir pencere açmak, dünyayla daha bağlantılı  hissetmenize yardımcı olabilir. 

Bir Arkadaşınızı Arayın 

Tüm arkadaşlarınızı veya ailenizi düzenli olarak görmeseniz bile yakınlığınızı  koruyabilirsiniz. 2021 yılında yapılan bir araştırmada, sanal etkileşimlerin, özellikle daha fazla sayıda insanla bağlantı kurduğunuzda, yalnızlığı azaltmaya yardımcı olabileceğini ve başkalarıyla yüz yüze görüşemiyorsanız ruh sağlığına fayda sağlayabileceğini öne sürüyor. 

Etkileşimlerinizden En İyi Şekilde Yararlanın

Başkalarının yanında vakit geçirmenin her zaman yalnızlığı ortadan kaldırmayabilir. 2021  tarihli bir araştırma, aşırı kalabalık alanlarda olmanın aslında yalnızlık duygularını artırdığını  bulmuştur. 

Etkileşimlerinizin kalitesi genellikle sayıdan daha önemlidir. Bu nedenle, büyük bir arkadaş grubunda kendinizi yalnız hissedebilir, ancak en yakın arkadaşınızla sessiz bir akşam  geçirirken daha tatmin olabilirsiniz. 

Başkalarıyla nasıl vakit geçirdiğiniz de büyük bir fark yaratabilir. Bazen, sadece yanınızda  biri olmasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Çalışırken, sosyal medyada gezinirken veya bir  arkadaşınızla film izlerken yanınızda birinin olması kendinizi iyi hissedebilirsiniz. 

Daha derin bir şekilde bağlantı kurma ihtiyacı hissettiğinizde, etkileşimlerinizi daha anlamlı  hale getirmenin yollarını bulmaya çalışın: 

. Duyguları ve kişisel deneyimleri paylaşın. 

. Sorular sorun ve sevdiklerinizin söyleyeceklerini gerçekten dinleyin. 

. Önemli olan şeyler hakkında konuşun. 

Dışarı Çıkın 

Ortam değişikliği dikkatinizi dağıtabilir ve yalnızlığın acısını dindirebilir. Evden çıkmak sizi  başkalarının yoluna çıkarabilir ve size dünyada yalnız olmadığınızı hatırlatabilir. 

Doğada geçirilen zaman, duygusal sıkıntıyı hafifletmeye ve genel sağlığınızı artırmaya da  yardımcı olabilir. 

Denenecek birkaç fikir: 

. En sevdiğiniz parkı ziyaret edin. Farklı kuşları tanımlamaya çalışın 

. Mahallenizde bir yürüyüşe çıkın. Daha önce hiç gitmediğiniz sokakları keşfedin ve yolunuz  kesiştiğinde komşularınızı selamlayın. 

. Mümkünse yerel işletmeleri ziyaret edin ve destekleyin. 

Yürüyerek veya bisikletle dışarı çıkmak da sizi yorabilir ve iyi bir uyku çekmenizi sağlar. 

Duygularınız Hakkında Konuşun 

Duygularınızı yüksek sesle ifade etmek, onların sıkıntıya neden olma gücünü azaltabilir. 

Sevdiğiniz birine kendinizi yalnız hissettiğinizi söylemek, yalnızlığın pençesinden kurtulmanıza yardımcı olan duygusal desteği almanızı kolaylaştırabilir. 

Zor duygular hakkında konuşmak, sevdiklerinizin mücadele edebilecekleri herhangi bir  duyguyu paylaşmalarına da yardımcı olabilir ve bu da başa çıkma stratejilerini birlikte  keşfetmeyi mümkün kılar.

Acı verici veya istenmeyen duyguları başkalarıyla paylaşmak, özellikle de duygularınız  hakkında konuşmaya alışık değilseniz, zor gelebilir. Kendinizi rahat hissetmiyorsanız, günlük tutmak, duygularınızı özel olarak ifade etmek ve sıralamak için başka bir yol sunar. 

Yaratıcı Yönünüzü Ortaya Çıkartın 

Sanat, müzik ve yazma gibi yaratıcı arayışlar ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu  aktiviteler size neşe getiriyorsa, yalnızlık hissini azaltmaya da yardımcı olabilir. 

Hayvanlarla Vakit Geçirin 

Hayvanlar konuşamayabilir ama yine de size eşlik ederler. Başka bir canlının varlığı sizi  rahatlatabilir, moralinizi yükseltmenize ve stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. 

Araştırmalar, ayrıca evcil hayvan sahibi olmanın hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı  iyileştirebileceğini gösteriyor.  

Kendi evcil hayvanınız yoksa, yerel barınaklardaki gönüllü olma imkanlarına bakmayı  düşünün. Araştırmalar, gönüllü olarak zaman geçirmenin yalnızlığı azaltabileceğini  gösterdiğinden, bunun hem size hem de barınaktaki hayvanlara bir faydası olabilir. 

Sosyal Medyaya Bir Mola Verin 

Sosyal medya genellikle sevdiklerinizle bağları sürdürmenin çekici bir yolu gibi görünse de  bazen yalnızlık duygularını artırabilir. 

Sevdiğiniz birinin mutlu, kaygısız gönderisi, onun da sizi sizin onu özlediğiniz kadar  özlemediği izlenimini verebilir. Yalnızken, başkalarının romantik partnerlerle veya aile  üyeleriyle vakit geçirdiğini görmek de acı verebilir. 

Tabii ki, sosyal medya hiçbir zaman resmin tamamını göstermez, bu nedenle sevdiklerinizin  ne hissettiğini sormadan gerçekten bilemezsiniz.  

Kısacası, bu uygulamaları kapatıp bunun yerine bir telefon görüşmesi veya kısa mesajla  bağlanmaktan zarar gelmez. 

Önemsediğiniz Bir Şey Yapın 

Yalnızlık, düşüncelerinizi, genellikle zevk aldığınız şeyler de dahil olmak üzere başka  herhangi bir şey hakkında düşünmenin zor olduğu bir noktaya kadar işgal edebilir. 

Yine de sevdiğiniz hobiler, siz sevdiklerinizi tekrar görene kadar geçen zamanı doldurabilir.  Yogadan video oyunlarına ve yemek pişirmeye kadar hoşunuza giden veya sizin için anlamlı  olan şeyleri yapmak da iç huzurunuzu bulmanıza yardımcı olabilir.

Kalıcı Olmadığını Kendinize Hatırlatın

Ne kadar bunaltıcı hissettirse de yalnızlık sonsuza kadar sürmeyecek. Bu gerçeği kabul etmek  bazen biraz rahatlama sağlayabilir. Bu duygunun yaygın olduğunu da bilin, yani bu şekilde  hissetmekte yalnız değilsiniz. 

Yardım İsteyin 

Yalnızlık sizi mutsuz ve umutsuz hissettiriyorsa, bir kriz anını atlatmak için sizi dinleyen bir  kulağa veya ekstra desteğe ihtiyacınız olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)