Coronavirüs Stresi Sizi Uyutmuyor mu?

Yazar Diana GülerPsikolog • 13 Ocak 2021 • Yorumlar:

İyi bir gece uykusu, beyin ve beden sağlığı için çok önemli.

Ancak coronavirüs salgını yayılmaya devam ederken, kaygı ve endişelerimiz de artıyor ve bu nedenle sağlıklı miktarda kaliteli uyku uyumak eskisi kadar kolay olmuyor.

Fakat iyi bir uyku şu anda hiç olmadığı kadar önemli. Bağışıklık sisteminin güçlü olması gereken bir dönemdeyiz ve bedeni sağlıklı tutmanın en iyi yolu kaliteli bir uyku.

Uykunun bedenimizin fizyolojik tepkisi olarak bağışıklık ile doğrudan bağlantılı olduğunu biliyoruz. Eğer uyumuyorsak bağışıklık sistemimiz geriliyor, inflamasyon miktarı artıyor ve bunun da çeşitli virüslere karşı hassasiyetimizi arttırabileceğini biliyoruz. 

Yani kaliteli uyku bedenin kendini coronavirüsten koruması konusunda doğrudan rol oynuyor. 

Bu nedenle el yıkama ve sosyal mesafe gibi hastalığı savuşturacak hijyenik davranışlara ek olarak, uykuyu korunmak için bir başka yol olarak görün.

Düzenli Bir Rutininiz Olsun

Bu salgının sonucunda pek çok insanın günlük hayatı alt üst oldu. Bazıları kovuldu, bazıları evden çalışmaya çalışıyor. Bazıları ise okullar iptal edilmişken aynı anda çalışıp çocuklara bakmaya çalışıyor.

Yaşamınız nasıl etkilenmiş olursa olsun, en önemli olan şey iyi bir uyku için bir düzen tutturmanızın gerekli olmasıdır.

Bu yeni tarz ile yaşarken, bu konuya biraz kafa yormak ve dikkatli olmak gerekiyor. Yani yaşantımızı rutinlerimize olabildiğince yakın yaşamalıyız. 

Eğer evden çalışıyorsanız, aynı zamanda kalkın ve giyinin. Yatak odasından çalışıyor olabilir veya yan odada olabilirsiniz ancak her zamanki rutin ve normalliği sürdürmeye çalışırsanız daha az rahatsız hissedersiniz.

Fazla Şekerleme Yapmayın

Eğer salgın sırasında karantina ve evden çalışma durumuyla karşı karşıya kaldıysanız, yatak odası veya kanepeler sizi kendilerine çağırıyor gibi görünebilirler.

Kendinize bir rutin oluşturmanın öneminin yanında, aşırı kestirmekten de kaçınmak gerekli çünkü bu sizi gün içinde daha uykulu hale getirir ve normal uyku düzeninizi bozma ihtimali vardır.

Normal bir uyku rutinine sahip olmak gününüzü sabitlemenize yardımcı olur. Kestirmek yerine erken kalkabileceğiniz ve işleri tamamlayabileceğiniz sağlıklı bir rutin oluşturun.

Biraz Spor Yapın (Ama Yatmadan Önce Değil)

Spor salonunuz muhtemelen kapandı ancak spor günlük rutininizin bir parçası olmaya devam etmeli. Günlük spor da uyku kadar önemli.

Sosyal mesafe uygulaması ve evde kalma önerileri seçeneklerinizin sınırlı olduğu duygusunu uyandırabilir ancak evden ayrılmadan etkili şekilde spor yapmanın da bazı yolları var.

Gün içinde spor yapmak çok önemli. Patofizyolojik sebeplerden dolayı onun daha iyi uyku ile bağlantılı olduğunu biliyoruz: Güç harcayınca daha yorgun hissediyoruz. Ayrıca o gün daha fazla şey başarmış gibi hissettiğimiz için yatmadan önce daha fazla tamamlanmışlık duygusuna sahip oluyoruz.

Fakat yatmadan bir kaç saat öncesinde spor yapmayın çünkü fiziksel zorlanmanın verdiği uyarım uykuyu daha zorlu hale getirebilir.

Haberlere Bakışınızı Yapılandırın

Şu anda günlük yaşamın her yanını saran coronavirüs haber ve bilgilerinin yarattığı rahatsızlıktan kaçınmak neredeyse imkansız. Bu 7/24 salgın haberleri muhtemelen kaygılarınızı arttırıp uykunuzu da etkileyecektir.

Ne zaman haberlere baksak daima coronavirüs var. Fakat bu durum kaygılarımızı çok arttırıyor. Telefonunuzdan haberlere bakacağınız zamanı sınırlandırmak ve yapılandırmak bu konuda yardımcı olabilir.

Telefonunuza haberler için günde kaç defa ve ne kadar uzun bakacağınızı sınırlandırın. Ayrıca haberleri kafeine benzer şekilde düşünün: yatmadan önce tüketmeyin!

Yatmadan Önce Mavi Işığa Maruz Kalmayın

İnternet, herkes karantinadayken ve evlerinde kalmışken insanların iletişim kurmaları ve eğlenmeleri için çok değerli bir araç haline geldi.

Ancak bütün gün ekrana bakmak, uyku zamanı geldiğinde size pek de yardımcı olmayacaktır.

Uyumadan bir saat önce cihazlarınızın fişini çekin ve TV izlemeyin, telefona bakmayın ve kaygıyı arttıracak şeyleri göz önünden kaldırın.

Bunun yerine kitap okuyun, müzik dinleyin ve yatmaya hazırlanın.

Aşırı Alkolden Kaçının

İçince anlık olarak daha iyi hissetme ihtimalimiz var ancak bu şekilde yatınca aslında pek de dinlendirici bir şekilde uyumuyoruz. Ayrıca alkol stres ve kaygılar için sağlıklı bir başa çıkma mekanizması da değildir. Kötü uyku ve alkol bağışıklık sisteminin gücünü düşürür ve hastalığa yakalanma riskini arttırır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)