Coronavirüs’ü Tanıyalım ve Ondan Korunma Yollarına Bir Göz Atalım

Yazar Melis AralDiyetisyen • 22 Nisan 2020 • Yorumlar:

1960 yılında - İlk kez nezle, grip hafif solunum yolu enfeksiyonu şeklinde ortaya çıkmıştır. Çok kısa bir sürede adı çok duyulmadan yok olmuştur.
2002 yılında - Yeniden ortaya çıktı ve büyük bir salgına yol açtı. 30 ülkeye yayıldı ve çok sayıda hasta enfeksiyonun ileri aşaması olan zatürreden (pnömoni) kaybedildi. 2002 yılında virüsün ismi ‘SARS ( Akut Şiddetli Solunum Yetmezliği )’ idi. Fazla yayılım olmadan 2003’de tamamen kontrol altına alındı.
2012 yılında - Suudi Arabistan’da zatürre ve böbrek yetmezliğinden bir insan kaybedildi. Yapılan
araştırmalarda kaybedilen hastada yeni bir corona virüsü keşfedildi ve hızla Arap Yarımadasına yayıldı.
2012 yılında da ismi ‘MERS ( Ortadoğu Solunum Yetmezliği Sendromu )’ oldu. 2013 yılında tamamen kontrol altına alında.
Günümüzde Çin’in Wohan Şehrinde ortaya çıkan corona virüsünün ismi ise ‘NCoV ( Wohan Corona Virüsü)’ genel adıylada Covid-19 olarak biliyoruz. Boğaz ağrısı, öksürük, ateş gibi mevsimsel grip bulgularından bir farkı yokmuş gibi başlayan virüs, bağışıklığı düşük olan çok sayıda insanın zatürre olmasına, böbrek yetmezliğine girmesine, yoğun bakımda yatmasına hatta hastalığın ilerleyen safhalarda ölüme sebep olarak yayıldığı bilinmektedir. Doğrudan insandan insana solunum yolu ile, havada asılı kalması ve su damlacıkları yoluyla enfekte olunabildiği gözlemlenmekte olan virüsün bulaştıktan sonra semptomlarının ortaya çıkışı 2 ila 14 gün arasında değişiyor.
Son derece tehlikeli olan bu virüsün ne yazıkki henüz bir tedavisi veya aşısı bulunamamıştır. Fakat
yapılan araştırmalarda korunma yollarının mevcut olduğu bulunmuştur.
Peki Covid-19’dan korunmak için nelere dikkat etmeliyiz ;
Bağışıklık sistemini daima güçlü tutacak şekilde beslenmeliyiz. Sadece Covid-19 için değil diğer enfekte hastalıklar için bile bağışıklık sisteminin daimi olarak güçlü tutulması tavsiye edilir.
Kişisel hijyene özen göstermeliyiz.
Elleri sık sık sabunlu su ile yıkamalıyız.
Mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmamalıyız. Kalabalık ortamlarda nibulunulması mecburi ise maske ve gözlük kullanmalıyız.
Düzenli ve dengeli beslenmeliyiz yani;
Yeterli sıvı aldığımızdan emin olmalıyız.
Sebze/Meyve çeşitlerini hergün en az ikişer öğünde yer vermeliyiz.
Tam tahıllı besinler tüketmeli bu sayede barsak floramızıda koruyabiliriz bağışıklığı güçlendirmede
yardımcıdır. Bakliyat çeşitlerine haftada en az 2 kere yer vermeliyiz, yemek şeklinde tüketemiyorsak bile haşlayıp salata tarzında da tüketebiliriz. Besinsel içerik olaral vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin beslenmeliyiz.

Yeterli araştırma ve kanıt olmasada D vitamini, çinko, omega3, C vitamini içerikli beslenmenin diğer enfeksiyonel hastalıklarda olduğu gibi covid-19 üzerinde faydaları gözlemlenmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Melis Aral

Diyetisyen Dyt.

Randevu al