COVİD-19’lu Tünlerde Diyabetik Hastalara Tavsiyeler

İlk kez Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan koronavirüs infeksiyonu (COVİD-19), tüm dünyaya yayılmış, ülkemizde de vaka sayısı hızla artmaktadır.

Koronavirüs infeksiyonunun diyabet, kalp, akciğer ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda daha kötü seyrettiğine dair veriler mevcuttur.

Virüs enfeksiyonundan korunmak için genel sağlık kurallarına uyunuz (Ellerinizi sık sık, su ve sabunla en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın, sosyal mesafe, izolasyon vb)

Acil bir durum olmadığı sürece rutin kontrollerinizi erteleyin, sağlık kuruluşlarına başvurmayın.

Koronavirus infeksiyonundan korunmak için herhangi bir destek ilaç tedavisi ve vitaminler fayda etmeyeceği için gereksiz ve zarar verebilecek bu tür uygulamalardan kaçının.

Beslenmenize ve fiziksel aktivitenize dikkat ediniz.

Yeterince sıvı aldığınıza emin olunuz.

Beslenme ve kan şekeri kontrolü hedeflendiği şekilde ise mevcut kullanılan hap veya insülin tedavi rejimini değiştirmek gerekmez. 

Özellikle kendinizi kötü hissettiğinizde veya olağan dışı bir durum hissettiğinizde (yemenin azalması, ateş, enfeksiyon gibi) mutlaka daha sık şeker ölçümü yapınız ve kan şekerinizin güvenli aralıklarda (80 mg/dl’nin üstünde veya 300 mg/dl’nin altında) olduğundan emin olunuz. 

Yükselme ve düşme durumunda tedbir alın. Yükselme veya düşmeyi düzenli takip edin ve sebat ederse doktorunuza veya sağlık kuruluşlarına öncelikle telefon ile ulaşın.

Tip 1 diyabet ya da yoğun insülin tedavisi alan hastalarda kan şekeri sürekli yüksek seyrediyorsa, genel durumda bozulma varsa, idrarda keton bakarak pozitif olması durumunda doktorunuza veya sağlık kuruluşlarına öncelikle telefon ile ulaşın.  

Unutmayın ki, bizlerin ve sizlerin daha sağlıklı günlerde buluşabilmemiz için bunlar önemli.

Evde kalın, Sağlıcakla kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ramazan Sarı Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ramazan Sarı

Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al