Covid-19 Pandemisinde Eller; El Bakımı ve El Gençleştirme İşlemleri

Yaşımızı ele veren ve saklayamadığımız bölgelerden birisi yüzümüz ise diğeri ellerimizdir. Yaş almayla ortaya çıkan el yaşlanma bulgularına, Covid-19 pandemisiyle beraber el hijyeni için kullandığımız ürünlerinin oluşturduğu hasarlar da katkı sağlamaktadır. Yaşadığımız Covid-19 pandemisinin yayılımını durdurmak için alınabilecek en basit ve etkin önlemlerden birisi maske kullanımı ise diğeri de el hijyenidir. El temizliği için yapılan sık el yıkama ve dezenfektan kullanımı en büyük hasarı ellerde oluşturmaktadır. Ellerin yıpranmasına  ve yaşlanmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle el bakımı ve gerekirse gençleştirme işlemleri  ortaya çıkan sorunların tedavisinde çok etkindir.  

Covid-19  el bakımı ipuçları :

Covid-19 pandemisinin  yayılmasını önlemede  kritik rol alan el hijyen pratiğini tam uygulamak kadar   el sağlığını korunmak da önemlidir. Pandemi nedeniyle sık kullanılan sıvı sabunlar, kolonya ve el dezenfektenlarının içeriğindeki  alkol ve kimyasallar ellerde kuruluk, deri incelmesi ve irritasyondan başlayıp  egzamaya kadar uzanabilen şikayetlere yol açabilmektedir. Aşağıda sıraladığımız basit önlemler bunu azaltacaktır.

Ellerinizi kaynar su yerine ılık su ile yıkayın. Kaynar su  ellerde  kuruluğa ve  derinin irrite olmasına yol açarak hasar oluşturur. Ek olarak ellerin havlu ile basitçe kurulanması irritasyonu azaltacaktır.

Yıkama sonrası hafif ıslak iken ellere  nemlendirici uygulanması nemi deride hapsederek cildin tazeliğini korur. El yıkanan her lavabonun kenarında bir nemlendirici bulundurulması bunu alışkanlık haline getirmek için önemli rol alır.

El nemlendirmede doğru ürünlerin seçimi çok önemlidir. Nemlendiricilerde fragance-free yani parfümsüz ürünlerin kullanımı daha az irritasyon oluşturacaktır. Merhem veya krem formdaki daha kıvamlı nemlendiricilerin kullanımı nemi elde hapsederek daha uzun ve daha etkin  koruma sağlayacaktır.

El dezenfektan kullanımı kısıtlayın. El yıkama imkanı varsa  dezenfektan kullanmayın. Yüksek alkol ve kimyasal içerikleri nedeniyle dezenfektanlar  el kuruluğuna, çatlaklara sonrasında kızarıklık, kaşıntı ve  egzamaya kadar uzanan  sorunlara yol açabilmektedir. Dezenfektan kullanımı sonrası ellerinizi kurutup  hemen   nemlendirici sürün. Ortaya çıkabilecek hasarları  azaltacak ve onaracaktır. Bu işlemi pratik hale getirmek için çantanızda küçük bir nemlendirici taşıyabilirsiniz.

Su ve deterjanla temasın olduğu bulaşık, ev temizliği gibi işleri yaparken eldiven kullanılması  ellerinizde oluşacak hasardan sizi koruyacaktır. Bunu dışında soğukta elleri kurutup hasar oluşturacağından uzun süreli yürüyüşlerde örgü eldiven kullanımı iyi olacaktır. 

Elde yaşlanma belirtileri nelerdir? 

Ellerin yaşlanması; el cildinin yaşlanması ve cilt altı  dokunun   incelmesiyle  kendini belli eder. El sırtındaki damarlar belirginleşmiştir, parmaklara hareket veren tendonlar görünür hale gelmiştir. Parmak  kemikleri arasında hacim kaybına bağlı  çukurlaşma vardır. Derinin yaşlanmasına bağlı olarak da deri kırışık ve lekelidir. 

El gençleştirme işlemlerinin amacı nedir?

El gençleştirme işlemlerinde; el yaşlanmasıyla ortaya  çıkan hacim kaybı ve ciltteki lekelerin tedavisi amaçlanmaktadır. 

El gençleştirme uygulamaları  nelerdir?

Ellerdeki başta hacim kaybı olmak üzere yaşlanma belirtilerinin azaltılması için çeşitli dolgu uygulamaları enjeksiyonlar ve lazer tedavileri yapılmaktadır. Dolgu için hyaluronik asit, hidroksiapatit gibi ticari ürünler   veya yağ enjeksiyonları  yapılabilir. 

El sırtında  yaşlanma belirtisi olan leke tedavisinde PRP,lazer, mikrodermabrazyon veya kimyasal peeling işlemleri uygulanabilir.

El gençleştirmede yağ enjeksiyonu :

Kendi vucudunuzdan alınan  yağ dokuları çeşitli işlemlerden geçirilip saf hale getirildikten sonra el derisi altına ince bir tabaka halinde enjekte edilir. Bu işlem, el sırtına hacim kazandırarak,  deri altında   belirgin ve görünür haldeki  damar ve tendonların gizlenmesine yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak  yağ doku içindeki  mezenşimal kök hücreler  çok sayıda ve değişik biyoaktif moleküller salgılayarak rejeneratif mikroçevre yaratarak  deri kalitesinin   artmasına, canlanması ve tazelenmesine  yol açarak onarıcı etki yaratır. Bu durum sadece yağ enjeksiyonlarına özgüdür. Yağ enjeksiyonları kalıcı bir etki yaratır. Bu işlem lokal anestezi yani bölgesel uyuşturma ile yapılır.  Lokal anestezi ile uygulanabilir.

Ele yağ enjeksiyonu  işlemi sonrası neler yaşanır?

El gençleştirme işlemi için yapılan yağ enjeksiyonu sonrası aynı gün evinize dönebilirsiniz. Ertesi gün ellerinizde hafif ödem yani şişlik olabilir. Buna nadiren hafif bir morlukta eşlik edebilir. Bu şişlik üçüncü günden itibaren hızla kaybolur.

El gençleştirmede  dolgu uygulamaları:

  El gençleştirmede hyaluronik asit ve hidroksiapatit içeren dolgular kullanılabilir.   El sırtına lokal anestezik kremler sürülerek  uyuşturma işlemi yapılabilir. Takiben el derisi altına kanül yardımıyla    dolgu  enjekte edilir. Uygulanan dolgu materyali  ele hacim kazandırarak elin genç görünmesini sağlar. Yaklaşık 15-20 dakika süren bu işlem kalıcılığı yaklaşık  1 yıl sürmektedir.

El gençleştirmede PRP uygulaması:

Hastadan alınan kanın özel  işlemlerden geçirilip plateletten zengin plazma (PRP) haline getirilir. PRP  başta büyüme faktörleri  ve plazma proteinlerinden zengin bir sıvıdır.  Bu kokteyel  içinde yer alan büyüme faktörleri ve proteinler  doku onarımını ve rejenerasyonunu  artırmaktadır.  PRP  deri altına enjekte edilerek  el  sırtı derisinin yenilenmesine katkı sağlar. PRP uygulaması  tek başına yapılacabileceği gibi yağ ve dolgu uygulamalarıyla beraber de uygulanabilir.

El gençleştirmede lazer uygulaması:

El gençleştirmede el derisindeki lekeleri yok etmeye yönelik  olarak çeşitli Lazer uygulamaları yapılabilir.  El gençleştirmede lazerle leke tedavisi ele dolgu ve yağ enjeksiyonu işlemlerine tamamlayıcı olarak da yapılabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Muhitdin Eski Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Muhitdin Eski

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al