Covid-19’u Çocuklara Aktarmak

Yazar Nur Eda KaplanPsikolog • 24 Mart 2020 • Yorumlar:

Ülkece ve hatta dünyaca savaştığımız Covid-19 virüsünün bizleri dahi tam bilmediği, adlandırmada zorlandığı ve çok hızlı yayılması ile birlikte kaygımızı her geçen gün arttıran tarafları var. Öncelikle bu virüsün yayılmasından ziyade kaygı, endişe ve panik halinin virüsten çok daha hızlı yayıldığını görmekteyiz. Bu yoğun kaygıyla birlikte fizyolojik ve psikolojik olarak bağışıklık sistemimizin azalıyor olması yani bünyemizin düşüyor olduğunu görmekteyiz. Bu sebeple biz yetişkinler, ebeveynlerde olarak en öncelikli olarak yapmamız gereken şey sakinleşmek! Ve okullar için alınan tedbirlerin sebebi olarak evde kalabilmek günlerce hatta haftalarca evde kalmak çok zorlu bir süreç olduğunun farkındayız. Şu aşamada evde kaldığımız süreç boyunca çocuklarımızın ne olduğunu anlaması ve artan sorularla birlikte çocuklarımıza bir şeyler aktarmak durumundayız. Çocuklarda soyut kavramların anlaşılması zor olması sebebiyle en yalın ifade ile oyuncak ve resimlerle çizilerek anlatılması anlaşılmasına daha yardımcı olacaktır. Bu mikrobu gözlerimizle göremeyiz çünkü çok ufak ve minik bir mikrop bu. Bu mikroptan uzak durmak için bize yaklaşmaması için, bu mikrop gidene evde kalmalıyız şeklinde anlatılabilir. Bu mikrobun uzaklaşması için sık sık ellerimizi yıkamalıyız ve insanlarla 3-4 adım uzakta olmamız gerekiyor. Hapşırdığımızda elimizle ağzımızı kapatmalı ve elimizle hiçbir yere dokunmadan tekrar yıkamalıyız çünkü bu mikrop suyu hiç sevmiyormuş şeklinde resimlerle, el kuklalarıyla veya oyuncaklarla anlatılabilir. Çocuğun aklında bununla ilgili soru kalmaması, hijyene önem vermek ve durumu anlamlandırabilmesi için ekstra önemli olduğunu belirtebiliriz

Yaygın kullanımı olan sosyal medyada her yazılan, çizilenin doğruluğunu iki kere düşünüp doğru kaynaklarca onaylandığında bu sürece dikkat etmek önemli bir husus. Haberlerden ve konuşulanlardan çocukları uzak tutmakla birlikte, kendinizde sadece gündemi takip ederek ancak sürekli haberlere maruz kalmamak psikolojik olarak kendimizi koruyabilmemizi sağlar. Kendi duygularınız da karışık bir süreçte olsa da çocuklarınızla duygularını ve duygularınızı net bir şekilde paylaşmak çocukta ve sizde rahatlama sağlar. Alınan en sağlam tedbir bu süreçte evde kalıp olabildiğince az dışarıyla temas etmek, hijyene dikkat etmek.

Evde ailecek vakit geçirmek, konuşabilmek, üretebilmek en değerlisi. Hepimizin sağlığı için, toplum sağlığı için lütfen evde kalın! Güzel günlerin en yakın süreçte gelmesi dileğiyle…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nur Eda Kaplan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)