Daha Fazla Uyumak İçin 6 Sebep

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 24 Ocak 2022 • Yorumlar:

Dengeli, besleyici bir beslenme programı ve egzersizin sağlığımızı geliştirmek için çok önemli olduğunu biliyoruz. Uyku da aynı şekilde sağlığımızı korumak için çok önemlidir.

Yetersiz uyku uyumanın nelere yol açabileceği aşağıdaki maddelerde açıklanmıştır. Keyifli okumalar.

1.Kilo Korumanıza veya Kilo vermenize Yardımcı Olabilir

Uyku ihtiyaçları kişiden kişiye göre değişse de çoğu yetişkin gecelik 7 ila 9 saat arası uykuya ihtiyaç duyar. Yetersiz uyumak, kilo alma ile ilişkilidir. Uyku yoksunluğu iştahınızı arttırabilir ve daha fazla kalori almanıza neden olabilir. Özellikle, şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekleri yeme olasılığınız daha yüksektir. 

 

2.Konsantrasyonu ve üretkenliği arttırabilir

Uyku, beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Konsantrasyon, üretkenlik ve performansın tümü uyku yoksunluğundan olumsuz etkilenir.

Yapılan çalışmalarda yeterince uyumak çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde akademik performansı arttırabilir. Yetersiz uyku, beyin fonksiyonlarını ve karar verme becerilerini bozabilir.

 

3.Atletik Performansı Arttırabilir

Yeterli uykunun motor becerileri, reaksiyon süresini, kas gücünü, kas dayanıklılığını ve problem çözme becerilerini geliştirebileceği bilinmektedir. Yetersiz uyku, yaralanma riskini arttırabilir ve egzersiz yapma motivasyonunuzu azaltabilir.


 

4.Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır

Yeterli uyumak, tip 2 diyabet ve insülin direnci gelişme riskini azaltır. 

Bir milyondan fazla katılımcıyla yapılan 36 çalışmanın analizi, 5-6 saatten az uyuyan bireylerde tip 2 diyabet riskini %48 arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca yetersiz uyku, yüksek obezite, kalp hastalığı ve metabolik sendrom geliştirme riski ile ilişkilidir. Bu faktörler de diyabet riskini arttırır.

 

5.Bağışıklık Sistemini Destekler

 Yetersiz uyku uyumak bağışıklık sistemini etkiler. Yapılan bir çalışma, günde 5 saatten az uyuyan katılımcıların, 7 saatten fazla uyuyanlara kıyasla soğuk algınlığı geçirme olasılığı 4,5 kat daha fazla olduğunu göstermiştir.


 

6. Yetersiz Uyku, Artan İnflamasyonla Bağlantılıdır

Uyku, merkezi sinir sistemimizin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Uyku bozukluğu, daha yüksek inflamasyon (iltihaplanma) seviyeleriyle bağlantılıdır. Zamanla bu durum; kalp hastalığı, depresyon ve Alzheimer hastalığı gibi kronik durumlar geliştirme riskini arttırabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)