Denetimsiz (Erken Boşalmanın) Tedavisi Mümkün Mü?

Yazar Burcu MarçalıPsikolog • 30 Ocak 2019 • Yorumlar:

Tekrarlayıcı bir biçimde, penis vajina birlikteliğinden hemen önce ya da hemen sonrasında kişinin boşalma refleksini kontrol edemeyip oluşan boşalmaya denetimsiz boşalma adı verilir.

Günümüzde erkeklerin hayatlarının bir döneminde ya da sürekli olarak yaşamakta olduğu bir problemdir. Topluma baktığımızda, bu problemin adı erken boşalma olarak adlandırılır bu yanlış bir ifadedir. Bu noktada önemli olan süre değil, boşalma refleksi üzerinde istemli denetimin olmasıdır. Erkek, kısa bir sürede bilinçli şekilde boşalmayı gerçekleştiriyorsa, bu denetimsiz boşalma değildir ama kontrolünü sağlayamayıp, boşalmak istememesine rağmen boşalmayı gerçekleştiriyorsa buna denetimsiz boşalma diyebiliriz.

Denetimsiz Boşalmanın Başlıca Nedenleri

Denetimsiz Boşalma, birçok nedene bağlı olarak karşımıza çıkabilir. Bu yüzden herhangi bir psikoterapi desteği almadan önce problemin kaynağının organik(tıbbi) bir nedene bağlı olup olmadığını öğrenmek için öncelikle Üroloğa başvurmak gerekir. Eğer problemin nedeni organik değil, psikolojik kaynaklıysa bu konuda size yardımcı olacak uzman kişi Cinsel Terapisttir.

En sık görülen nedenler

1. Mastürbasyon: İlk olarak ergenlik döneminde tecrübe edilir. Mastürbasyon yapan erkek genellikle yakalanma korkusu yaşar, bu yüzden tüm dikkatini dışarıdaki uyaranlara verir. Böylelikle kişi hazza odaklanma konusunda problem yaşarken diğer yandan endişesini yatıştırmakta zorlanır. Bu da denetimsiz boşalmaya zemin oluşturabilecek nedenler arasındadır.

2. Performans Kaygısı: “Ya partnerimi tatmin edemezsem” bu kaygıyı oldukça sık yaşarlar. Kişi partnerini tatmin etmeye o kadar odaklanmıştır ki, bu tüm cinsel hazzının önüne geçer. Cinsel birleşme sırasında bu kaygıyı sürdüremeyip denetimsiz olarak boşalma yaşarlar.

3.Kaygı ve gerginlik: Kaslarda gerginlik oluşumu orgazm sürecini arttırır. Eğer kişi gerginse, daha az uyarana ihtiyaç vardır. Bu durum stres olarak karşımıza çıkar. Vajinal girişe odaklanmak yerine, hazza odaklanılırsa erkek enerjisini doğru yere aktarmış olur.

4. Ödipal Çatışma: Çocukluk döneminde kişi eğer ebeveyni ve cinsel kimliği arasında özdeşim konusunda problem yaşamışsa, suçluluk ve korku duygularına sahiptir. Erkek, partnerini annesinin yerine koyarsa bu durum  cinsel ilişki yaşarken rahatsızlık yaratır. Bu rahatsızlık yaratan durumun hemen bitmesi içinde hızlı bir şekilde boşalır.



Denetimsiz Boşalmanın Tedavisi Mümkün mü?

Denetimsiz Boşalmanın nedeni organik(tıbbi) kaynaklı değilse, cinsel terapiye başvurulması gerekir.

Ülkemizde cinsellik bir tabu olarak görüldüğü için, bu problemi yaşayan kişi ya da çiftler genellikle bu sorunlarıyla ilgili tedaviyi tercih etmeyebiliyorlar. Bu problemin kendiliğinden çözüleceğine dair inançları olabiliyor. Fakat ne zaman bu durum hayatlarını ve romantik ilişkilerini etkilemeye başlarsa o zaman bir problem olduğunu kabul etmeye başlarlar. İlişkisel ya da evlilik problemleriyle ilgili terapiye başlayan kişi ya da çiftlerin probleminin asıl nedeni çoğu zaman cinsellikte yaşanan problemler olarak karşımıza çıkar.

Cinsel terapi, kişinin cinsellikle ilgili önceden oluşmuş doğru bilinen yanlış düşüncelerin farkındalığının oluşmasına katkıda bulunur. Cinselliğin sadece vajina- penis birlikteliği olmadığını, dokunmanın ve duyguların karşı tarafa aktarılmasının ilişki de önemli bir etmen olduğu anlatılır. Ayrıca, kişinin kendisine ve partnerine uygulayabileceği teknikler ödev verilerek desteklenir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)