Deneyimsel Oyun Terapisi: Oyun Odasında Neler Oluyor?

Yazar Emine Çınar • 13 Kasım 2023 • Yorumlar:

Oyun çocuğun dünyasına açılan bir kapıdır. Oyun dünyasının kapılarını açmak içinse bazı yollardan geçiyoruz.

Birliktelik ve güvenle kurulan bu ilişkide Keşif Aşaması ilk birkaç seansı kapsar. Bu aşamada çocuk; oyun odasını, oyuncakları keşfetmekle ve oyun terapisini deneyimlemekle meşguldür. Bazı çocuklar ne ile karşılaşacaklarını bilmediği için oyuncaklara ve terapiste temkinli yaklaşabilirken bazen de çocuklar bir anda kendini oyunun içinde bulabilir; bir şeyler anlatmak için çeşitli sinyaller verebilir.

• Güveni Test Etme Aşaması

Çocuk bu aşamada terapist ile oluşturacağı ilişkideki güveni test eder. Farklı tutumlar sergileyerek duygu, düşünce ve davranışlarının kabul görüp görmeyeceği konusunda terapisti sınar. Çocuk terapiste güvendiği an hissettiği acılarını terapistle paylaşmaya hazır olur ve "evet beni dinleyebilir, anlayabilir" hissini yaşar.

• Bağlılık Aşaması  

Duygusal ve oynanan oyunlar incelendiğinde diğer aşamalara göre yoğun geçen bir aşamadır. Çünkü çocuk terapistle güven ilişkisi kurduğu için oyunlarına terapisti de dahil ederek acılarını ve  travmalarını tekrar deneyimler. 

• Terapötik Büyüme Aşaması 

Yoğun oyun aşamasında acısıyla yüzleşen çocuk burada yas dönemini yaşar. Daha durgun, sakin ve  enerjisi düşüktür. Birkaç seans içinde bu durgunluk çocuğun kendini yenilenmiş hissetmesiyle  beraber yerini eğlenerek oyun oynayan bir çocuğa bırakır. Çocuk bu yeni benlik algısı ile artık  terapiste bağımlı değildir. 

• Sonlandırma Aşaması 

Terapinin son aşaması olan bu aşamada çocuğun oyunu normal yaşamın provası şeklindedir. Hassas bir süreç olduğu için birkaç seans sürebilir. Çünkü çocuk sonlandırmaya ne kadar güzel hazırlanırsa  o kadar problemsiz ve verimli bir ayrılık gerçekleşir. Çocuk kendini hazır hissettiğinde oyuncaklara, oyun odasına ve terapiste veda eder. Hoşça kal!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)