Denize veya havuza girmeniz idrar yollarınızda enfeksiyona neden olabilir.

Yazar Rasim GüzelÜrolog • 10 Şubat 2017 • Yorumlar:

İdrar yolu enfeksiyonları, özellikle sıcak havalarda havuza ve denize girme, ortak alanları kullanma ve yetersiz hijyen koşulları nedeniyle tüm kadınları tehdit eden bir sorun. Kâbustan uzak durmak için bu yazıyı okumalısın.
Kadınların yüzde 10’u her yıl, yüzde 60’ı da hayatının bir döneminde mutlaka idrar yolu enfeksiyonu yaşıyor. En fazla etkilenenlerse 16-35 yaş arası I genç kadınlar… Bunu yaşayan şanssızlardan veya henüz yaşamayan şanslılardan olabilirsin. Ama her iki durumda da işini şansa bırakmayıp enfeksiyonu kendinden uzakta tutman gerekiyor.
Medistate Kavacık Hastanesinden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Rasim Güzel, bu hastalığı üst ve alt idrar yolu denilen, idrarın böbreklerde oluştuğu yerden vücudu terk ettiği yer olan üretraya kadar oluşabilen iltihabik bir rahatsızlık olarak tanımlıyor. Az sıvı tüketimi, kabızlık, genital hijyen bozukluğu, vajina iltihabı, şüpheli cinsel ilişki, böbrek taşları ve mesanenin tam boşaltılamaması en önemli nedenleri arasında. En büyük suçlularsa böbrek taşları ile kabızlıkta oluşan E. coli (memelilerin kalın bağırsağında yaşayan bir bakteri türü) bakterisi. Titreme, ateş, mide bulantısı, birdenbire başlayan kusma, idrarda bulanıklık ve kan, enfeksiyonun tipik belirtileri olarak kabul ediliyor. Ayrıca kötü kokulu idrar, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve karın altında ağrı hissi de görülebiliyor.
Kadınları Tehdit Eden Hastalık
İdrar yolu enfeksiyonları, kadınlarda erkeklere nazaran dört kat daha sık görülüyor. Bu riski arttıran bir faktör de, kadınlarda idraryolunun daha kısa ve anüse daha yakın olması. Ancak enfeksiyonu tetikleyen bazı durumlar da var. Op. Dr. Rasim Güzel, “Yaz aylarında havuz ve denize girdikten sonra veya genital hijyen bozukluğu gibi durumlarda cinsel ilişkiye girmek, enfeksiyonu tetikleyen en önemli faktörler arasında” diyor. Ayrıca, birden fazla cinsel partneri olanlara kötü haber: Bu hastalık, cinsel olarak faal olan kadınlarda daha sık görülüyor.
Op. Dr. Rasim Güzel, hastaların neredeyse yarısının
ikinci kez enfeksiyon yaşadığını söylüyor.
Hastalığın nüksetmesinde alerjenlerin de rolü var. Örneğin gıda alerjileri mesane çeperini irriteedip idrar yolu enfeksiyonuna duyarlılığı arttırabiliyor. Cinsel ilişkiyi takip eden enfeksiyonlar, lateks prezervatiflere, sperm öldürücü ilaçlara veya doğum kontrol haplarına karşı alerjiden dolayı gelişebiliyor.
Op. Dr. Rasim Güzel, “Basit idrar yolu enfeksiyonunda, idrar kültürü alınmadan, kişi enfeksiyon kapmış kabul edilerek antibiyotik tedavisine başlanır. Bu tedaviyle yüzde 80 oranında iyileşme sağlanabilir” diyor. Ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebiliyor. Kasıklarında ağrı yaşıyorsan, sıcak su torbasından yardım alabilirsin. Sıcak su torbası, idrarı daha ağrısız bir şekilde dışarı atmanı sağlıyor. Bol sıvı almak da tedavinin bir parçası.
Üst idrar yolu enfeksiyonları ise daha kompleks olduğu için bu vakalarda hasta, hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi görüyor. Nükseden enfeksiyon problemlerindeyse altta yatan sorunun çözümü için cerrahi yönteme başvuruluyor.
Baş Düşmanın: Islak Mayo
Op. Dr. Rasim Güzel, yaz aylarında deniz ve havuz sonrası asla ıslak mayoyla durmaman gerektiğini söylüyor. Havuz sonrası duş alman da çok önemli. Ayrıca, gün içinde idrarını uzun süreler tutmaman ve genital bölge temizliğine dikkat etmen şart. Cinsel ilişkinin ardından da genital bölgeni temizle ve 15 dakika içinde idrarını yap. Uzmanlar, altınbaşak otu, ardıç meyvesi, limon, bayır turpu, maydanoz, oğul otu, karnabahar gibi besinlerin de bu enfeksiyonla mücadele ettiğini söylüyor. Bol su içmeyi de ihmal etme.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)