Depresyon

Yazar Didem DemirşahinPsikolog • 20 Nisan 2020 • Yorumlar:

Depresyon, süreğen bir üzüntü ve günlük işlevlerinizi en az iki hafta boyunca yerine getirememe ile beraber normalde yapmaktan keyif aldığınız etkinliklere olan ilginin kaybolması ile tanımlanan bir hastalıktır. Bunun yanı sıra depresyonda olan insanlarda genellikle enerji kaybı, kilo alma ya da kilo kaybı, daha az uyuma ya da çok uyuma, kaygı, konsantrasyon azalması, dikkati sürdürmede zorlanma, kararsızlık, huzursuzluk, değersiz hissetme, suçluluk ya da umutsuz hissetme, kendine zarar verme veya intihar düşünceleri gibi durumlardan bazıları görülmektedir.

Depresyon Nasıl tedavi edilir?
Depresyon tedavisinde güvenirliğini kanıtlamış birçok yöntem vardır. Önemli olan sizin için uygun yöntemi bulmaktır. Depresyonun tedavisinde öncelikle önemli olan kararlılık ve zamandır. Kendinize uygun bir psikolog bulup danışmak ile başlanmalı ve problemin ne olduğu bulunmalıdır. Düzenli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve uyku kalitenizi arttırmak etkili bir yöntem olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda haftada en az 1-2 saat yapılan fiziksel egzersizin depresyon oluşumuna karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır. Yaşadığınız olumsuz olayları ısrarla düşünmeyi bırakın ve geleceğiniz ile ilgili kehanetlerde bulunmayın. En zehirli eleştiri kendi kendinize yapmış olduğunuz eleştiridir kendinizi ve başkasını eleştirdiğinizi fark ettiğiniz noktada kendinizi durdurun ve hayatın her alanında daha pozitif olmaya çalışın. Aynı şeyleri defalarca düşünüp irdelemek yerine kendinize olumlu telkinlerde bulunun olumsuz düşünceler geldiğinde onu alt eden bir olumlu(mantıklı) ses yaratmak bu düşünceyi uzaklaştırmada yardımcı olabilir. Hayatınızın yönetim iplerini ele alın olumsuz duygularınızın sizi yönlendirmesine izin veriyorsanız yeterince kontrol sahibi değilsiniz demektir. Daha olumlu bir yaklaşım geliştirmek için çaba gösterin.



Güne Not
Freud; Dengeli ve mutlu bir hayatın sırrının çok sevmek olduğunu vurgulamış ve ‘En sonunda insan hastalanmamak için sevmek zorunda kalır.’ Demiştir. Başta kendiniz olmak üzere insanları, hayvanları, çiçekleri, işinizi ve çevrenizdeki her şeyi sevin sevmek kurtuluştur. Haftaya görüşmek üzere keyifli günler. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)