Mevsimsel Geçişe Dikkat !!

Yazar Didem DemirşahinPsikolog • 20 Nisan 2020 • Yorumlar:

Mevsim geçişlerinde insanlar belirli zorluklar çekmektedirler özellikle yaz aylarından sonra hava şartlarındaki değişiklikler yağışların başlaması ve bulutlu hava şartları nedeniyle güneş ışığının azalması ve insanların kapalı ortamlarda vakit geçirmek durumunda olmaları ruhsal durumlarını oldukça olumsuz etkileyebilmektedir. Mevsimsel değişiklik ile birlikte kişinin temel vücut fonksiyonlarında değişiklikler söz konusu olur. Uyku ihtiyacının artması iştahın artması ve kişinin enerjisinde azalma mutsuzluk hissi, iç sıkıntısı yaşayabilmektedirler. Mevsimsel depresyonun belirtilerine bakıldığında, hayattan zevk almama, isteksizlik, sürekli uyku hali, ilgisizlik, enerji kaybı, iştah artışı, çökkün bir duygu durumu, dikkat ve konsantrasyon konusunda şikayetleri göze çarpmaktadır. Mevsimsel depresyon belirtilerinin başlangıcı ve süresi ile bu belirtilerin kişinin günlük yaşamını ne düzeyde etkilediği önem taşır. Kişilere sunulan bazı önerilerle belirtilerin önüne geçilebilir.

*Gün ışığından faydalanılması bu dönemde çok önemlidir. Hava kapalı olsa bile günlük en az 30 dk yürüyüş yapıp gün ışığından faydalanılmalıdır. Düzenli egzersizin depresyon riskine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

*Mevsimsel depresyonun önüne geçebilmek için özellikle çalışan bireyler çalışma ortamlarının gerekli ışık ihtiyaçlarını karşılamaya ve ısı ayarlarını kontrol altında tutmaya dikkat etmeliler.

*sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve gerekli vitamin ve minerallerin alımına özen gösterilmeli.

Depresyonun her biçimi ciddi olabilir. Herhangi bir şekilde depresyon belirtilerini kendinizde olduğunu hissediyor ve ya yaşıyorsanız destek almalısınız. Depresyon tedavisinin ertelenmesi hastalığın boyutunun önemli ölçüde artıracağını unutmamak gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)