Depresyon

Yazar Yıldız Merve TopçuPsikolog • 29 Mart 2022 • Yorumlar:

Depresyon, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olan, mutsuzluğun ve üzüntülü ruh halinin ön planda olduğu, sürekli bir ilgisizliğin var olduğu duygu durum bozukluğudur. Kinin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını önemli oranda etkiler ve buna bağlı olarak fiziksel sorunlara da yol açabilir.

Depresyon durumunda kişinin işlevselliği oldukça düşmüştür ve günlük faaliyetleri sürdürmede sorun yaşayabilir. Günlük hayatta yaşanılan bir can sıkıntısı veya üzüntü durumundan farkı sürekli olması ve yaşamını negatif anlamda etkilemesidir.

Depresyonu bir zayıflık ya da yaşamdaki sorunlarla baş etmede bir yetersizlik gibi görmemek gerekir. Depresyonun nedenleri biyolojik ve çevresel faktörlerin bir arada bulunmasından kaynaklanabilir ve bu durumdan kurtulmak genellikle kişinin elinde değildir.  Depresyon tedavisi uzun soluklu bir tedavidir fakat çözümsüz değildir. Depresif bozukluğu olan kişilerde ilaç tedavileri ve psikoterapi yöntemi ile başarı oranı oldukça fazladır. 

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Günün büyük bir bölümünde mutsuz ve çökkün hissetme,

Nedensiz ya da kolayca ağlama,

Çoğu zaman kendini umutsuz ya da boşlukta hissetme,

Küçük meselelerde bile öfke patlamaları; alınganlık ve hayal kırıklığı yaşama,

Cinsellik, hobiler veya spor gibi normal faaliyetlerin çoğu veya tamamında ilgi veya zevk kaybı,

Uykusuzluk veya aşırı uyuma,

Yorgunluk veya enerji yoksunluğu,

İştah değişiklikleri - sıklıkla iştah azalması ve kilo kaybı veya kilo alımı,

Anksiyete, kötülük beklentisi veya huzursuzluk,

Düşünce, konuşma veya davranışlarda yavaşlama,

Değersizlik veya suçluluk hisleri; geçmiş hatalara odaklanma veya kendini suçlama,

Düşünme, konsantrasyon, karar alma ve hatırlamada sorun yaşama,

Sık ve tekrar eden ölüm, intihar düşünceleri veya intihar girişimleri,

Sırt ağrısı veya baş ağrısı gibi açıklanamayan fiziksel sorunlar

Depresyon Tedavisi

Psikoterapi yöntemleri ve eşlik eden ilaç tedavileri depresif bozukluğu olan kişilerin çoğunda etkilidir. Ağır depresyonlarda veya kişinin kendine zarar verme riski bulunan durumlarda yatarak tedavi gerekebilir. 

Depresyon, genellikle, kendi kendinize tedavi edebileceğiniz bir bozukluk değildir.  Ancak uzman desteğine ek olarak dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır: 

Tedavi planına bağlı kalmak, psikoterapi seansları veya randevularını ihmal etmemek gerekir. İyi hissediyor olma durumunda dahi ilaç kullanıma kesilmemelidir. İlacı aniden kesmeniz halinde, depresyon belirtileri geri gelebilir ve geri çekilme benzeri durumlar yaşayabilirsiniz.

Depresyon hakkında bilgi edinilmelidir.  Depresyon ile ilgili bir psikoeğitim, kişiyi güçlendirebilir ve tedavi planına bağlı kalma konusunda motive edici olabilir. Depresyon ile mücadele eden kişinin çevresini de bu konu hakkında bilgilendirmesi önemlidir.

Depresyon belirtilerini tetikleyebilecek şeyleri öğrenmek için terapist ile birlikte çalışmak gereklidir bu sebeple uyarı işaretleri gözden kaçmayacaktır.

Alkol ve keyif verici maddelerden kaçınılmalıdır. Alkol veya keyif verici maddeler depresyon belirtilerini azaltıyor gibi görünse de, uzun vadede belirtileri daha da kötüleştirir ve tedaviyi güçleştirir. 

Kişinin kendine özen göstermesi, sağlıklı yiyecekler tercih etmesi, fiziksel olarak aktif olması ve düzenli bir uyku düzenine sahip olması gereklidir. İlgi çekici olabilecek yürüme, koşma, yüzme, bahçe işleri veya başka bir aktivite yapılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)