DERİN PLAN YÜZ GERME

Bu yazıyı okumadan önce konuya giriş niteliği taşıyan “SMAS nedir?” yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Hikaye şöyle başlıyor; yüz gençleştirme cerrahisinin erken dönemlerinde yaşlanmanın deriden kaynaklandığını ve deride meydana geldiğini düşünüyorduk. Bunun sebebi yaşlanma belirtilerinin derinin “yüzeyinde” görünmesiydi. Akla gelen en basit çözüm gevşek deriyi gerginleştirerek yüzeyde gördüğümüz bu sorunlara bir çare aramaktı. Aynen de böyle yaptık, yaşlı yüzün gevşek derisini kaldırıp gerdik, fazlasını atıp kulak çevresinde kibar bir iz bırakacak şekilde güzelce diktik. Güzel de oldu, kırışıklar azaldı, yüzün formu düzeldi.

Bu ilk yüz germe ameliyatları o dönem için mucizevi vasıftaydı. İster inanın ister inanmayın bundan topu topu 100 yıl önce dünyanın en zengin, en muktedir kadını dahi olsanız yaşlanma sürecine müdahale edebilmeniz mümkün değildi. Bugün beğenmediğimiz o “klasik” yüz germe ameliyatları 1900’lü yılların başlarında sadece jet sosyetenin sahip olabildiği büyük bir imtiyaz idi.


Her evlat babasından daha iyi olmaya çabalar, başarabilirse onu geçer. Ama babaların hakkını vermemek de olmaz. Klasik yüz germe ameliyatı iyi yapıldığı takdirde uygun hasta grubunda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir. Derin plan yüz germe ameliyatlarını babasının mirasını devir alıp aile şirketini holdinge çeviren bir iş adamı gibi düşünebiliriz.
“Plan” cerrahi terminolojide “düzlem” anlamında kullanılır. Cerrahi esnasında dokuları birbirinden ayırdığımız anatomik düzlemler…

Yüz gençleştirme ameliyatlarında “derin plan” olarak adlandırılan cerrahi düzlem SMAS tabakasının altını ifade ediyor. SMAS tabakasının altında ilerlediğimiz ve yüzü bu tabakanın altındaki derin düzlem boyunca kaldırdığımız zaman,hastanın sadece derisini değil, yaşlanmaya ve yerçekimine bağlı gevşeyip sarkan tüm yumuşak doku kitlesini bir bütün olarak hareketlendirebiliyoruz.

Bu katmanda çalışmak detaylı bir anatomi bilgisi ve teknik yeterlilik gerektiriyor. Hata kabul etmiyor. İşlem süresini bir miktar uzatıyor. Ama beraberinde getirdiği önemli avantajlar var.

Derin plan yüz germe İsveçli bir plastik cerrah olan Tord Skoog tarafından popülerleştirilmiş, A.B.D.’li plastik cerrah Sam Hamra’nın elinde en rafine haline ulaşmıştır. Öte yandan pek çok cerrah uygulamanın teknik zorlukları nedeniyle bu teknikten daha basit alternatifleri benimsemiş ve derin plan yüz germe hak ettiği geniş kitlelere ulaşamamıştır.

Skoog’un döneminde İsveç’te tüm hastaneler kamuya ait ve de kamu hastanelerinde anestezi ile estetik ameliyat yapmanın önünde yasal engeller var. O dönemde klasik yüz germe ameliyatı tipik olarak kanamalı bir ameliyat olarak biliniyor ve kanamanın durdurulması ameliyatın zaman alan ve anesteziye ihtiyaç duyulan aşamalarından birisi. Skoog, SMAS tabakasının altındaki derin düzlemde çalıştığı zaman kanamanın çok daha az olduğunu keşfediyor. Yasal engelleri aşıp ameliyatı lokal anestezi altında yapmaya başlıyor.

Derin düzlem dokular arasındaki doğal bir ayrışma bölgesi olduğu ve nispeten damarsız olduğundan dolayı derin plan yüz germe ameliyatları tipik olarak daha az kanayan, ameliyat sonrası kan toplanması riskinin daha az olduğu, ameliyat sonrası ödemin daha az olduğu ameliyatlardır. Derin plan yüz germe ameliyatında klasik yüz germe ameliyatına kıyasla daha kalın bir doku kaldırıldığı için doku dolaşımında bozulmalar ve klasik yüz germe ameliyatında görülen doku kayıpları daha nadir görülür. Sigara içen hastalar ve şeker hastaları gibi dolaşım bozukluğu açısından riskli hastalarda bu tekniğin kullanılması daha avantajlıdır.


Derin plan yüz germe ameliyatı klasik ameliyatın aksine deride aşırı bir gerginlik oluşturmaz, yükü SMAS tabakası taşır. Deri çok gerilmediği için klasik yüz germe ameliyatında deri gerginliğine bağlı oluşan ameliyat işaretleri (kulak memesi kayması, saç çizgisi kayması, aşırı gergin ve düzleşmiş yüz konturu, genişlemiş yara izleri vb.) bu teknikte çok daha nadir görülür.

Bir diğer avantaj ameliyat sonuçlarının klasik tekniğe kıyasla daha kalıcı olmasıdır. Deri elastiktir, belli bir süre gerilime maruz kaldığında esneyerek genişler ve bollaşır, aynı hamilelikte olduğu gibi. Dolayısıyla deri gerginliğine bağlı yüz gençleştirme ameliyatlarının etkisi deri yeniden gevşeyip bollaşınca sona erer. Derin plan ameliyatlarındaki SMAS katmanı ise deri kadar esnek değildir ve ameliyatta verilen yeni pozisyonu 10 yıla yakın süre koruyabilir.

Derin plan yüz germe ameliyatı için en iyi adaylar gençlikte yüzün yumuşak doku açısından dolgun olduğu, yüzeysel ince kırışıkların az olduğu ancak yer çekimine bağlı sarkmaların ileri düzeyde olduğu hastalardır.

Derin plan yüz germe ameliyatının bazı dezavantajları ve kısıtlılıkları da var. Yaşlanmanın daha “yüzeysel” olduğu, derideki ince kırışıkların fazla, yumuşak doku sarkmasının az olduğu, zayıf yüzlerde etkisi kısıtlıdır. Bir diğer konu da bazı hastalarda derin doku hareketleri ile yüzeysel doku hareketlerinin farklı yönlerde olmasının gerekmesidir.

Derin plan yüz germe ameliyatının yukarıda bahsettiğimiz bazı kısıtlılıkları derinin ve SMAS tabakasının ayrı katmanlar halinde kaldırıldığı ve farklı yönlerde hareket ettirildiğiçok katmanlı (lamellar) tekniklerile aşılmıştır. İlerleyen günlerde benim kendi pratiğimde en çok tercih ettiğim seçenek olan çok katmanlı (lamellar) tekniklerden de bahsedeceğim.

O zaman kadar sevgiyle kalın,
Güzel Kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)