Detoks

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 12 Eylül 2019 • Yorumlar:

Endüstrileşme ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte soluduğumuz havanın, yediğimiz besinlerin kalitesi günden güne düşüyor. Hayatımızda aksiliklere bağlı olarak yaşadığımız stres faktörleri, kabızlık şikayetleri ve enerji düşüklüğü geçmişe kıyasla çok daha fazla.. Tüm bu faktörleri ortadan kaldırmak veya en aza indirgemek adına çoğumuz detoks (!) yaparak vücudumuzu belli bir dengeye getirmeyi hedefliyoruz. Fakat ne yazık ki ortada yanlış bir algı oluşmuş durumda..

Bilinçsizce ve vakitsizce yapılan detoks programları sağlığı tehdit ediyor!!

Bir uzman tarafından kişiye özgü hazırlanmayan detoks programları bağışıklık sistemini düşürüyor hatta kişiyi zatürreye kadar götürebiliyor. Yapılan araştırmalarda yanlış beslenme sonucu vitamin ve protein depoları boşalıyor; ilerleyen zamanlarda ciltte sarkmalar, direnç kaybı, demir eksikliği ve kemik erimesini beraberinde getiriyor.

Peki detoks programı yapılmamalı mı?

Tabi ki yapılabilir fakat doğru yöntemlerle, doğru zamanda ve konusunda uzman kişilerin desteği ile..

  • Öncelikle doktor kontrolünde kan tahlili yapılmalı ve program süresi 7-10 günü aşmayacak şekilde olmalı.

  • Daha çok sebze ve meyve gibi lifli gıdaların desteği ile günlük alınması gereken enerji kişiye özgü hazırlanıp tüm besin gruplarını kapsamalı. Besin gruplarını ise ekmek grubu, et grubu, yağ grubu besinler ile birlikte sebze ve meyve grubu kapsar.

  • Detoks programını hazırlayan kişi beslenme uzmanı/diyetisyen olmalıdır.

  • Detoks programında işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durulmalı, ev yapımı yemekler tercih edilmelidir.

  • Detoks ‘’ yalnızca sıvı gıda tüketimi’’ değildir. Sindirim ağızda başlar. Bu sebeple yenilen sebze ve meyvelerin çiğ halde veya pişmiş olarak, çiğnenerek yenmesi mekanizmanın bütün olarak çalışmasına yardımcı olur.

  • Süt grubu gıdalardan kefir veya probiyotik yoğurtlar barsaklarımızda yaşayan koruyucu askerlerin (yararlı bakteriler) artmasını sağlar, arınmayı kolaylaştırır.

  • Temiz hava detoksun en büyük destekçisi.. Kişi günlük aktivitesine ek olarak her gün 40-60 dakika doğa yürüyüşü yapmalı, vücudu arındırmaya yardımcı olmalıdır.

  • En sağlıklı detoks içeceği ise su!! Gün içinde 3 litre kadar su içmeyi ihmal etmemeli.

Uzman desteğiyle kısa süreli bu tarz bir beslenme programı yapıldığında vücudun zararlı maddelerden olabildiğince arınmış, daha dinç bir görünüme kavuşacağı unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)