Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Gözünden Bakış

Yazar Zeynep Sarıkaya • 24 Mart 2023 • Yorumlar:

Merhaba sevgili okuyucu,

Ben çocukluk çağının en fazla görülen nörogelişimsel bozukluklarından birine sahip bir çocuğum. İsmi DEHB, yani Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu. Kendimin bu bozuklukla anılmasını, etiketlenmeyi, ötekileştirilmeyi ya da ayrıştırılmayı sevmiyorum. Yalnızca beni daha iyi anlayabileceğin umuduyla böyle detaylı anlatıyorum…

Adından da anlaşılacağı gibi, bu durumun iki tarafı var. Bir taraf benim “dikkatimle” ilgili, diğeri ise “neden bu kadar hareketli oluşumla”. Ve biliyor musun, bu bir bozukluk olduğu için ben bu davranışları bilerek ya da seni kızdırmak için yapmıyorum ve büyüdükçe de geride bırakamayacağım. Tüm Dünya’da bu durumu yaşayan benim gibi birçok çocuk, hatta yetişkin var. Evet, beni yanlış duymadın. Yetişkinlerde de görülen bir durum bu. Hiç odaklanmakta güçlük yaşayan, eşyalarını birden çok kez kontrol eden, randevularına bir türlü zamanında gelemeyen, normalden çok para harcayan, unutkan bir yetişkine rastlamadın mı? Belki o da benimle aynı durumu yaşıyordur; ama farkında değildir?

DEHB’e sahip kişiler gibi ben de dikkatimi toplamada zorlanabilirim. Sonucun ne olacağını düşünmeden, yani dürtüsel hareket edebilir, aşırı aktif olmakla ilgili sorun yaşayabilirim. Zihnim gün içinde çok kolay dağılabilir, o yüzden beni hayallere dalmış gibi görebilirsin. Eşyalarımı bulmakta ya da bana söylediklerini hatırlamakta zorlanabilirim. Uzun süre boyunca aynı yerde oturmak benim için sadece çok sıkıcı değil, aynı zamanda sürdürülemeyecek bir durumdur. Bazen normalden çok fazla konuşabilirim ve sonucunu kestiremeyeceğim dürtüsel hareketlerim olabilir. Bu konuda en çok okulda zorlanıyorum; çünkü ders saatleri dikkatimi sürdürmek adına benim için çok uzun. Bunun için öğretmenle konuşabilir, belirli aralıklarla hareket etmemi sağlayacak aktivitelere yönlendirilebilirim ya da mola verdirilebilirim. Biliyorum diğer çocuklardan bir ayrıcalığım yok; ama anlaşılmadığımda işler daha kötüye gider. Derslerimi aklımda tutmam, öğretmenimi dinleyebilmem, ödevlerimi yapmam ya da arkadaşlarımla anlaşmam zorlayıcı olabilir, etiketlenebilir ya da dışlanabilirim.

Bu anlattıklarım dışında, DEHB üç farklı şekilde görülebilir:

  • Dikkatsiz Sunum: Daha çok dikkatle ilgili zorlantılar görülür; dikkatin kolayca dağılması ve ayrıntıları akılda tutamama, bir görevi bitirmede güçlük, talimatları ve konuşmaları takip etmede zorlanma

  • Hiperaktif Sunum: Hareketlilik daha çok ön plandadır, kişi kıpır kıpırdır ve yerinde duramaz. Dürtüsel davranışlar ve huzursuzluk görülür.

  • Kombine: İki sunumun da belirtileri kişide görülür.

DEHB, tüm dünyada milyonlarca kişinin başına gelen bir durum. Doğru ve zamanında teşhis edildiğinde, doğru bir uzmanla düzenlenebilecek bir durum. Maalesef, hiçbir zaman geçmiyor; ama doğru bir yaklaşımla işlevsel bir şekilde yaşanması mümkün. Yani, tünelin ucunda hala ışık var!

Ekim ayı DEHB farkındalık ayı. Belki bu mektubumu okuduktan sonra sen de insanları bu konuda bilinçlendirebilirsin.

Kendine iyi bak,

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)