Dikkat Kardeş Geliyor!

Yazar Fulya KökdenPsikolog • 23 Şubat 2021 • Yorumlar:

Yeni bir kardeşin varlığı bir çocuk için kabullenmesi zor bir durum olabilir. Anne ve babasının tüm ilgisi, sevgisi, şefkati onun üzerindeyken bunları birisiyle paylaşacak olmak çocuğunuzun öfkelenmesine, üzülmesine ve aileye yeni katılacak olan kardeşini kıskanmasına sebep olabilir. Kardeşini kabul etme süreci aileden aileye değişkenlik gösterir. Başlıca değişkenler; çocuğun yaşı, kişilik özellikleri, ailenin tutumu ..vb olarak sıralanabilir.


Kardeşi doğduktan sonra yaşamının bir daha eskisi gibi olamayacağını anlayan çocuk doğal olarak kıskançlık duygusu yaşamaya başlar.



Kıskançlığın belli bir oranda yaşanması aslında normal olandır. Peki bu konu da çocuğunuza nasıl yardım edebilirsiniz?

  • Öncelikle kardeş istiyor musun diye çocuğa sormak yanlış bir tutumdur. Çünkü çocukların kararları değişkenlik gösterebilir. Bu onların taşıyamayacağı bir yüktür. Aileye katılacak yeni bir bebeğin kararını ancak anne ve baba verebilir.

  • Kardeşini sevmesi için olağanüstü bir çaba harcamanıza gerek yok. Bu süreci daha olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuğunuza zaman tanımalısınız ve olumlu-olumsuz tüm duygularını paylaşmasına izin vermelisiniz.

  • Biricik olduğunu ona sık sık hissettirin. Onunla eskisi gibi oyunlar oynamaya ve baş başa vakit geçirmeye çalışın. Bunlar ikinci plana itilmemiş olduğunu anlamasına yardımcı olacaktı

  • Sen abisin ya da sen ablasın gibi cümleler kullanarak ona yaşından fazla sorumluluklar yüklemekten kaçının.        

  • Bu süreçte her iki ebeveynin birbirine destek olması önemlidir. Özellikle yeni doğan bebek belli bir süre anneye muhtaç olduğu için babaya burada daha fazla sorumluluk düşmektedir.

  • Yeni bir kardeş geleceği zaman hayatınızda büyük değişimler yapmaktan kaçının. Eskiden çocuğunuza sunduğunuz hayata devam ediyor olmanız onun adaptasyonu için önemli. Eğer taşınma, okul değişikliği vb değişimler yapacaksanız bunları bebek gelmeden önce yapmanızda fayda var. 

 

Bu dönemi her çocuk farklı şekillerde yaşamaktadır. Bunun için eğer çocuğunuzun kıskançlık derecesinin yüksek olduğunu düşünüyorsanız psikolojik destek almanız yararlı olabilir. Aileye yeni katılacak kardeşin hem çocuğunuza hem size mutluluk getirmesi dileğiyle..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fulya Kökden Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)