İkiz Ebeveyni Olmak

Yazar Fulya KökdenPsikolog • 23 Şubat 2021 • Yorumlar:

Biriyle İlgilenirken Diğerine Haksızlık Ettiğini Düşünen İkiz Ebeveynleri

İkiz bebekler anne karnından itibaren aynı dünyayı paylaşan farklı bireylerdir. Anne karnında bile birisi daha sakinken diğeri daha hareketli olabilir. İkiz olmak hem ilginç bir durum hem de ayrı bir bağdır. Ama bu bağ birbirlerinin eşi oldukları anlamına gelmez. Farklı bireyler olduğunu ebeveynlerinin ve onların hayatındaki diğer kişilerin hatırlayarak ona göre davranması gerekmektedir.

Her iki bebeğe de eşit davranıyor olmak onların bireyselleşme mücadelesinin önünde büyük bir engel olmaktadır.

Çünkü onların da diğer kardeşler gibi farklı zamanlarda farklı ihtiyaçları olabilir. Ebeveyn olarak onları bir bütünün iki parçası olarak görmek kendi kişiliklerini oluşturma serüveninde olumsuz etki yaratacaktır.

Bizi diğer bireylerden ayıran en önemli özelliklerimizden birisi ismimizdir. Bu nedenle ikizlerin bireyselleşmesindeki ilk adım onlara genel tanımlar ya da sıfatlar ile hitap etmek yerine isimlerini kullanmaktır. Şirin gözüktüklerini düşünerek onlara aynı kıyafetleri giydirmek, benzer saç modelleri yapmak diğer insanların onları birbirinden ayırmasını zorlaştıracağı için ikinci büyük adım onların farklı bireyler olduğunu kabul edip kıyafetlerini de farklı giydirmektir.

Uzmanların genel görüşü ikizlerin ayrı sınıflarda eğitim almaları yönündedir. Fakat bebeklik ve kreş döneminde birbirinden ayrılmayan ve her şeyi birlikte yapan ikizleri okul çağına geldiklerinde birbirlerinden ayırmak zor olacağı için sürecin en başından buna dikkat edilmesi gerekmekte. Bu sebeple her ortamda ve her zaman yan yana olmak zorunda olmadıklarını anne ve babaların hatırlaması gerekiyor. Onların farklı ortamlarda zaman geçirmelerine, farklı oyuncakları oynamalarına ya da farklı çizgi filmi izlemelerine olanak tanımalısınız. Her birinin ilgi ve isteklerini keşfetmeye başladığınızda bunu daha kolay yaptığınızı göreceksiniz.

İkizleri birbiriyle kıyaslamamak diğer önemli noktalardan biri. Aslında sadece ikiz bebekler için değil tüm insanlar için geçerli bir durum. Hangimiz bir diğeriyle kıyaslanmayı isteriz ki? Bu yüzden başarılı oldukları alanlarda onları bireysel olarak desteklerken başarısız olduğu alanlarda ikizi ile kıyaslamaktan vazgeçiyor olmalısınız.

Her kardeşlik ilişkisinde olduğu gibi ikizler arasında da kıskançlık ve rekabet duygusu hissedilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir tarafın baskınlık kurarak diğerini ezmesine izin vermemek olmalıdır. Onun dışında aralarında yaşanan sorunlarda birbirlerine zarar vermedikleri sürece müdahale etmemek gereklidir çünkü ikisine aynı anda kızmak ya da cezalandırmak sağlıklı bir davranış olmayacaktır.

 

İkiz çocuk sahibi olacağını duyan anne ve babaların ilk tepkileri şaşkınlık, panik ve korku olsa da bütün zorluklarına rağmen çok özel bir duygudur. İkiz bebek büyütmek aynı anda iki çocuk yetiştirmek olduğu için hem psikolojik hem maddi hem de fizyolojik olarak zor bir süreç olabilir. Bu sebeple eşlerin sorumlulukları paylaşmaları son derece önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fulya Kökden Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)