Dikkat Salgın var!

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 24 Eylül 2019 • Yorumlar:

Mevsim geçişlerinde ani hava değişimleri sonucu düşen bağışıklık sistemi ve artan hastalıklar… Yediğimiz gıdalar, çevre şartları bedenimizi doğrudan etkiliyor. Son günlerde artan ishal ve kusma vakaları da bu şikayetlerin başında geliyor.

Sağlıklı bir kişinin 3 günde bir kere veya günde 3 kere dışkılaması normaldir. Fakat kişi gün içinde 3-4 kez sulu dışkılıyorsa ishaldir ve önlem alınması gerekir. İshalin sebebi birçok etken olabilir. Bu dönemde doktorunuzun verdiği ilaçları aksatmadan kullanıp, beslenmenize dikkat ederek hastalığa meydan okumanız mümkün.

Bol bol su şart! İshal ve kusma sonucu kişinin vücudunda fazla miktarda su kaybı oluşur. Su kaybına bağlı olarak halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık baş gösterir. Vücudun çalışmasının devamı içinse su olmazsa olmaz. İshal ve kusma şiddeti arttıkça kişinin tüketmesi gereken su miktarına daha çok dikkat etmesi gerekir. Hasta, su içmekten kaçsa bile bu dönemde hastanın azar azar sıkça su içmeye teşvik edilmesi önemli.

Probiyotiklerle güçlenin. Probiyotikler bozulan bağırsak florasının toparlanmasına, ishalin önlenmesine yardımcı oluyor. Kefir, probiyotiklerle zenginleştirilmiş yoğurt tüketmesiyle birlikte hastanın toparlanma süreci daha hızlı oluyor.

Kaybolan mineralleri yerine koyalım. Vücuttan su kaybıyla birlikte birçok mineral kaybı da görülür. Kaybolan mineral kaybını yerine koymak için hastaya sade mineralli su içirmekte fayda var.

Lifli gıdalar yerine nişastalı gıdalar tercih edin. Sebze, çiğ salata, haşlanmış brokoli, lahana, kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek) ishalin daha da şiddetlenmesine sebep olur. İshalin şiddetini azaltmak için haşlayıp soğuttuğunuz patatesi, pirinç lapasını, sarı veya beyaz leblebiyi tüketmenizde fayda var.

İshali önleyen meyvelerden destek alın. Kabukları soyulmuş elma, muz bu dönemde hastaya yedirilmesi uygun meyvelerden. İncir, kuru kayısı gibi meyveler ise ishalin daha şiddetli olmasına sebep oluyor.

Kola tüketmeyin. Özellikle belirtmek istediğim konulardan biri de ishal kişiye kola içirilmesi. Hatta kolanın içerisine bir de ilaç konulması. Kola vücut için normal süreçte de zararlı bir gıda. Yorgun düşmüş vücudun florasının daha da bozulmaması için hurafelere inanmayın. Kolanın içerisindeki şekerin ishali daha fazla tetikleyeceğini unutmayın.

Pratik ORS hazırlayın. Oral rehidratasyon sıvısı fazla miktarda su kaybeden hastalara, kaybettiği su ve mineralleri yerine koymak amaçlı hazırlanan içeceklerdir. 1 çay bardağı %100 elma suyunu, 1 adet sade mineralli suyu, 1 çay kaşığının ucuyla tuz ve karbonatı karıştırın. Üzerine 1 litre su ilave edin ve hastaya bu karışımı azar azar içirmeye gayret edin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)