Dikkat ! Vitamin Eksikliğiniz Olabilir

Yazar Sümeyye Şeyma KorkmazDiyetisyen • 21 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Bu belirtileri önemseyin..

Alerji sinyallerinin arttığı, bahar yorgunluğu ve halsizliğin yoğun olarak yaşandığı bir geçiş dönemdeyiz. Bu süreçte yorgunluk hissinizi attıracak, iş ve okul veriminizi düşürecek vitamin eksikliklerine dikkat!

  • Öncelikle hekiminizle görüşerek vitamin değerlerinize baktırın ve eksiklik söz konusu ise hekimin uygun gördüğü doz ve sürede vitamin takviyesi alın. Bununla birlikte;

  • Uzun süreli yorgunluk ve kemik ağrıları, uykusuzluk şikayetleriniz varsa D vitamini eksikliğine işaret ediyor olabilir. D vitaminin besinsel kaynakları et grubu, yumurta, süt ve ürünleri, somon, uskumru, karaciğer ve yumurta sarısıdır. Ancak D vitaminin %90’ını güneş ışığıyla karşılarız. Bu yaz bolca güneşlenmeye bakın

  • Zihinsel yorgunluğunuz ve unutkanlığınız arttıysa B12 vitamini eksikliği söz konusu olabilir. B12 vitaminin besinsel kaynakları ise; süt, mercimek, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, somon, uskumru, ton balığı, kırmızı et, peynir çeşitleri ve yumurtadır. Ciddi eksiklik durumunda besinsel takviye yeterli olmayacaktır muhakkak hekim kontrolünde ilaç takviyesi de alınmalıdır.

  • Vücutta kolayca morarma ve çürüme yaşıyorsanız C vitamininden daha zengin beslenin. C vitamininden zengin besinler ise; limon, greyfurt, domates, kuşburnu, lahana, maydanoz, ıspanak, yeşil biber, patates.

  • Tırnak ve sac yapısında güçsüzlük ve sac kayıplarının artması durumunda biotin dediğimiz B7 vitamini eksikliği yasıyor olma ihtimaliniz yüksek. Bununla birlikte çinko, b12 vitamini ve demir eksikliği de bu belirtileri tetikleyebilir. Kan neticelerinize göre gerekli takviye yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)