Dil Terapisi

Yazar Mehmet UyarDil Ve Konuşma Terapisti • 17 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Dil Terapisi

Dil terapisi,dil ve konuşma güçlüğü yaşayan çocuk ve yetişkinlerin sorunlarını ortadan kaldırmak için yapılan terapidir.Bu terapi türüülkemiz de son yıllarda sıkça uygulanmaya başlayan bir terapidir.

Dil terapisisıfır yaştan başlayarak hayatın sonuna kadar uygulanmakla birlikte, hedef kitle 0 ila 06 yaş aralığın da yoğunlaşmaktadır. Peki kimdir bu kitle:

Dil terapisi

En başta dil becerisini hiç kazanamamış olan çocuklar. Bunlar işitme kaybı nedeniyle hiç duymayan bu nedenle de hiç konuşmayan kitledir.

Diğer bir grup ise otizmli çocuklardır. Bu çocuklar otizm bulguları nedeniyle dil ve konuşma gelişiminde önemli gerilikler yaşayan gruptur. Çok uzun süre terapi almaktadırlar.

Zihinsel açıdan düşük zeka seviyesine sahip olan çocuklarda içinde yaşadıkları toplumun dilini kazanmakta zorluk yaşayan bir gruptur. Zeka seviyesi düştükçe dil becerileri de düşmekte ve terapi yardımı almak zorunda kalmaktadırlar.

Gelişimsel bozukluklar gösteren çocuklarda dadil terapisiönemli bir destek kaynağı olmaktadır. Bu çocukların fiziksel gelişimleri, ağız, yüz ve gırtlak yapılarında anormallikler olabilmektedir. Bu anormalliklerin bazıları ise cerrahi operasyonlarla uzun zaman da düzelebilmekte, bazıları için ise hiçbir zaman kesin düzelme sağlanamamaktadır.

İşitsel, zihinsel, davranışsal, gelişimsel herhangi bir eksiklik ya da sorunu olmadıkları halde dil gelişiminde gerilikler yaşayan da önemli bir kitle vardır. Bu kitle 02-06 yaş dönemlerinde akranları gibi gelişmiş bir dil becerileri yoktur. Kavramları ifade etmekte, kurallarına uygun cümle kurmakta, yaşlarına uygun cümle uzunluğuna ulaşmakta zorluklar yaşamaktadırlar.Dil terapisibu gruplar için hayat kurtarıcı olmakta, sosyal uyumu sağlayan, akademik ilerlemeye katkı sağlayan bir destek görevi yapmaktadır.

Terapisi süreci

Dil terapisiyukarıda da bahsettiğimiz gibi çok küçük yaşlarda başlayabilmektedir. Hafta da en az 1 seans olmak üzere planlanır. Her seans 45 dk dir. Dil bozukluğu gösteren çocuğun ihtiyaçlarına göre haftalık 10 seansa kadar çıkabilmektedir. Terapi süresinin ne kadar devam edeceği ise çocuğun göstereceği gelişime bağlıdır. İşitme kayıplı, zihin engelli, otizmli çocuklarda bir ömür boyu sürebilmektedir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Uyar Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları), Psikoloji Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)