DİNLEMEYİ ZORLAŞTIRAN BAZI ETKENLER

Yazar Merve TemurPsikolog • 25 Ocak 2017 • Yorumlar:

Karşılaştırma: Kendinizi sürekli olarak karşınızda ki kişi ile karşılaştırırsanız; karşınızdaki kişiyi akıl, zeka, anlayış, duygusal tutarlılık, yeterlik hatta ‘’ne çektiği’’ gibi konularda kendinizle karşılaştırmaya çalışırsanız dinlemeniz çok zorlaşır.

Akıldan Geçenleri Okumaya Çalışma: Karşınızdaki kişinin gerçekten ne söylediğine değil (daha çok kendi duygularınız,önsezilerinize göre) ‘’gerçekten ne demek istediğine’’ daha çok dikkatinizi verirseniz; bu karşınızdaki kişinin aklından geçenleri okumaya çalışmak demektir ve sizi yanıltabilir.

Ön Hazırlık Yapma: Karşınızdaki kişi konuşmasını sürdürürken, ne söyleyeceğinizi ya da ne yanıt vereceğinizi zihninizden tasarlamaktır. Buda sizi dinlemekten alıkoyar.

Yargılama: Karşınızdaki kişinin dinlenmeye değmez olduğuna önceden karar vermişseniz, onun söylediklerini ‘’duyamaz’’sınız.

Öğüt verme : Karşınızdaki kişi henüz konuşmasını bitirmeden öğüt vermeye kalkışmanız, dinlemekten çok öğüt vermeye çalıştığınızın bir belirtisidir.

Ağız Dalaşına Girme: Karşınızdaki kişinin söylediklerine katılmadığınız bir durumda, onun ne söylediğine bakmaksızın kendinizi öne sürmeye, kendinizi ortaya koymaya çalışıyorsanız ağız dalaşına girmişsiniz demektir.

Konuyu Saptırma: Karşılıklı konuşmaktan sıkıldığınızda ya da kendinizi rahatsız hissettiğinizde konuyu saptırıyorsanız, iletişimi koparıyorsunuz demektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)