KAYGILI MISINIZ? DEPRESİF Mİ?

Yazar Merve Temur • 31 Mart 2017 • Yorumlar:

Kaygı ve Depresyon  farklı olsa bile birbirleri ile etkileşimleri ve birbirlerine etkileri vardır. 

 

Çoğu zaman, olumsuz duygular net bir şekilde gelmezler. Kaygı ve depresyon çoğu zaman beraber gider. Aslında bu iki duygu çok farklıdır. Kaygı; tehlike algısının sonucunda ortaya çıkar ve her an kötü bir şey olacağını söylemeden edemezsiniz. Örneğin karanlık korkunuz varsa kısa süreli bir elektrik kesintisinde felaket senaryoları yazmaya başlarsınız. Karanlıkta kaldım, beni  burada kimse bulamaz, kalp krizi geçirip şuracıkta fenalaşacağım  vb. birçok olumsuz düşünceyi aklınızdan geçirirsiniz. Depresif hissettiğinizde ise kötü bir şey olmuş gibi hissedersiniz. Hüzünlü, keyifsiz ve çökkünsünüzdür. Değersiz olduğunuzu hissedersiniz. Eskiden severek keyif alarak yaptığınız şeyler şimdi gözünüze kötü ve tatsız görünür, insanlara ve çevreye ilginizi kaybetmişsinizdir. Derin bir umutsuzluk hissedersiniz ve sanki hiçbir şey asla değişmeyecek gibi hissedip sonsuza dek mutsuz olacağınızı düşünürsünüz.

Depresifseniz kendinizi kaygılı da hissedersiniz, kaygı ile mücadele ediyorsanız da depresif hissetmeye yatkınsınızdır. Depresyon ve kaygının bir arada görülmesinin nedeni tam olarak açıklanamamıştır ancak bununla ilgili bazı teoriler vardır;

 

Kaygı depresyona yol açar; Kaygının bizde  utangaçlık, endişe, fobiler ve panik atakların hissedilmesine ve kişisel hayatımızı etkilediğine kuşku yoktur hele ki kaygının şiddeti arttıkça. Buda moral bozukluğuna yol açar. Bazı insanlar  yıllar boyunca ilaç tedavisi ve psikoterapiye rağmen kaygıdan kurtulmazlar ve şikayet ederler sonuç olarak buda depresif hissetmelerini sağlar.

 

Depresyon kaygıya neden olur;  Örneğin depresifseniz kusurlu, değersiz, mutsuz hissetmek ile ilgili kaygılanırsınız. Depresyonun işinize veya kişisel hayatınıza engel olacağından, amaçlarınızı gerçekleştirmede depresif duygu durumunuzun size olumsuz hissettireceğinden ve bir daha mutlu olamayacağınızdan korkarsınız ve kaygılı hissedersiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)