Dirsek Ağrısı Nedir?

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 26 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Dirsek ağrısı dirsekte bulunan eklemlerde, kaslarda ya da tendonlarda meydana gelen ağrıların genel adıdır. Bu ağrı türünün pek çok nedeni olabilir. Genellikle dirseğin aşırı kullanımı sonucunda dirsek ağrısı ortaya çıkar. Ayrıca enfeksiyon, kaza ya da travmaya bağlı nedenlerle de dirsek ağrısı oluşabilir. Değerli hastalarım bu yazımda sizlere dirsek ağrısına neden olabilecek sorunlardan ve dirsek ağrısına iyi gelecek bilgilerden bahsedeceğim.

Dirsek Ağrısı Nedenleri?

Dirsek ağrıları genellikle mekanik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle spor yapanlar, sürekli olarak bilgisayar, klavye veya mouse kullananlar; dirsek eklemlerini zorlayanlar sıkça dirsek ağrısı sorunu ile karşılaşabilirler. Ancak düşük oranlara sahip olsalar da farklı sorunlara bağlı olarak dirsek ağrısı meydana gelir. 

 

Dirsek ağrısına neden olan sorunlarla ilgili bir liste yapmam gerekirse; 

 

  • Burkulma

  • Tendinit

  • Bursit

  • Tenisçi dirseği 

  • Golfçü dirseği (Medyal epikondilit)

  • Radyal sinir sıkışması

  • Kubital sinir sıkışması 

  • Tendon yırtılması 

  • Stres kırıkları 

  • Osteoartrit

  • Romatoid artrit

  • Dirsek eklemi enfeksiyonları

  • Tümörler

  • Dirsek çıkığı dirsek ağrısına neden olabilen sorunlar arasında yer almaktadır. 

 

Dikkat Edin: Değerli hastalarım birkaç günden uzun süren ve şiddeti günlük yaşamı olumsuz etkileyen dirsek ağrılarında mutlaka bir uzmana görünmeyi ihmal etmeyin. 


 

Dirsek Ağrısında Tanı Süreci

 

Dirsek ağrısının altında yatan nedenleri bulmak için fiziksel muayene başta olmak üzere pek çok tanı yöntemi kullanılmaktadır. Sizlere bu tanı yöntemlerinden bahsetmek istiyorum. 

 

Fiziksel muayene: Dirsek ağrısı şikayetinde teşhis aşamasında ilk adım fiziksel muayenedir ve bu adım çok önemlidir. Kişinin tıbbi öyküsünün dinlenmesi ve dirsek ağrısına neden olabilecek bir travma yaşayıp yaşamadığının öğrenilmesi gerekir. 

Röntgen: Fiziksel muayenede elde edilen bilgiler ışığında kemik ya da tendon incelemesinin yapılabilmesi için röntgen çekilebilir. Stres kırıkları ve burkulma gibi sorunlar röntgen ile teşhis edilebilir.

 

MR: Manyetik rezonans görüntüleme doku yaralanmaları ve sinir sıkışmasının teşhisi için MR çekilebilir. 

 

Aspirasyon: Dirsek eklemine uygulanan aspirasyon işlemi yani eklemden sıvı çekme enfeksiyon ya da gut gibi nedenler ile ilgili dirsek ağrılarının ayırıcı tanısında kullanılan bir yöntemdir. 


 

Dirsek Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

 

Dirsek ağrısı ortaya çıktığı zaman ilk seçenek her zaman istirahat olmalıdır. Çünkü dirsek bölgesi oldukça hareketli bir yapıya sahip olduğu için mekanik nedenlere bağlı olarak zedelenmeler meydana gelebilir. Ancak ağrının devamlılığın olması ve şiddetlenmesi durumunda farklı tedavi yöntemleri denenmektedir. 

 

İstirahat: Dirsek ağrısı kendini gösterdiği zaman ilk birkaç gün dinlenme ile geçmesi beklenebilir. Özellikle ağrı ilk kez ortaya çıkıyorsa dinlenmek etkili bir tedavi yöntemi olacaktır. 

 

Dikkat Edin: Sürekli tekrar eden ve yakın aralıklarla ortaya çıkan dirsek ağrılarında kronikleşmeden bahsedebiliriz. Bu nedenle dirsek ağrısı sık başınıza gelen bir sorunsa dirseğinizi dinlendirmek yerine bir uzmana gitmeniz faydalı olacaktır. 

 

İlaç Tedavisi: Eğer dirsek ağrısının şiddeti yaşam kalitesine olumsuz etki ediyorsa, zedelenmeye bağlı şiddetli bir ağrı durumunda kas gevşetici ve ağrı kesicilerle ağrının hafifletilmesi sağlanabilir. 

 

Fizik Tedavi: Bölgedeki kasların ve bağların güçlendirilmesi, ağrıya neden olan sorunların etkilerinin azaltılması için fizik tedavi uygulanabilir. 

 

Enjeksiyon: Özellikle enflamasyon olan durumlarda enjeksiyon tedavisi yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. 

 

Ameliyat: Ameliyat eklem, kemik, bağ ya da tendon odaklı sorunlarda her zaman en son seçenek olarak değerlendirilir. 

Dirsek Ağrısına Ne İyi Gelir?

 

Soğuk Kompres: Dirsek ağrısı başladığı zaman ağrıyan bölgeye soğuk kompres yaparak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Bu uygulamayı en az 2’şer saatlik aralıklarla ve 20 dakikadan uzun sürmeyecek şekilde yapmanız gerekmektedir. 

 

Dikkat Edin: Dirsek ağrısı başladığı zaman ağrının geçmesi için bölgeye sıcak kompres uygulamak olası bir kırık, çatlak ya da enflamasyon halinde ağrının şiddetlenmesine neden olur. Ayrıca bu uygulama sorunun ilerlemesinde etkili olabilir. Bu nedenle teşhis konmadan sıcak uygulama yapmaktan kaçınmalısınız.


Egzersiz: Dirsek ağrısı şikayetiniz varsa bölgeyi olabildiğince dinlendirmek ve söz konusu dirseğe ağırlık vermemek gerekir. Ancak doktor tavsiyesi ile bölgedeki kasları güçlendirecek egzersizler yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)