Diş Beyazlatma İle İlgili Merak Edilenler

Yazar Zeynep Seda Bayülgen • 19 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Dişlerimizi düzenli fırçalamamıza rağmen çoğumuzun dişleri istediğimiz kadar beyaz değildir! Ancak dişlerimizin olduğundan daha beyaz görünmesine imkan vermez. Doğal diş rengimizi etkileyen faktörlerin başında genetik yapımız rol alır. Büyüme gelişim sırasında fazla flor alımı ve tetrasiklin içeren antibiyotik kullanımı gibi faktörler de kalıcı renklenmelere yol açar. Yaşı ilerlemiş kişilerde veya canlılığını kaybetmiş kanal tedavili dişlerde de diş renginin zamanla koyulaştığını görmekteyiz.

Beyazlatma işlemi etkinlik süresi , diş yapısına ve hastanın beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak 3 ay ila 3-4 sene arasında değişkenlik gösterir. Dişlerde kırık, çatlak, dişeti hastalığı ya da hijyenik olmayan restorasyonlar bulunan durumlarda diş beyazlatması yapılması uygun olmaz. Ağızdaki doğal diş dışındaki restorasyonların rengi beyazlatma işlemi ile değişmez. Düzenli sigara ve tütün türevleri kullanan hastalarda da beyazlatma işleminin ömrü çok kısa olacağından yapılması tavsiye edilmez.

Dişleri beyazlatmak amacıyla birçok yöntem bulunmaktadır. İşlem öncesinde diş etlerinin ve yumuşak dokuların izolasyonu çok önemlidir. Sızıntı durumunda diş etlerinde ağrılı bir hasar meydana gelebilir. Dişlere sürülen jelin 15 dklık aralıklarla ihtiyaca göre 3 ya da 4 kez yenilenmesiyle toplamda 1,5 saat gibi bir sürede tamamlanır. Sonrasında en az 10 gün süreyle renkli yiyecek ve içecek alımı kısıtlanır. Klinikte gerçekleşen bu işlemin devamında bazen pekiştirmek için ev tipi beyazlatma (home bleaching) denilen yönteme de başvurulabilir. Bu yöntem için hastanın dişlerinden alınan ölçüyle hazırlan özel beyazlatma plakları ve ev tipi için geliştirilmiş daha düşük yüzdeli ev tipi beyazlatma jeli hastaya verilerek bir haftaya kadar belirli sürelerde uygulaması tavsiye edilir. Bu süre zarfında hastanın yine renklendirici gıdalardan uzak durması tavsiye edilir.

Diş beyazlatma işlemi bazı bireylerde diş yapısına bağlı olarak geçici diş hassasiyetine yol açabilir. Diş hekiminizin uygulayıp reçete edeceği hassasiyet giderici jel, macunlar ve ağrı kesici tabletler ile bir iki gün sürecek bu hassasiyetin şiddeti en aza indirilebilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Benzer makaleler