Diş Beyazlatma

Diş rengi kişilere özel farklılıklar gösterse de zamanla aynı kalmaz ve koyulaşır diş üzerindeki lekelenmeler diş bakımımıza ve yediklerimiz ve içtiklerimize göre değişiklikler gösterir. Diş renklenmeleri içsel renklenme ve dış renklenme olarak ikiye ayrılabilir dış renklenmeler diş hekiminin yapacağı basit bir temizlik ile giderilebilirken iç renklenmeler ise dişin kendi renginde olan renklenmeler olduğu için estetik açıdan insanları sıkıntıya sokabilir.

Dişlerimiz neden sararır?

  • Bebeklikte ve çocukluk döneminde kullanılan bazı ilaçlar veya yüksek florlu suların tüketilmesi daimi dişlerde renklenmelere neden olabilir.
  • Bazı yapısal bozukluklar dişlerin çok kolay renklenmesine neden olabilirler
  • Diş dokusu tarafından zamanla emilen boyayıcı unsurlar diş dokusu içerisine yerleşerek dişlerin rengini koyulaştırabilir yada diş yüzeyine yapışan boyayıcı unsurlar dişlerin sararmasına neden olabilir.
  • Her hangi bir nedenle canlılığını yitiren dişler ise zamanla diş içerisindeki dokuların bozulmasına bağlı olarak dişlerde renk değişikliğine neden olabilirler.
     

Dişlerim sarı, ne yapmalıyım?

Öncelikle dişleri beyazlaştırmak için kesinlikle kendi kendimize yapabileceğimizi düşündüğümüz çeşitli yöntemlere başvurmamalıyız. Bu zaman zaman geriye dönülmesi zor hasarlar meydana getirebilir Ancak bir diş hekimi kontrolü ile sorununuz basitçe belirlenerek size özel doğru ve kalıcı yöntem uygulanabilir. Rahatsızlık veren sarılığın sebebinin daha iyi belirlenmesi için diş hekimi tarafından profesyonel bir diş temizliği yapılır. Bu temizlik işlemini zaten 6 aylık kontrollerde ihtiyaç doğrultusunda yaptırmayı öneriyoruz. Yapılan diş temizliğinde diş yüzeyinde yapışmış olan lekeler uzaklaştırılmış olup dişin kendi rengi açığa çıkartılır. Bu şekliyle yine de diş rengi koyu veya sararmış görünüyorsa, dişin kendi rengini beyazlatmaya yönelik uygulamalara ihtiyaç duyulur.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Öncelikle diş yüzeyi temizlenerek dişin kendi rengi meydana çıkarılır. Dişlerin kendi renkleri diş yüzeyine uygulanan karbamit-peroksit veya hidrojen peroksit gibi kimyasallarla açılabilirler. Temel olarak iki yöntem vardır.

  • Ev Tipi beyazlatma
  • Klinik tipi beyazlatma.

Temelde iki yöntemde aynı şekilde çalışır sadece kullanılan beyazlatma ajanlarının dozları farklılık gösterir. Klinik muayeneniz sonucunda diş hekiminiz size en uygun yöntemi belirleyecektir veya ihtiyaç doğrultusunda iki yöntemde kombine bir şekilde kullanılabilir.

Diş beyazlatma ihtiyacı ilerleyen dönemlerde tekrar gerekebilir. Diş beyazlatmanın tekrarlanmasında her hangi bir sakınca yoktur.

Diş beyazlatma zararlı mıdır?

Diş ağartma ya da diş beyazlatma işleminin kalıcı hiç bir zararı tespit edilememiştir. Özellikle diş dokusu aşırı geçirgen olduğunda kişiden kişiye fark gösterecek şekilde diş beyazlatma işlemi hassasiyete neden olabilmektedir. Bu hassasiyet kişiye nahoş bir his verebileceği gibi 24 içerisinde kaybolacaktır ve kalıcı değildir. Diş beyazlatma süresi meydana gelebilecek bu hassasiyete göre kısaltılmalıdır. Bu kişilerde diş beyazlatma işlemi sayı olarak daha fazla seanslar halinde, daha kısa sürelerde uygulanarak yapılmalıdır.

Diş beyazlatmadan sonra nelere dikkat etmeliyim?

Yapılan beyazlatma işlemini takiben özellikle ilk haftalarda çay, kahve, kırmızı şarap, vişne suyu, sigara ve bazı ağız gargaraları gibi dişe rengini verebilecek unsurlardan kaçınılmalıdır. İlk haftalarda dişler dış etkenlere daha fazla açık olacaktır.  Yapılan diş beyazlatmanın uzun dönem başarısı kişinin diş bakımı ve boyayıcı içecekleri ne ölçüde tükettiği ile direkt ilgilidir.

Sadece tek dişimde sararma var ne yapmalıyım?

Tek dişte sararma ve içten beyazlatma.

Zaman zaman canlılığını yitiren dişlerin renkleri sararır ve koyulaşır bu dişler kanal tedavisi gerektirirler. Kanal tedavisi görmüş dişlerde görülen sararma ve koyulaşmalar, dişin iç kısmına uygulanan beyazlatma ajanlarıyla içten beyazlatılmalıdırlar. Dişin kanal kısmına yerleştirilen beyazlatma ajanları birkaç günde bir yenilenerek istenilen sonuca ulaşana kadar tekrarlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ali Güven Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Ali Güven

Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al