Laminate Veener

Laminate veneerleri hanımların takma tırnakları şeklinde düşünebiliriz. Lamina Latince Kökeni olarak yaprak anlamına gelmektedir. Gülüş tasarımında, hafif çapraşıklıkların, ayrık dişlerin (Diastema) kapatılması, istenmeyen diş formlarının düzeltimesin de kullanıla bilirler. Dişlerin ön yüzlerine yapıştırılan 0,3 – 0,7 mm kalınlığında ince porselen protezlerdir. Laminate veneer, lamine diş, yaprak porselen veya porselen lamina ya da tırnak diş olarak da bilinirler.

Laminate veneer hangi durumlarda uygulanır?

Mevcut dişlerde sararmış dişler ve renk bozukluklarında, ortodontik tel tedavisinin istenmediği ya da yapılamadığı çapraşık dişlerde, aşınmış aşırı kısa dişlerin varlığında, aralık dişlerin (diastema) mevcutiyetinde, form olarak bozuk dişlerin varlığında, kısaca bizi estetik açıdan mutsuz eden birçok durumda kişiye yeni bir gülüş kazandırmak için uygulanırlar.

Laminate veneer dişlerin özellikleri nelerdir?

Diş hekimliğinde porselenler en estetik ve uzun ömürlü kaplama materyalleridir. Laminate veneerlar porselenlerin estetik amaçlı kullanımında konservatif yoldur.

Bazı durumlarda kişilerin mevcut dişlerinde hiçbir aşındırma dahi yapmadan çoğunlukla ise 0,5 – 0,7 mm lik sadece dişin mine tabakasında aşındırmalar yapılarak kişiye uygun gülüş tasarımı yapılmasına olanak sağlarlar. Dişlerin çiğneme yüzeylerine dokunulmadığından kişiye hiç rahatsızlık vermezler ve alışma problemi olmaz. Dişlerin üzerine kalıcı olarak, dişin kendi minesi gibi adapte olurlar ve yapıştırıldığında tekrar çıkarılmaları mümkün değildir.

 

 

Herkes laminate veneer yaptırabilir mi?

Gülüş tasarımı yaptırma ihtiyacı olan her yaşta kişiye yapılabilir. Diş eksikliği durumlarında dişlerin arka yüzeylerinde aşırı dolgu, çürük veya aşınma olduğunda, aşırı dişeti çekilmelerinde, aşırı bruksizm diş gıcırdatan kişilerde yapılamazlar. Kişiye uygunluğu en doğru yöntem ve materyal açısından ancak muayene sonucu diş hekiminin önerisiyle belirlenebilir.

 

Laminate veneer dişlerin ömrü ne kadardır?

Lamina veneerler parlaklıklarını ve renklerini korurlar. Dişe komşu çevre dokularda yıllar içerisinde meydana gelen değişiklikler estetik problemler meydana getirmedikçe, diş ve dişeti sağlığı korundukça, laminate veneerlar  uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilir.

 

Laminate veneer dişler sararır mı?

Yüksek kalitede porselenden yapılan lamina dişler renk ve parlaklıklarını kaybetmeden korurlar. Sigaradan, çay, kahve gibi renklendirici içeceklerden etkilenmezler. Meydana gelebilecek bir sararma ancak bir dişin canlılığını yitirmesinin sonucu dişin sararmasıyla meydana gelebilir.

 

Laminate veneer dişler düşer mi?

Lamina kaplamalar çok güçlü adeziv resin yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılırlar ve tekrar çıkarılmaları veya düşmeleri pek mümkün değildir. Ancak diş kesimi yapılan elmas frezler ile aşındırılarak dişten uzaklaştırılabilirler.

 

Laminate veneer yaptırmak ne kadar sürer?

Lamine dişlerin labaratuar üreti aşamaları 3-4 gün sürer ancak yapılacak gülüş tasarımı ve detaylı ön çalışmalarla bu süreyi yaklaşık 1 hafta olarak düşünmek gerekir. Diş kesimi ve ölçü seansını takiben 1 hafta sonra yapıştırma seansı olarak temelde 2 seans sürer.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ali Güven Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Ali Güven

Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al