Diş Beyazlatma

Yazar Aysun Coşkun KeşoğluDiş Hekimi • 31 Ekim 2018 • Yorumlar:

Diş beyazlatma (bleaching) nedir?

Estetik diş hekimliğinde uygulanan tedavilerden biridir. Diş renginin bu işleme özel ağartıcı jeller kullanılarak birkaç ton açılmasıdır.

Dişler neden sararır?

Diş üzerinde bazı yiyecek ve içeceklerin oluşturduğu lekeler dış renklenmelerdir. Bu renklenmelerin birçoğu diş taşı temizliği sırasında giderilmektedir. Ancak kola, kahve, çay, meyve suları vb gıdalar ve sigara kullanımı dişlerin sararmasına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra yaşlanma, travma, amalgam (gri) dolgular, günlük alınan flor miktarının 1 ppmden fazla olması, hamilelik sırasında alınan bazı antibiyotikler dişlerde iç renklenmelere sebep olmaktadır. Bu renklenmelerin dışında bazı kişilerin diş rengi doğal olarak sarıdır.

Nasıl uygulanmaktadır?

İki farklı yöntem bulunmaktadır; ofis tipi ve ev tipi beyazlatma.

Ofis tipi beyazlatma nedir?

Klinikte hekim tarafından dişlerin üzerine sürülen özel ağartıcı jelin lazer veya ışık kaynağı ile aktive edilerek uygulanmasıdır. Bu işlem yaklaşık olarak 30-45 dakika sürmektedir.

Ev tipi beyazlatma nedir?

Kişiye özel ölçüye göre hazırlanan plağın içerisine hekim tarafından önerilen jel sürülerek plak ağıza yerleştirilir. Günde 3-4 saat bu plak kullanılarak birkaç günde diş renginiz açılacaktır.

Ofis tipi ve ev tipi arasındaki farklar nelerdir?

Ev tipi beyazlatma jellerinin ağartıcı konsantrasyonu diş ve dişetlerine zarar vermesin diye düşük tutulmuştur. Bu sebeple ev tipi beyazlatma daha uzun sürede sonuç vermektedir.

Uygulamadan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Beyazlatma reaksiyonu 24 saat boyunca devam etmektedir. Bu süre içerisinde kola, çay, kahve, meyve suyu, salçalı yemekler gibi renkli gıdaları tüketmekten kaçınmalı ve sigara kullanılmamalıdır. Asitli içecekler hassasiyet yapacağı için kaçınılmalıdır.

Dişlere zarar verir mi?

Doğru yöntem ve doğru materyal kullanıldığı sürece herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Ağrılı bir işlem midir?

İşlem sırasında ve 24 saat süresince hassasiyet görülebilmektedir. İşlemden önce ve sonrasında doktorunuz size hassasiyet giderici gargaralar, diş macunları ve özel bazı solüsyonlar uygulayarak bu sorunu çözecektir.   

Ne kadar süre etkinliği devam etmektedir?

Normal şartlar altında dişler rengini iki-üç yıl korumaktadır. Ancak bu süre beslenme alışkanlıklarına, sigara kullanımına ve ağız hijyenine bağlı olarak kısalabilmektedir. Yılda bir kısa süreli olarak ofiste veya evde ek bir işlem uygulanabilir.

Bleaching konusunda nelere dikkat edilmelidir?

Diş hekiminizin tavsiye ettiği beyazlatma jelleri dışında veya karbonat, çamaşır suyu gibi materyalleri kullanarak dişinizi beyazlatmaya kesinlikle çalışmayınız. Dişlerinize zarar verebilirsiniz. Dişinizin beyazlatma işlemine uygun olup olmadığına hekiminiz karar verecek ve size uygun olan yöntemi seçecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aysun Coşkun Keşoğlu Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Aysun Coşkun Keşoğlu

Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al