Diş Beyazlatma

Yazar Güngör ÇalışkanDiş Hekimi • 19 Aralık 2020 • Yorumlar:

Günümüzde estetiğe verilen önemin artmasıyla birlikte güzel bir gülümse daha önemli hale gelmiştir. Güzel bir gülüşün olmazsa olmazı ise beyaz ve parlak dişlerdir. Bu yüzden dişlerdeki lekelenme ve renklenmeler hastaların birincil şikayetlerinden biri olmaya başlamıştır.

Estetik diş hekimliğinde yapılan çalışmalar son zamanlarda dişlerdeki bu lekelenmeleri çözmeye yönelik olarak yoğunlaşmıştır. Eskiden çeşitli kaplamalar, dolgular bu amaçla kullanılırken zamanla beyazlatma ajanları geliştirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.

Diş rengi, dişlerin optik özelliklerinin bir kombinasyonudur. Işık ile diş arasındaki etkileşim sonucu, ışığın dişi geçmesi, yüzeyde yansıması, dokularda absorpsiyon ve ışığın dağılması gibi dört farklı olgu gözlenir. Renklenmiş dişlere kimyasal ajanlar uygulanması diş renginin açılmasına “beyazlatma” ismi verilmektedir. Beyazlatma teknikleri klinikte gerçekleştirilen ve klinik dışında diş hekimlerinin kontrolünde evde uygulanan teknikleri içermektedir.

Diş Hekimi Kontrolünde Evde Yapılan Beyazlatma İşlemi

Bu teknikte (home bleaching - evde beyazlatma tekniği), diş hekiminin belirlediği konsantrasyonda beyazlatma ürünü uygulanıp sonuçlar diş hekimince belirlenirken, hastanın beyazlatma plağını evde kullanmasına izin verilir.

Muayenehanede yapılan beyazlatma İşlemi

Muayenehanede yapılan beyazlatmada, materyal dişe daha hızlı penetre olabilir. Muayenehanede yapılan beyazlatmada etkili sonuç elde etmek için, ışık kullanılarak veya kullanmayarak her bir seans ortalama 45 dakika sürecek şekilde, 2–6 seans gerekmektedir. Ayrıca duyarlılık meydana gelmemesi için seanslar birer hafta arayla olmalıdır.

Hangi Durumlarda Beyazlatma Tatmin Edici Sonuçlar Verir?

Çay ve kahve gibi yiyecekler ile oluşan renklenmeye, nikotin renklenmesine, tetrasiklin gibi ilaç renklenmesi olan dişlere, travmaya bağlı oluşan renklenmeye, florozise bağlı renklenmelere beyazlatma yapılabilir.

Hangi durumlarda beyazlatma sonuç vermez?

Şiddetli tetrasiklin renklenmesi kontrendikasyon olarak sayılmaz, ancak bu renklenmeler özellikle diş eti seviyesinde yer aldıklarında, koyu gri ve mavi renkte olduklarından dolayı zor beyazlarlar. Böyle olgularda hastalar bu duruma karşı bilgilendirilmelidir. 

Hamilelikte beyazlatma yapılabilir mi?

Hamileliğin beyazlatma açısından direk kontrendikasyonu olduğu bildirilmemekle birlikte tavsiye de edilmemektedir. Ayrıca beyazlatma solüsyonu oluşabilecek gebelik gingivitisini şiddetlendirebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)