• Ana Sayfa
  • Ortodonti
  • Diş Çapraşıklığı ve Çürük Riskleri: Ortodonti ile Önlenebilir mi? - Dr. Dt. Erman Canlı
Makaleler 29/12/2025

Erman Canlı Ortodonti
Erman Canlı
Ortodonti

Diş Çapraşıklığı ve Çürük Riskleri ile Ortodontik Tedavinin Rolü

Diş çapraşıklığı, dişlerin düzgün hizalanmaması veya diş aralarında boşluk ve sıkışıklıkların olması durumudur. Bu durum yalnızca estetik bir sorun oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda diş sağlığı risklerini de artırır. Özellikle çürük ve diş eti problemleri, çapraşık dişlere sahip bireylerde daha sık görülür. Peki, ortodontik tedavi bu riskleri azaltabilir mi?

Diş Çapraşıklığı Çürük Riskini Nasıl Artırır?

• Çapraşık dişler, ağız bakımını zorlaştırır. Bu durum şu riskleri doğurur:
    • Fırçalamanın ulaşamadığı bölgelerde plak birikimi
    • Artan diş taşı ve tartar oluşumu
    • Diş eti iltihabı (gingivitis) ve ilerleyen vakalarda periodontitis
    • Diş minesinde çürük ve lekelenmeler
    • Özellikle alt ve üst ön dişlerdeki çapraşıklık, hem estetik kaygılara hem de çürük riskine yol açar.

Ortodontik Tedavi ile Çürük Riskleri Azaltılabilir mi?

Ortodontik tedavi, dişleri doğru konumlarına getirerek hem estetik hem de fonksiyonel fayda sağlar. Ayrıca çapraşıklık nedeniyle oluşan plak birikimi ve diş temizleme zorluğu azalır.

Diş çapraşıklığı sadece estetik bir problem değil, aynı zamanda çürük ve diş eti hastalıkları riskini artıran bir faktördür. Ortodontik tedavi ile dişlerin doğru hizalanması, bu riskleri azaltmada etkili bir yöntemdir. Ancak ortodonti tek başına yeterli değildir; ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile desteklendiğinde maksimum koruyucu etki sağlanır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.