Makaleler 29/12/2025

Erman Canlı Ortodonti
Erman Canlı
Ortodonti

Şeffaf Plak Tedavisi

Günümüzde ortodontik tedaviler, estetik ve konfor beklentilerinin artmasıyla birlikte önemli ölçüde değişmiştir. Şeffaf plak tedavileri, dişlerin dijital olarak planlanması ve kişiye özel üretilen plaklar sayesinde kontrollü ve öngörülebilir sonuçlar sunar. Bu tedavinin başarısı, doğru planlanan tedavi süreci ve iş akışına bağlıdır.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak tedavisi: dişlerin kademeli olarak hareket ettirilmesini sağlayan, çıkarılabilir ve kişiye özel olarak üretilen ortodontik apareyler ile uygulanan modern bir tedavi yöntemidir. Özellikle estetik kaygıları olan ve sosyal yaşamında görünmez bir tedavi tercih eden hastalar için uygundur.

Şeffaf Plak Tedavisinde İlk Muayene ve Değerlendirme

Tedavi süreci, ortodonti uzmanı tarafından yapılan detaylı klinik ve radyolojik değerlendirme ile başlar.

Bu aşamada:
Ağız içi ve dışı muayene yapılır
Diş dizilimi ve kapanış değerlendirilir
Radyografik incelemeler gerçekleştirilir
Hastanın beklentileri ve tedavi hedefleri belirlenir
Bu adım, şeffaf plak tedavisinin uygun olup olmadığının belirlenmesi açısından kritik öneme sahiptir.

Dijital Kayıtların Alınması

Şeffaf plak tedavisinin temelini dijital planlama oluşturur.

Dijital kayıt sürecinde:
Ağız içi tarayıcı ile dijital ölçü alınır
Fotoğraflar ve radyografiler sisteme yüklenir
Çene ilişkileri dijital ortamda analiz edilir
Bu kayıtlar, tedavi planının hassas ve bireysel olarak oluşturulmasını sağlar.

Dijital Tedavi Planlaması (Simülasyon)

Ortodontist, elde edilen veriler doğrultusunda diş hareketlerini adım adım planlar.

Bu aşamada:
Her plağın oluşturacağı diş hareketleri belirlenir
Tedavi süresi ve plak sayısı hesaplanır
Gerekli ataşmanlar ve yardımcı uygulamalar planlanır
Dijital simülasyon sayesinde, tedavi sonunda elde edilecek sonuçlar önceden öngörülebilir.

Plakların Üretimi ve Teslimi

Onaylanan dijital plan doğrultusunda plaklar kişiye özel olarak üretilir. Üretim tamamlandıktan sonra plaklar hastaya teslim edilir.

Hastaya verilen bilgiler:
Plakların günde kaç saat kullanılacağı
Plak değişim aralıkları
Ağız hijyeni ve bakım talimatları
Genellikle plakların günde 20–22 saat kullanılması önerilir.

Tedavi Sürecinde Takip ve Kontroller

Şeffaf plak tedavisinde düzenli kontroller, tedavi başarısı açısından önemlidir.

Kontroller sırasında:
Diş hareketlerinin planlanan şekilde ilerleyip ilerlemediği değerlendirilir
Gerekirse ara düzeltmeler (refinement) planlanır
Hasta uyumu gözlemlenir
Bu süreç, tedavinin kontrollü ve güvenli şekilde ilerlemesini sağlar.

Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Şeffaf plak tedavisinin süresi; vakasına zorluk derecesine, diş hareketlerinin miktarına ve hastanın plak kullanım uyumuna bağlı olarak değişir.

Tedavi Sonrası Pekiştirme (Retansiyon)

Ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra dişlerin yeni konumlarını koruması için pekiştirme tedavisi uygulanır.
Sabit veya hareketli retainerlar
Şeffaf pekiştirme plakları
Bu aşama, elde edilen sonucun kalıcılığı açısından büyük önem taşır.

Şeffaf Plak Tedavisinde Hasta Uyumu Neden Önemlidir?

Şeffaf plaklar çıkarılabilir olduğu için tedavi başarısı büyük ölçüde hasta uyumuna bağlıdır. Plakların önerilen sürede kullanılmaması, tedavi süresinin uzamasına veya planlanan sonuçların elde edilememesine neden olabilir.

Sonuç

Şeffaf plaklarda tedavi süreci ve iş akışı, dijital planlama, doğru uygulama ve düzenli takip ile başarılı sonuçlar sunar. Ortodonti uzmanı tarafından kişiye özel olarak planlanan bu tedavi yöntemi, estetik ve konforu bir arada sunan etkili bir ortodontik seçenektir.
Tedavinin başarısı için doğru hasta seçimi, düzenli kontroller ve hasta uyumu büyük önem taşır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.