Ortodontik tedavi ile elde edilen diş dizilimi ve kapanış ilişkisi, tedavi sonrasında korunmadığı takdirde zamanla bozulabilir. Dişlerin eski konumlarına dönme eğilimi “relaps” olarak adlandırılır. Bu nedenle ortodontik tedavi sonrası retainer (pekiştirme apareyi) kullanımı, tedavinin kalıcılığını sağlamak açısından büyük önem taşır. Bu makalede retainer kullanımının gerekliliği, türleri ve kullanım prensipleri ele alınmaktadır.
Ortodontik tedavi süresince dişler, alveolar kemik içerisinde kontrollü kuvvetlerle hareket ettirilir. Tedavi tamamlandığında dişler istenilen konumda olsa bile, çevre dokuların (periodontal ligament, diş eti ve kemik) yeni duruma adapte olması zaman alır. Bu adaptasyon sürecinde retainer kullanılmaması, dişlerin eski konumlarına dönmesine neden olabilir.
Retainer, ortodontik tedavi sonrasında dişlerin yeni konumlarını korumak amacıyla kullanılan sabit veya hareketli apareylerdir. Retainerlar, dişlerin stabilizasyonunu sağlar ve uzun vadede tedavi başarısının devamlılığını destekler.
Ortodontik tedavi sonrası retainer kullanımı aşağıdaki nedenlerle gereklidir:
Retainer kullanım süresi kişiye ve tedavi tipine göre değişiklik gösterir. Genel olarak:
Retainer kullanılmadığında veya düzensiz kullanıldığında:
Ortodontik tedavi, aktif tedavi süreci tamamlandıktan sonra bitmiş sayılmaz. Retainer kullanımı, ortodontik tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır ve tedavi başarısının uzun vadede korunmasını sağlar. Doğru retainer seçimi, düzenli kullanım ve hekim kontrolleri ile elde edilen sonuçlar kalıcı hâle getirilebilir.