Diş Eti Cerrahisi

Dişeti hastalığının pek çok belirtisi vardır;

  • Kanamalı, şiş ve hassas diş etleri
  • Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri
  • Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
  • Dişlerde sallanma
  • Dişlerin giderek birbirinden uzaklaşması (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
  • Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki kapanışın değişmesi
  • Hareketli bölümlü protez uyumundaki bozulma
  • Kötü ağız kokusu

Diş eti hastalıklarının oluşmasındaki asıl etken “bakteri plağıdır”. Bakteri plağı yumuşaktır ve etkin bir fırçalamayla diş yüzeyinden kolaylıkla uzaklaştırılabilmektedir. Ancak diş fırçalama aksatıldığında tükürükteki kalsiyum ve fosfat iyonlarının bakteri plağı üzerinde birikmesiyle diş taşları oluşmaktadır. Diş taşlarını hastalarımız fırçalamayla diş yüzeyinden uzaklaştıramazlar, muhakkak bir diş hekimine başvurmaları gerekmektedir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi basit bir diş taşı temizliğinden, uzmanlık ve özel ekipmanlar gerektiren diş eti cerrahilerine kadar geniş bir yelpazedir. Tedavi seçimimizde etkili olan hastalarımızın bize hangi seviyede başvurduklarıdır. Diş eti hastalıkları hiçbir belirti vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.

Diş eti çekilmesi sebepleri nedir? Tedavileri nelerdir?

Diş eti çekilmesinin sebeplerini basitten zora sır; hatalı diş fırçası seçimi, hatalı diş fırçalama, kalem ısırma gibi parafonksiyonel alışkanlıklar, diş gıcırdatma ve sıkma, ağız hijyeninin kötü olmasına bağlı dişin çevresindeki kemikte kayıp olması, diş etinin yapısal anomalileri olarak sayılabilir.

Diş eti çekilmesinin tedavisinden önce etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Bazı hastalarımızda diş fırçası değişimi yeterli olabilirken bazı hastalarımızda ileri diş eti cerrahisi gerekebilmektedir.

Diş eti çekilmesi hekime başvurmakta çok geç kalınmadığı taktirde durdurulabilir ve tedavi edilebilir bir durumdur.

Güldüğümüz zaman diş etlerimiz fazla görünüyorsa neler yapabiliriz?

Güldüğümüz zaman diş etlerimizin estetik olarak kabul gören oranın üzerinde görünür olmasına “Gummy Smile” adı veriyoruz. Bu durum dişlerin konumu, diş etlerinin seviyesi ve de üst dudağın seviyesiyle ilişkili olabilir. Klinik ve radyolojik değerlendirmeler sonucunda bu etkenler üzerinde yapılacak değişikliklerle gülüş esnasında diş eti estetiği sağlanmaktadır. Günümüzde üst dudak seviyelendirmesinde cerrahi müdahalenin dışında botox uygulamasından da yararlanılmaktadır.

Gingivektomi ve Gingivoplasti nedir?

Gingivektomi dişin etrafındaki diş etinin cerrahi olarak uzaklaştırılmasıdır. Gingivoplasti ise diş etinin şekillendirilmesidir. Her iki tedavide lokal anestezi altında yapılan ağrısız, acısız, kolay işlemlerdir. Gingivektomi diş eti hastalıklarında, diş eti büyümelerinde tedavi amaçlı olarak kullandığı gibi günümüzde gingivoplastiyle birlikte diş eti estetiğin sağlanmasında ve gülüş tasarımının yapılmasında kullanılmaktadır.

Frenulum ve Frenektomi nedir? Frenulumun diş çapraşıklığı ve konuşma bozuklukları üzerinde etkisi nedir?

Frenulum dudak, dil ve yanak dokusuyla diş etinin birleşimindeki mukoza katlantısıdır. Frenulum bağlantısı her bireyde vardır ancak bağlantı noktası farklılık göstermektedir. Frenulumun özellikle üst ön dişlerin arasındaki papil adını verdiğimiz diş etine kadar uzandığı durumlarda bu iki dişin birbirinden ayrıldığını ve diastema adını verdiğimiz bir boşluğun oluştuğunu görmekteyiz. Dilimizin altında yer alan frenulumun alt ön dişlere kadar uzandığı durumlarda konuşma bozuklukları özellikle S,R,P harflerinde oluşabilmektedir. Her iki durumda çocukluk yaşlarından itibaren rutin diş hekimi kontrollerinde farkedilerek, frenektomi isimli bir cerrahi müdahaleyle çözüme kavuşturulabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hande Işıl İmamoğlu Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)