Gömülü Diş Çekimi Nedir ve 20 Yaş Dişlerimizi Çektirmeli Miyiz?

Gömülü diş dediğimizde ilk aklımıza gelen yirmi yaş dişlerimiz olmaktadır.Bu durumun sebebi toplumda gömülü kalma oranlarının diğer dişlerden açık ara daha fazla olmasıdır. Ancak her bir dişin gömülü kalabilme ihtimali çok düşük orandada olsa vardır. Gömülü kalma sıralamasında yirmi yaş dişlerini küçük azı dişleri ve köpek dişleri takip etmektedir. Bu dişlerin gömülü kalma durumu rutin diş hekimi muayenesinde ya da ebeveynler tarafından zamanı gelen daimi dişlerin sürmesinin takibi esnasında farkedilmektedir. Gömülü kaldığı belirlenen dişlerde hastalardan alınan radyografik görüntüler ve detaylı klinik muayene ışığında bu dişlerin ortodontik tedaviyle beraber ağız içerisine sürdürülüp sürdürülemeyeceğine karar verilir. Ağız içerisine sürdürülemeyecek dişler gerekli görülürse cerrahi olarak çekilmektedir ya da rutin kontroller ile takip edilmektedir.

20 yaş dişlerimizi çektirmeli miyiz? Çekilmesi gereken dişleri ne zaman çektirmeliyiz?

20 yaş dişlerimiz zaman içerisinde insanlığın beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte küçülen çenelerde kendilerine yer bulamayan ve çoğu insanda artık hiç oluşmayan dişlerdir. Genellikle tamamen ya da kısmen kemik içerisinde gömülü olmalarından ya da yanağa dile doğru farklı pozisyonlarda ağız içerisine sürmüş olmalarından dolayı cerrahi çekimle ağız içerisinden uzaklaştırılırlar.

Asıl sorumuz olan “ bu dişleri çektirmeli miyiz? “ kısmına gelirsek, hastalarımızdan aldığımız bir panoramik film ve yapılacak ağız içi bir muayene sonucunda hastalarımıza bu sorunun cevabını verebiliriz. Tamamen kemik içerisinde gömülü, komşuluğundaki dişler ile yakın teması olmayan, ağız içerisinde bir sıkıntıya sebep olmamış ve de hastaların hikayesinde bir ağrı, şişkinlik şikayeti yoksa o 20 yaş dişlerimizi çekmeyerek hasta düzenli kontrollere çağırılabilir. Bu noktada önemli olan, düzenli kontrol kısmı. Kemik içerisindeki değişimler maalesef gözle görülemeyeceği için, düzenli kontrollerde alınacak panoramik filmler bize bilgi verecektir.

Peki 20 yaş dişlerimizi ne zaman çektiriyoruz? 
20 yaş dişlerimiz kısmen ağız içerisine sürdüyse fakat düzgün konumda tamamen sürmesi mümkün değilse, komşuluğundaki dişle yakın temastaysa ve dişe olumsuz etki ediyorsa, panoramik filmlerde dişle ilişkili bir kist gelişimi görülmekteyse, hastaların hikayesinde tekrarlayan enfeksiyon ve buna bağlı ağrı, şişlik,kötü koku ve tat hikayesi varsa o dişlerimizi çektiriyoruz.

Çekilmesi gereken 20 yaş dişlerimiz tam da 20’li yaşlarda mı çekilmelidir?
Hayır, bu yaş aralığı 15-16 yaşlarından başlayıp 80-90 yaşlarında kemik erimesine bağlı ortaya çıkan gömülü dişi olan hastalara kadar uzanan uzun bir aralıktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hande Işıl İmamoğlu Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)