DİŞ ETİ HASTALIKLARI ve SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ

Yazar Güngör KaragözlüPeriodontolog • 29 Ocak 2017 • Yorumlar:

Dişlerimizi  düzenli olarak temizlemek, dişetlerimizin  aralarını dişlerarası fırçalarla bakterilerden arındırmak , dilimizi  özel dil kazıyıcılarıyla kazıyarak  tüm bakterileri uzaklaştırmak, bütün bunlar bağışıklık sistemimizi, damarlarımızı, kalbimizi genç tutmanın hastalıklardan kendimizi korumanın en kolay yollarından biridir.
                     

Dişeti hastalıkları literatürde kardiyovasküler hastalıklar , diyabet, ,hamilelik , kronik solunum yolu hastalıkları  ile ilişkilendirilmiş, bu ana başlıkların yanısıra kanser,kronik böbrek hastalıkları,obezite ve romatoid artrit  ile  periodontal  enfeksiyon arasında bağlantı olduğu gösterilmiştir.
                     

PERİODONTAL ENFEKSİYON - KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR.               .               

Periodontal hastalıklar, dişetlerinde ve periodontal dokular olarak adlandırdığımız diş çevre dokularındaki  düşük yoğunluklu abseli veya absesiz mikropsuz  iltihaplardır, bunlara inflamasyon veya yangı da diyebiliriz.Kronik periodontitisten kaynaklanan  kronik yangılar bakteriyemi yoluyla damarlarımızın iç duvarlarıolan endotel hüçrelerine  yerleşir,zamanla damarları tıkar kan ileri gitmek için  türbülanslar yani burgaç yaratır ,bunların açtığı küçük delikcikler de  plaklarla tıkanır, damar çapları daralır, kan pıhtılaşır ve kalp krizi ortaya çıkar.                                                                                                 

PERİODONTAL ENFEKSİYON - DİYABET.                                                                     .             

Diyabette gözlenen damar bozuklukları hastaların periodontal enfeksiyonlar, kemik yıkımlarına yatkın olmalarına yol açar. Kronik enfeksiyona cevap olarak  insülin direnci gelişir yetersiz glisemik kontrol , ve buna eklenen  periodontitisle birlikte  glisemik durum kötüleşir.                                                                                                                             .               

PERİODONTAL ENFEKSİYON - SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI.                      .             

Literatürdeki kanıtlar  periodontal bakterilerin  pulmoner enfeksiyonların başlayıp ilerlemesinde etkili olabileceğini  göstermiştir. Etrafımızda -Taş gibi sağlamım- diyen çok az insan görüyoruz .

Dişetlerimizdeki farkında olmadığımız enfeksiyondan  oluşan yangısal tetiklenme hücrelerimizi daha hızlı  yaşlandırıp paslandırmakta,bizi halsiz,yorgun,enerjisiz bıraklmakta,hücrelerimizin tamir ve kendini yenileme kapasitesini engellemektedir.

Sonuç: Daha erken kronik hastalıklar,obezite,diyabet,artrit,damar sertliği,farenjit,sinüzit atakları, egzema, tekrarlayan aftlar, gaz,ishal,kabızlık nöbetleri.                                                                                       

NE   YAPMALIYIZ ?                                                                                                         

Kişisel olarak apız bakımına önem vermek, oluşan dişeti kanamalarını, iltihaplanmalarını, ağızkokusunu göz ardı etmemek  yılda en az dişetlerimizin bakımını yaptırmak, sadece dişeti hastalığından değil başta kalp krizi olmak üzere. birçok hastalıktan korunmamızda büyük önem taşır. 

Sağlıklı günler dilerim. 

Uz.Dr.GÜNGÖR KARAGÖZLÜ  Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Güngör Karagözlü Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)