DİŞ ETİ RENGİNDE SİYAHLAŞMALAR VE TEDAVİSİ (DEPİGMENTASYON )

Yazar Güngör KaragözlüPeriodontolog • 19 Şubat 2017 • Yorumlar:

Melanosit pigmentasyonları  genellikle koyu ten rengine sahip esmer kişilerde ,yapışık dişeti bandında melanosit adını verdiğimiz renk pigmenti hücrelerinin yoğun birikimine bağlı koyu kahverengi-siyah yaygın simetrik renkleşmelerdir. Çoğunlukla alt ve üst çene kesici ön dişlerin dişetlerinde görülür.Fizyolojik bir olaydır, ve hastalık olarak tanımlanamaz, ancak bazan kişinin estetik görüntüsünü öylesine bozar ki ,hastalar sosyal baskıların etkisiyle bu çirkin görünüşten kurtulmak ve estetik güzelliğe sahip olmak amacıyla depigmentasyon tedavisi taleplerinde bulunmaktadırlar.                                          

Fizyolojik pigmentasyonun yanısıra  birçok ilaç da renk değişikliklerine sebep olmaktadır. Bazı ilaçlar melanositlerden melanin üretimini uyarırken , bazı ilaçlar da artmış pigmentasyonu çoğaltırlar. Bu ilaçlardan bazıları  şunlardır: Minosiklin, sıtma ilaçları, tranklizanlar, kemoterapi  ilaçları ve östrojen hormonu. Östrojen hormonu tedavisi kadınlarda tipik olarak melanozis e sebep olur. Sigara ile birlikte yoğun alkol alan hastalarda da bu şekilde renkleşmeler sık görülür. Kurşun,cıva,gümüş gibi metallere maruz kalınması sonucunda , metal destekli porselen kronlar yapımından sonra dişeti kenarını takip eden çizgisel pigmentasyonlar görülür. Amalgam dolgusu yapımı sırasında dental amalgamın ağız içinde yumuşak dokuların altına kaçması sonucu  gri- mavi -siyah pigmentasyonlar ( Amalgam tattou) görülür. Bu amalgam parçacıklarını taşıyan makrofaj hücrelerinin amalgam dolgunun ilk döküldüğü yerden göç etmesiyle de amalgam dövmesinin boyutları çirkin bir şekilde genişler. Ender olarak ,üst çene dişeti ve alveolar mükozasında asimetrik sınırlı,kaverengi-siyah pigmente plakalar şeklinde , dil ve çekim boşluklarında iyileşmeyen maligniteler yada metastatik lezyonlar görülebilir. Erken teşhis bu durumda çok önemlidir.                                                                                                                                         

TEDAVİSİ  NASILDIR                                                                                                                 

Dişetlerinde ince ve kalın olarak sınıflandırabileceğimiz iki tip biyotip vardır.   İnce biyotipe sahip kişilerde depigmentasyon tedavisi alttaki kemikte açılmalara yol açabileceğinden sorun yaratır. Kalın biyotipe sahip olan dişetlerinde  pigmente dokular bu iş için yapılmış olan özel aletlerle ortadan kaldırılıp, üzeri periodontal pat adını verdiğimiz   geçici   bir koruyucu örtü örtülür, dudak hareketlerini kısıtlaması , acı ekşi ve sert yiyeceklerden uzak durması önerilir. Bu işlem topikal spey anestezisini takiben lokal infiltratif anestezi altında yapılır, tedavi sonrası ciddi bir ağrı olmaz . Bir hafta sonra periodontal pat çıkarılıp ,operasyon bölgesi temizlenir. Ortaya pespembe , güzel görünüşlü yeni dişetleri çıkar. 

Sağlıklı ve güzel görünüşlü dişetleri dilerim.                                     

Dişhekimi Uzman Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ

Dişeti hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Güngör Karagözlü Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)